Protiv vozača, koji je u maju 2021. godine izazvao saobraćajnu nezgodu kod supermarketa IDEA, pokrenut je prekršajni postupak zbog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju usled prebrze vožnje u alkoholisanom stanju. U prvoj polovini godine na teritoriji Opštine Senta desila se ukupno 121 saobraćajna nezgoda u kojoj su život izgubile dve osobe, a povređeno je 48 lica. Materijalna šteta za isti period izračunata je na oko četiri i po miliona dinara.

Naši sugrađani sećaju se prizora koji se tih dana mogao videti u ulici Jovana Đorđevića, nadomak supermarketa IDEA, kao i video snimka sa jedne sigurnosne kamere, koja prikazuje metalik sivi automobil Fiat kako velikom brzinom prelazi preko pešačke staze. Iako inače vrlo prometna ulica, jer vodi direktno od centra grada do keja, te je praktična za porodičnu šetnju sa decom i kućnim ljubimcima, tada je, na sreću, bila prazna. Ipak, stradao je drvored mladih sadnica, kao i jedna ulična bandera.

Odmah nakon ove saobraćajne nezgode poslali smo Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Ministarstvu unutrašnjih poslova. Uprkos zakonskom roku od 15 dana za dostavljanje informacije, kao i postojanju zakonskog roka od  48 sati ako se informacija odnosi na zaštitu života, a nakon žalbe povereniku za informacije od javnog značaja, odgovor smo dobili tek u oktobru.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova (Policijske uprave Kikinda) do saobraćajne nezgode je došlo usled neprilagođene brzine. Uviđaj je izvršila saobraćajna patrola, a vozaču je, zbog prisustva nedozvoljene količine alkohola u organizmu, određeno zadržavanje u prostorijama Policijske stanice u Senti. Ministarstvo unutrašnjih poslova je protiv vozača podnelo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio prekršaj iz člana 332 i 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, odnosno, zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja usled prekoračenja brzine i vožnje u alkoholisanom stanju.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju na putevima, vidljivosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom, odnosno da vozilom upravlj na način kojim ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Novčana kazna za prekoračenje brzine iznosi od 10.000 do 20.000 dinara.

Vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola više od 1,20 mg/ml kazniće se kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara.

Nepažnja, neispravnost vozila i loši putevi

Od 1. januara do 10. juna 2021. godine na teritoriji Opštine Senta desila se ukupno 121 saobraćajna nezgoda. Nastradalih lica je bilo 50, od čega dvoje poginulih i 12 teže povređenih. U 71 slučaju načinjena je materijalna šteta sa ukupnim iznosom od 4.527.500 dinara.

Faktori koji su doveli do saobraćajnih nezgoda u našoj okolini bili su: neispravnost vozila, preduzimanje nepromišljene radnje od strane vozača, neiskustvo vozača, propusti vozača zbog lošeg psihofizičkog stanja, nepažnje i rasejanosti, propusti pešaka, uticaj farova drugog vozila (zaslepljenost vozača), loš ili neadekvatno održavan kolovoz, klizav kolovoz zbog vremenskih prilika, neodgovarajuća ili nepostojeća saobraćajna signalizacija, prolazak vozila kroz crveno svetlo na semaforu, prelazak preko pune linije na kolovozu, prekoračenje dozvoljene brzine, neprilagođena brzina uslovima saobraćaja, nebezbedno rastojanje između vozila, uključivanje bicikliste na put sa trotoara, neodgovarajuće (preblizu) zaobilaženje pešaka, bicikliste ili jahača, naglo koćenje vozila, nagla promena smera kretanja, gubitak kontrole nad vozilom, vozač pod uticajem alkohola, umor vozača, nemarna, bezobzirna i užurbana vožnja.

Foto: szabadmagyarszo.com