Norveške rukometašice su kažnjene nakon što su na Evropskom prvenstvu u rukometu na pesku odlučile da ne nose donji deo bikinija.

U borbi za treće mesto protiv Španije, rukometašice su nosile šorc, što je kažnjeno novčanom kaznom od 1500 evra, javlja netherlandsnewslive.com.

Disciplinska komisija je razmotrila slučaj neodgovarajuće odeće, to jest to što su rukometašice u pomenutom meču igrale u šorcevima, a što ne odgovara jedinstvenim propisima za sportiste, kako je definisano u IHF (Indoor Handball) pravilima rukometa na pesku. Disciplinska komisija je odlučila da izrekne novčanu kaznu od 150 evra po igračici, što je 1500 evra ukupno, piše na sajtu Evropske rukometne federacije.

Norveška rukometna asocijacija je već nagovestila da će platiti bilo kakvu kaznu i da će podržati svoje igračice, mada se prethodno mislilo da će ona biti tri puta manja, tj. 50 evra po osobi. Kare Geir Lio je u ime Norveške rukometne federacije izjavio da bi rukometašice trebale da imaju slobodan izbor da nose ono što žele u određenim okvirima i da je najvažnije da sportisti nose odeću u kojoj se osećaju prijatno.

Podrška za Norvežanke, koje su odlučile da ne žele da ih gledaju kao seksualne objekte, stiže sa svih strana. Među prvima se oglasila Valerie Nicolas, nacionalni trener francuskih rukometaša, koja smatra da kazna uopšte nije fer i da će na sledećem prvenstvu podržati svoje rukometašice da nose ono što žele, a takođe će preuzeti i odgovornost za posledice.

Foto: twitter