Salašarsko pozorište će udovoljiti zahtevu predsednika Mađarskog nacionalnog saveta da obustavi turneju 2021., međutim, predstava će se igrati u Kavilu svake večeri od 21 čas, i svako može da je pogleda.

Objavljujemo celo obaveštenje uprave Salašarskog pozorišta:

„Draga publiko! Poštovani Mađarski nacionalni savete! Dragi prijatelji!

Zahtev koji nam je upućen smo dobili i primili k znanju. Salašarsko pozorište će saslušati i prihvatiti zahteve Mađarskog nacionalnog saveta kao što smo to učinili u prošlosti, a činićemo i ubuduće. Shodno tome obustavljamo dalju turneju naše predstave Edena fon Horvata: Kazimir i Karolina, ispunjavajući traženi zahtev.

S druge strane, kao pozorište i kao umetnici, verujemo u univerzalnu slobodu pozorišta i umetnosti, njegovu nepovredivost i misiju.

Pozorište je dijalog između pozorišnih stvaralaca i publike i u ovom dijalogu, Salašarsko pozorište će ostati punopravni partner svima koji nam se obrate sa takvom potrebom. Međutim, takođe verujemo i to da se o pozorištu i pozorišnim predstavama može suditi i mogu se ocenjivati samo onda ako dođe do susreta predstave i publike. Sve ostale presude su neistinite i neosnovane.

Prihvatamo i znamo da su pozorišne predstave podložne subjektivnom mišljenju gledalaca i smatramo da je ovo potpuno legitimno. Ali verujemo da gledaocima treba pružiti priliku da formiraju mišljenje i izraze svoje sviđanje ili nesviđanje.

Kao stvaraoci, ne možemo sebi priuštiti da zakopamo gotovo delo pre nego što ispunimo svoje obaveze.

Tako da su uprava Salašarskog pozorišta, stvaraoci predstave i trupa odlučili da ćemo ispuniti svoje opredeljenje. U svetlu ovoga, do 12. avgusta igraćemo našu predstavu Kazimir i Karolina svako veče u Kavilu, sa otvorenim vratima u umetničkoj koloniji pozorišta, od 21 čas.

Ovo dugujemo sebi i predstavi koju smo stvorili, a koja sigurno nije bez mana, kao i slobodi pozorišta.

Otvoreni smo za dijalog i konsultacije i tražimo od Mađarskog nacionalnog saveta da zajedno pronađemo rešenje koje može sprečiti ovako teške situacije u budućnosti.

I dalje ostajemo u službi umetnosti sa poštovanjem i poniznošću!“ – navodi se u saopštenju.

Foto: privatna arhiva