U ovoj državi našoj toliko ima tema za pisanje, obrađivanje, istraživanje, da prosto ne zna čovek odakle da počne. Čak je veoma teško odabrati, kakve sve nebuloze zavređuju pažnju.

Eto na primer, pre par dana je sa Youtube-a skinuta epizoda „Srpska majka“, serijala „Junaci doba zlog“. Ovaj video zapis je imao pola miliona pregleda na kanalu N1 televizije na Youtube kanalu. Na zahtev korisnika „Ceca Music“ (šta god to bilo), video je uklonjen zbog navodnog kršenja autorskih prava, kako javlja N1.

Na portalu dalje piše, citiram: ››Podsetimo, pre nego što je emisija „Srpska majka“ emitovana, pravni zastupnik Svetlane Cece Ražnatović je najpre redakciji TV N1, a potom i Audio video produkciji JSP uputio zahtev da se ne emituje, poručujući da će u suprotnom „Svetlana Ražnatović biti prinuđena da pokrene odgovarajuće sudske postupke kako bi zaštitila svoj lik i delo“. ‹‹

Čuj, lik i delo. Pa takvi “likovi” i “dela” su u mnogome i zaslužni što smo ovde gde se nalazimo, što nam je kultura na nivou kamenog doba, što nam je obrazovanje palo na toliko niske grane, da je to za priču.

Jovana S. Polić, jedna od autorki serijala je uoči emitovanja ove epizode  izjavila da jednostavno ne postoji bilo ko o kome ne sme da se piše i da se oni nisu bavili Svetlaninom estradnom karijerom, već delom neestradne karijere, kao i da je ona toliko važna ličnost, da se nikada niko njom nije bavio na ovaj način, biografski gledano.

I jeste važno sagledati odakle mi u rupi u kojoj se sada nalazimo i odakle sve to potiče. Možda za stotinak godina i počnemo da učimo iz svojih grešaka, jer do sada vala nismo.

Da se vratimo kulturi i obrazovanju.

Kako javlja portal direktno.rs, preliminarni rezultati prijemnog ispita pokazuju da će ove godine srpski jezik i književnost, na tri smera, studirati i đaci koji su u školi dobijali jedva trojke. Uslov za upis, usled manjka kandidata, imaju i oni kandidati koji na jednom od dva testa nisu osvojili niti jedan jedini bod ili tri, od maksimalnih dvadeset. Jedan kandidat može da se upiše sa ukupno četiri od mogućih 40 maksimalnih bodova na dva testa. Suma sumarum, srpski jezik u tri grada ukupno (Beogradu, Nišu i Novom Sadu), želi da studira slovom i brojem 149 kandidata. Kako dalje piše na portalu o ovoj temi, razlozi su različiti. Nemogućnost zapošljavanja, loš status profesora, neshvatanje značaja maternjeg jezika. Sve lepše od lepšeg. Kad se tome još doda i zapošljavanje poslušnih partijskih vojnika, deluje kao da za mlade i nezaposlene obrazovane ljude definitivno nema mesta.

Da vas podsetim, Aleksandar Vučić je 2012. godine, naravno boreći se za vlast, obećao da u slučaju pobede neće zapošljavati stranački kadar, već samo stručne ljude od kapaciteta (!!!!!!!).

Jedan od takvih stručnih Vučićevih kadrova je i dežurni tapšač Marko Đurić, koji ne da je stranački kadar, nego se puši od stranačke opredeljenosti. Čovek je ni manje ni više nego ambasador Srbije u devet zemalja i to Americi, Antigvi i Barbudi, Surinamu, Belizeu, Komonveltu Dominici, Sent Kitsu i Nevisu, Barbadosu, Kolumbiji, Sent Vinsentu i Grenadinima.  Čime je on to zaslužio osim tapšanjem, verovatno nećemo nikada saznati (a izgleda da je to bilo i sasvim dovoljno).  Inače je ambasador u obavezi da te zemlje obilazi na nerezidencijalnoj osnovi barem jednom godišnje, kako kaže Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD-u za portal nova.rs.

Neverovatno, kao da mu nije bilo dovoljno da bude ambasador naše zemlje u Americi, što nije malo opterećenje, nego će još jadan morati da se šeta od jedne do druge karipske zemlje barem jednom godišnje.

Eto kako se napreduje lako, matematika je jasna.

Zatim, Nela Kuburović je naša nova ambasadorka u Švedskoj. Što je opet veoma zanimljiva činjenica. Kako saznaje nova.rs, ona je vodila resor pravde u prethodnoj vladi, a zatim otišla na porodiljsko bolovanje. Tokom cele karijere je radila kao pravnica. Prvo je bila pripravnik – volonter, zatim sudijski pomoćnik, onda se preselila u Ministarstvo pravde promenivši nekoliko pozicija, zatim je radila u Visokom savetu sudstva, pa nazad u ministarstvo gde je posle pozicije pomoćnika dospela i do ministarske pozicije 2016. godine. Prema njenoj dostupnoj biografiji, nema nikakvog diplomatskog iskustva. Usput budi rečeno, prošle godine je javnost u Srbiji saznala da je njen suprug Bojan Kisić, brat Darije Kisić Tepavčević, vlasnik kompanija, koje su dobile ni manje ni više nego 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima.

Kako je istraživanje BIRN-a pokazalo, firme NITES grupe, čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo su u Srbiji potpisale pomenutih 27 ugovora u vrednosti od oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Na sve to je pomenuta nova ministarka izjavila da ona nikako nije povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić. To čak ne zavređuje ni komentar, zapravo vređa inteligenciju.

Mihajlo Šaulić, sin pokojnog pevača Šabana Šaulića biće novi generalni konzul Srbije u Cirihu, kako saznaje „Nova”. Odakle on tamo, bogsvetizna, s obzirom da nema takođe nikakvo diplomatsko iskustvo i da mu u biografiji samo piše da je menadžer, kako je portalu rekao neimenovani sagovornik. Ako pokušate na internetu da nađete neko opravdanje, informaciju odakle ovaj čovek na ovakvom mestu, a da se tiče njegove stručnosti, nećete ništa naći. Naći ćete neke bulevarske informacije, tabloidne priče, ali ništa što bi ga kvalifikovalo za ovako visoku poziciju.

I našlo bi se tu još kadrova koji ta mesta “nisu” dobili po partijskoj liniji, ali bi članak onda bio predugačak.

Zbog tog i takvog “nepartijskog” zapošljavanja mladi kadrovi, ali i oni stariji sve više i više beže glavom bez obzira iz Srbije. Ovi koji ostaju uglavnom žive u strahu, čuvajući svoje ko zna kako plaćene poslove, glasajući po naređenju, ne bi li prehranili svoje porodice.

Ima i onih gore pomenutih, nezasitih, kojima ništa niti je sveto, niti je dovoljno.

Zatim, urušila se zgrada u Vidovdanskoj ulici u opštini Vračar u Beogradu, te je pravo čudo da nije bilo ljudskih žrtava. Snimak koji se pojavio na internetu, a na kom se jasno vidi urušavanje je jeziv i nije za one sa slabim stomakom. Do pomeranja i destabilizacije zgrade je, pretpostavlja se, došlo zbog kopanja na gradilištu koje se nalazi u neposrednoj blizini zgrade, kako saznaje telegraf.rs.

Na snimku možete videti kako se stan na visokom prizemlju bukvalno odjednom urušio. Upravnik zgrade, Novica Stanimirović je za „Novosti” izjavio da je više puta upozoravao investitora da na gradilištu, koje je tik uz zgradu, treba da stavi betonsku potporu koja bi zaštitila zgradu, ali on to nije uradio. Stanari su upozoravali i na pukotine na zidovima, ali su dobili odgovor od nadzornih organa da se to događa zbog radova i da će sve biti sanirano.

Četiri porodice iz zgrade su smeštene u hotelu Slavija u Beogradu, ostali su već imali svoj smeštaj, kako javlja Telegraf. Očekuje se podnošenje krivičnih prijava protiv svih odgovornih, a kako je Goran Vesić izjavio, odgovoran je prvo investitor, a zatim i nadzor.

Inače, investitor se do pre tri meseca bavio snimanjem filmova za odrasle i to sado – mazo varijantom…

Pa ako vam do sada nije došlo da opsujete, onda to slobodno uradite, ja se zaista jedva uzdržavam…

U svetlu svega toga, jedva primećujemo neke veoma tužne vesti, kao što je ona koja mi je pre neki dan privukla pažnju. Nađa Higl, jedna od najboljih plivačica Srbije ikada i bivša svetska šampionka, preselila se u Sloveniju, kako javlja 021.rs. Umorila se od konstantne borbe.

A nama koji smo ostali ovde ministar Vulin na televiziji sa nacionalnom frekvencijom pokazuje slike obezglavljenih i iskasapljenih tela… U emisiji koja počinje u 21 čas uveče… A istraga u vezi slučaja je u toku… Želudac čoveku da se okrene…

Ima mnogo razloga da nam se okreće utroba, ovih zadnjih godina.

Pomenuću još jednu „novokomponovanu“ izjavu pomenutog ministra, od koje mi se mozak protresao, jer kompletna konstrukcija govora, rečnik, sve podseća na nešto davno viđeno, kada se svet okrenuo naglavačke i kada su svi koji su učestvovali u tome izgubili mnogo više nego što su dobili. Jer rat je najužasnija stvar na svetu, jedna od najgorih tekovina civilizacije. Nema dalje.

Elem, da bi shvatili o čemu pišem, moraću da citiram kompletnu njegovu izjavu.

„Jer narod koji ima iskustvo jasenovačkog genocida, koji ima iskustvo „Oluje“ i koji ima iskustvo Martovskog pogroma nema pravo da svoju sudbinu preda drugima u ruke, da o njihovoj deci odlučuju drugi, da im drugi daju imena, da im drugi određuju u šta će verovati, da ih drugi puštaju tamo gde su im pretke puštali… Narod koji ima iskustvo da kad nema svog vojnika, svog policajca i sudiju, nema pravo. Nema pravo da odustane od objedinjavanja i ujedinjavanja, nema pravo da odustane od srpskog sveta. A da bi srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspešna, dobro vođena da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živeli. Da bi sačuvali takvu Srbiju moramo učiniti sve da se politika Aleksandra Vučića nastavi. Samo to, samo je to pobeda, samo je to garancija opstanka našeg naroda i ništa drugo“, rekao je prisutnima Vulin.

Vulin je poručio Vučiću da treba da se kandiduje za predsednika države, dodajući da drugima ne veruje i neće im verovati i da „niko drugi ne treba da postane predsednik svih građana Srbije i svih Srba. „Niko drugi, ne odustajte“, naglasio je Vulin. (Izvor: N1)

Jeziva izjava, ona koja uteruje strah u kosti.

Eto gde mi živimo.

Idealizuju se oni,koji bi blago rečeno, trebali da su na robiji, oni koji nemaju ili barem imaju diskutabilno stručno iskustvo, zauzimaju veoma visoke pozicije, urušavaju se zgrade, verovatno projektovane od strane inženjera koji su stekli diplome na nekim gigamegaultrasuperduper fakultetima (ne tvrdim, pretpostavljam), odlaze nam mladi, nezainteresovani su da studiraju srpski jezik, odlaze ljudi koji bi ovu zemlju mogli da pokrenu, da promene stvari na bolje… I još mnogo toga bi se nažalost moglo nabrojati…

Zaključak? Ako se ništa ne promeni, a dok je ove vlasti, teško, biće veselo…. U jednoj rečenici:

Kukala nam majka…

A Francuzi protestuju protiv nametanja vakcine zdravstvenim radnicima, a protiv ove prisutne pošasti, stotine hiljada njih…

A mi?

Mi smo ispod žabinog dupeta, možda i niže, dno dna, mada to ne smem ni da izustim zapravo, jer kod nas od goreg, uvek ima gore…

Foto: b92.net