„Mi, Srbi smo nažalost od Turaka preuzeli način kako treba upravljati jednim društvom“, kaže moj sagovornik, koji je ujedno i moj vozač.

Zaista mi se retko dešava da se po mene pošalje službeni automobil sa vozačem, pa zašto da ne iskoristim priliku? Putovanje (tamo i nazad) je prilično dugo, pa ima vremena za razgovor. A ima i tema. Moj šofer kaže da nema nikakvo visoko obrazovanje, ali ga zanima šta se dešava u svetu, voli da se informiše iz više izvora, a to i dokazuje. Iznenađujuće dobro je obavešten o epidemiji, ali i o mogućem uvođenju obaveznog vojnog roka, problemima seoskog života, pa čak i ekonomskom razvoju Estonije, o svemu ima svoje mišljenje, koje je smisleno i uvek potkrepljeno argumentima. Na primer, kaže mi da je „1777.godine Marija Terezija organizovala objedinjeno javno obrazovanje na teritoriji cele monarhije“. Dakle, nije ovo samo isforsirani razgovor putnik – vozač, već se putovanje pokazuje kao smisleno provođenje vremena, sa razumnim sagovornikom.

-Politika turskih vladara je bila da ne treba podučavati široke narodne mase, već ih treba držati na niskom nivou obrazovanja, jer je to lakše za manipulisanje i kontrolu. Zatim su oni ovde vladali nama tri stotine godina i nažalost mi smo preuzeli od njih taj model, što se i dan danas vidi u zemlji – kaže on.

Pre nekoliko dana su meštani napali vozilo za uništavanje komaraca sa zemlje u Vinči, izvestila je štampa. Razlog napada je bio taj, što su oni verovali da ih iz vozila zapravo zaprašćuju koronom. Izveštaji su pokazali da ovo nije ni prvi ovakav slučaj u Srbiji, pa će u budućnosti policija obezbeđivati sigurnost zaprašivanja.

Foto: agrotrend.hu