Stari, dobro dokazani metod, koji se zasniva na činjenici da ako neko dovoljno puta ponovi jednu laž, ona postaje istina, koristi se i danas, a prevashodno ga koriste oni koji imaju vlast nad više informativnih sredstava. Međutim, metod se u poslednje vreme rafinirao, a političari često tako izjavljuju opipljive stvari koje se podrazumevaju, a ne laži, kao da je izvedena neka ogromna vojna operacija, time što je izgrađeno sto metara trotoara.

Čitajući izjave političara o zlatnom dobu, ekonomskom rastu, na osnovu njihovog razmišljanja, sastavio sam mali oglas, u kom bih želeo da prodam dvadesetpetogodišnji automobil bez dodatne opreme.

„Na prodaju auto prikladan godištu, sa prozorima koji gledaju na ulicu i gepekom pogodnim za pakovanje. Automobil ima gasnu i kočionu pedalu koja se može stiskati nogom i ručni dvosmerni volan. Vozilo je opremljeno rezervoarom za benzin, koji se automatski prazni nakon pređene kilometraže i ima točkove u kontaktu sa asfaltom, betonom i zemljanim putevima. Pomenuo bih i vrata koja se otvaraju prema napolje i haubu koja se takođe može otvoriti.“

I dok u slučaju ovakvog malog oglasa, skoro svi – bez izuzetka – čitaju između redova i slatko se nasmeju, u drugim oblastima života moje iskustvo je da mnogi ljudi ne primećuju kada im se „razvoj“ proda u istom ovom obliku, i umesto toga da odmahnu rukom, aplaudiraju i raduju se, zaboravljajući čak i to, da troškove razvoja nisu platili političari, već oni sami od svog poreza.

Polovni automobil, Leksus (Foto: autospies.com)