Razgovarajući sa ljudima ovih dana, došla sam do zaključka da ispiranje mozga dolazi u dva različita oblika i oba su pogubna po mentalno zdravlje. U pitanju je plus i minus povodom iste teme.

A u našim životima, naročito u Srbiji, postoje tri teme i tačka. Korona, vakcinacija i Vučić. Ako odete na pijacu, možete saznati rešenja za sve esencijalne životne probleme. Ostalim stvarima se slabo bavimo, a na koje će svetlo pokušati da baci, barem malo, ovaj članak.

Poenta je da dok traje barem prividna demokratija, ljudi imaju pravo po svom nahođenju da odlučuju šta će i kako će. Dok nešto nije obavezno, to tako funkcioniše, inače se ugrožavaju sva osnovna ljudska prava. Ako pak nešto ugrožava život, onda se situacija menja i uvodi se obavezna zaštita. Zašto nje još uvek nema, ako je situacija pogubna, to niko živi ne zna. Zašto niko neće da preuzme odgovornost, to verovatno neko zna, ali neće da kaže.

Elem dok se sve to vlada, u pozadini se dešavaju raznorazne stvari koje ukazuju na to da ako se cela ova jezivoća uskoro na neki način ne reši, počećemo da skapavamo od gladi.

Pa da vidimo.

Prošetajte se po prodavnicama, pa ćete videti da su cene toliko skočile i to bez ikakve najave, da hiljadu dinara bukvalno nije novac. U nekim prodavnicama ulje košta i 225 dinara, a kilogram svinjskog filea 950 dinara. Ok, ne moramo da jedemo meso, mada je i povrće skupo.

Kako su podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pokazali, prosečna cena ulja je u odnosu na prošlu godinu porasla za 40 dinara. Cene svih vrsta mesa su skočile. Mada, Srbija je ekonomski tigar, kako nas ubeđuju, tako da tu ne bi trebalo da bude problema. Sada nisu bitni razlozi skoka cena, jer se time u ovom članku ne bavimo.

Nego, koliko vam je skočila plata? Srazmerno cenama?

Kako piše bbc.com, od početka pandemije, poskupelo je mnogo toga, između ostalog benzin, pomenuto ulje, voće i povrće, struja, komunalije, porez na imovinu, TV pretplata buđava (buđava, jer ne znam šta to za nju dobijamo, a plaćamo i kablovsku televiziju, ne bi li pobegli od režimskih medija).

Suma sumarum, poskupela je hrana, transport, struja, voda, bankarske usluge, tehnička roba, građevinski materijal.

Poskupeli su troškovi stanovanja, električne energije, grejanja i gasa. Ali treba sačekati. Videćemo kako će braća Rusi da se ophode sa nama. Nadajmo se da se barem zimus nećemo svađati sa njima.

I tu dolazimo do jedne od najbitnijih stavki ovog članka.

Kako piše danas. rs, Rusija je negirala korišćenje energije kao političkog oružja, usred naglog porasta cena širom Evrope, zbog kojih su u neslućene visine u mnogim domaćinstvima otišli računi za gas.

Joj. Danas kada neko od političara nešto negira, ja se stresem, a verujem i vi. To nekako ukazuje baš na suprotno.

Kako dalje navodi pomenuti portal, veleprodajna cena gasa je porasla od januara za 250 posto. Cene energije su dostigle rekordne visine iz raznoraznih razloga, između ostalog i velike potražnje za prirodnim gasom dok se privrede oporavljaju od pandemije.

Podsetimo se onog kontroverznog novog gasovoda pod imenom Severni tok 2, koji će prenositi prirodni gas iz Rusije u Nemačku, a zaobići će Ukrajinu. Protivnici naftovoda veruju da je to politički projekat, osmišljen da poveća zavisnost Evrope od ruske energije.

Pa jok i nije.

Putin kaže da oni neće odbiti nikog ko bude tražio gas. I kako dalje danas. rs piše, Vladimir Putin insistira da je Severni tok 2 „komercijalni projekat“ i da je „100 posto siguran“ da bi olakšao evropske energetske probleme. Ako probleme i ne bi, ali džepove bi sigurno.

Naš predsednik je prilikom potonje posete Sergeja Lavrova rekao, da je zamolio i njega i Putina da cena gasa za Srbiju ostane ista i ocenio da su razlozi za gasnu krizu politički, a ne ekonomski i da „niko u svetu ne želi da prizna tu grešku“.

Koliko mu je pametno da sad to izjavi pred zimu, procenite sami.

I došlo je vreme gde ja moram da citiram legendarnu izjavu našeg predsednika

„Kriza je mnogo veća nego što mislite, rastu cene građevinskog materijala svuda u Evropi. Ko je za to kriv? Sreća da smo imali hrabrosti da izgradimo gasovod sa Rusijom, da nismo, ja bih mogao samo da uzmem konopče da se obesim“.

Vučić je dodao da nije istina da Moskva vrši pritisak na zvanični Beograd, već je zapravo obrnuto.

„Dali su nam najpovoljniju cenu, ja molim i vršim pritiske. Imam obećanje Lavrova da će tražiti od Putina da Srbija ima najpovoljnije cene. Znam čoveka (predsednika Rusije Putina), imaćemo najjeftiniji gas.“

Vučić je na kraju ovog ekspozea zaključio da mi ne možemo da platimo visoke tržišne cene gasa, mada imamo više novca nego ikad.

Dobro, nije da nismo navikli na bombastične i zanimljive, najblaže rečeno, izjave našeg predsednika, ali se ovaj put nadam da Putin ima smisla za humor.

Ostaje da se vidi. Sa tim bajom se nije zezati. Ali ako predsednik kaže da zna čoveka, valjda zna i da li ima smisla za humor. Lavrov se bre obavezao da će tražiti od Putina…

Kažem ja, da se vratimo na početak teksta. Na pijaci možete svašta da saznate.

A kad baratate pijačnim jezikom, možda možete nešto i da uradite.

Na primer da dobijete prirodni gas, najjeftinije u Evropi.

Foto: danas.rs