Tata propoveda vodu, ali Rahel vino pije. Tako bi otprilike moglo da se sažme, zašto je selidba prvorođene mađarskog premijera problematična. I zato se ova, u osnovi privatna stvar, ne može smatrati privatnom stvari – iako je bi fundamentalno trebala to da bude.

„Dobri Bog nije slučajno stvorio čoveka tamo gde je rođen, niti mu je slučajno podario dužnost da proba da napreduje tamo gde je rođen, da pokuša da taj deo sveta učini pogodnim za život, srećnim, spokojnim, da tamo uredi svoj život. I ako odatle treba da ode iz bilo kog razloga, to samo po sebi nije dobra, već loša stvar. Dakle, migracija je po definiciji loša stvar, jer se radi o tome da ne možete da napredujete tamo gde ste rođeni“ – izjavio je Viktor Orban, premijer Mađarske 18. juna ove godine u emisiji Dobro jutro Mađarsko! (Jó reggelt, Magyarország!, prim. prev.) na Košut Radiju (izvor: miniszterelnok.hu.)

Na istom mestu, nedelju dana ranije, 11. juna, rekao je: „Predložio bih da recimo dve godine ne dozvolimo ne samo ilegalnu, nego bilo kakvu migraciju“. I detaljnije je to objasnio: „Prema stavu mađarske vlade, migracija kakav jeste je filozofski loša stvar, nema dobrih migracija, samo loših. Migracija se uvek odnosi na to da se čovek negde rodio po nalogu dobrog nam Boga i da ne može da napreduje na tom mestu gde je rođen. I odluči, s obzirom da tamo ne može da ostvari život koji želi, da ustane i ode. Eventualno mora da pobegne, ili iz ekonomskih razloga jednostavno mora da potraži drugo mesto za život. To nije dobra stvar, Dobra stvar je ako svako može da napreduje tamo gde je rođen“.

U odnosu na ovo, kao bomba je eksplodirala u petak vest, da se najstarija ćerka Viktora Orbana preselila sa porodicom u Španiju, kupila tamo kuću i upisala dete u školu. Srpski rečeno: Rahel Orban je sa porodicom emigrirala u Španiju.

Mađarski tabloid Blikk, objavio je vest, koja se zatim proširila po svim nevladinim medijima, i koja je svoj članak zasnovala na jednom Instagram postu Rahel Orban.

Prema napisu dostupnom uskom krugu, ćerka mađarskog premijera i njen muž Ištvan Tiborc, zajedno sa svoje troje dece, Aliz, Adelom i Bertalanom, nastanili su se u Marbelji u Španiji, šezdeset kilometara od Gibraltara, a najstariju devojčicu, petogodišnju Aliz, već su i upisali u tamošnju privatnu englesko – špansku međunarodnu školu.

„Zdravo Španijo! Zdravo novom izazovu! Veoma smo uzbuđeni, jer se naša porodica raduje novom iskustvu, a deca mogu da započnu školsku godinu na divnom mestu. Poslednjih 15 godina sam imala sreću da sakupim mnogo iskustava u inostranstvu, sada su na red došla moja deca. Mogu da upoznaju novu kulturu, novi jezik, nove ljude i već obožavaju školu“ – citirao je Blikk Instagram post Rahel Orban.

Mađarska štampa je očajnički pokušala da pronađe drugi izvor koji bi potvrdio vest, ali je u tome samo 444.hu donekle uspeo, što je osim osnovne priče još otkrio, da na LinkedIn profilu Rahel Orban već figurira Marbelja kao mesto boravišta.

Marbelja je inače jedan primorski grad u Južnoj Španiji, jedno od najznačajnijih turističkih mesta, u kome živi njih sto četrdeset i dve hiljade, među kojima i značajan broj stranaca (Britanci, Skandinavci, Nemci, Marokanci itd.). Između ostalih, kuće tu imaju i Antonio Banderas i Džordž Kluni.

Blikk saznaje da je jedan od razloga za preseljenje jedan od poslovnih interesa Ištvana Tiborca. Prema sažecima objavljenim u mađarskoj štampi, Rahel Orban i Ištvan Tiborc direktno ili indirektno poseduju više od desetak kompanija koje posluju u Mađarskoj. Postoje portali koju si već i ranije pokušali da mapiraju ovu korporativnu mrežu, ali proučavanjem ovoga mogu da se bave samo biznis stručnjaci koji u toj disciplini imaju crni pojas, jer prosti smrtnik potpuno gubi nit na trećem, četvrtom koraku. Međutim, čini se izvesnim da je jedna od kompanija Tiborca pre nekoliko meseci kupila hotel u Španiji, ali se prema vestima porodica preselila prilično daleko od njega, oko pet stotina kilometara.

Mfor je istraživao, sa kakvim troškovima ide zajedno započinjanje novog života: kako navodi list, par je kupio nekretninu u luksuznom delu Marbelje, gde se prosečna cena zasebnih vila kreće od 1 do 4 miliona evra, ali ima i mnogo skupljih kuća. Cena verovatno nije igrala ulogu u odluci, s obzirom da se zet Viktora Orbana već treću godinu zaredom nalazi na listi najbogatijih Mađara sa svojih skromnih četrdeset i devet milijardi forinti (sto deset miliona evra).

Školarina u školi u koju ide Aliz je godišnje oko šest hiljada evra, a tome se mora dodati kotizacija, koju porodica dobija nazad ako dete ne napusti ustanovu tokom godine, ali se dodatno plaća i za dodatna zanimanja i za obroke.

Višeznačni iznosi su dobri samo za to da čoveku počne da se vrti u glavi, jer je prosečnom smrtniku dobro, ako u životu jednom vidi nekoliko hiljada evra na gomili, ali većina čak ni toliko puta. Pojma nemamo koliko je to, sto deset miliona evra. Ali, ako se sa ovim iznosom može stići na listu prvih 100 najbogatijih Mađara, i to u prvu polovinu iste, to verovatno znači da je to jezivo mnogo novca, koji smrtnik, ako nije premijerov zet, verovatno nikada neće zaraditi u životu, kao Vi, dragi čitaoče.

Međutim, biće zaista smešno i neverovatno ako nam sutra ujutru na Košut Radiju Viktor Orban ponovo kaže zašto je migracija loša.

Da nije možda reč o tome, da ono što je dozvoljeno Bogu (ili njegovoj ćerki), nije dozvoljeno i volu?

Da nije ovaj oprezni potez u vezi sa mogućim ishodom parlamentarnih izbora sledećeg proleća?

Kako god: Rahelina odluka čini lažnim jedan od kamena temeljaca Orbanove politike. I pomalo i smešnim.

Foto: rtve.es