Pomažu građanima, dele stotine evra, bore se protiv korone, kupuju vakcine, leče ljude, grade puteve, a u stvari kriju korupciju i bezumno pozajmljivanje para.

Za devet meseci ove godine Vučić i njegova kamarila zadužili su Srbiju za neverovatne tri milijarde evra stavivši tako još teži kamen o vrat ne samo našoj deci već i unucima.

Javni dug Srbije iznosio je na kraju septembra ove godine 29,59 milijardi evra, što čini 56,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, prema najnovijim podacima Ministarstva finansija.

Javni dug Srbije beleži rast u odnosu na kraj avgusta 2021. kada je iznosio 28,47 milijardi evra, što je činilo 54,3 procenta BDP-a. Na kraju pandemijske 2020. godine, javni dug Srbije je iznosio 26,66 milijardi evra, pri čemu je njegov udeo u BDP-u iznosio 57 procenata.

Na svaka tri meseca pozajmljivali su milijardu evra a pričaju kako nam finasije nikada nisu bile bolje. Naplata poreze, akciza, doprinosa tuče sve rekorde, vraćaju se skupi krediti… Sve to tvrde Vučić i Mali. Pa kako onda pozajmiste i na šta potrošiste tri milijarde dolara za devet meseci?

Kad je Đinđić preuzeo Srbiju javni dug je bio 14,2 milijardi evra. Kad su se napredni nazadnjaci dočepali vlasti 2012. zatekli su dug od 15,4 milijarde, a sada je dogurao do 30 milijardi evra. Žuti lopovi koliko nas zadužiše… 1,2 milijarde, a Vučić  14,5. Kad mogu Vučić i falsifikator Siniša Mali ovako da računaju možemo i mi. S tim što su naši podaci sigurno tačni, a tumačenje slobodno.

Da krenemo redom. Nove vlasti u Srbiji, nakon Slobodana Miloševića, nasledile su javni dug u iznosu od 14,2 milijardi evra. Đinđić i žuti lopovi su tako uništavali Srbiju da je najniži nivo javnog duga bio pred svetsku ekonomsku krizu, u junu 2008, kada se spustio na 8.623,6 miliona evra. Krenula kriza, a Tadić i gomila nesposobnjakovića sa sve Dinkićem, Vesićem, Krstićem, Dačićem i Krkobabićem nagurala je dugove na 15,45 milijarde evra. Onda stigoše spasioci, takozvani radiklani naprednjaci, i Srbiju zadužiše za 14,5  milijardi evra. Prosto. Šešelj i Vučić su napustili vlast 2001. i ostavilli dug od 14 milijardi evra. Kad su se ponovo vratili dug je bio 15,3. A kad odu biće kriv Đilas što su Srbiju zadužili za 40 ili 50 milijardi evra.

Da se vratimo na ono što su sigurno potrošili do sada. Koliko je tri milijarde evra samo duga za ovih devet meseci i na šta su potrošene.

Skoro pa svih 700.000 čalnova SNS svakodnevno proziva Dragana Đilasa da je ukrao 600 miliona evra. To je u redu, i mene zanima da li je i koliko nezakonito maznuo. Ali ostaje pitanje zašto ga za devet godina vladavine Vučića i ekipe nisu osudili i pare vratili narodu i dražavi. Malo im deset godina. Bavićemo se podacima onako kako se bavi i kako ih prezentuje Vučić po televizijama i s grafikonima. To nije ekonomski najkorektnije ali Vučić i Mali očigledno drugačije ne razumeju i ne rade. Ni oni koji ih podržavaju.

Možda 14,5  milijardi evra ili tri milijarde zvuči apstraktno, ali račun kaže da su slupali toliko para da se za to moglo kupiti 1,5 miliona hektara najbolje vojvođanske zemlje po ceni od oko 10.000 evra po hektaru. U celoj Vojvodini ima tek oko 1,6 miliona hektara ovakivih oranica. Znači spiskali su skoro celu Vojvodinu. Samo za ovih devet meseci potrošila je družina 300.000 hektara.

Pomoć mladim poljoprivrednicima. Udaraju u talambase kako će dati po 15.000 evra. Znači za 14,5 milijardi evra skoro svako mlado domaćinstvo u Srbiji moglo je da dobije solidnu pomoć jer pare koje su slupali naprednjaci iznose kao pomoć za oko miliona  mladih domaćinstava. Malo li je?

Kilometar vrhunskog autoputa kroz Srbiju košta od 1,5 do 10 milona evra.  Nek je prosek pet milona to znači da se za 14,5 milijardi evra  moglo sagraditi najmanje 3.000 kilometara. Od Beograda do Pariza i nazad. Celu Evropu da premereže, a ne ovu našu upropaštenu Stradiju.

Koliko je tačno putava izgradio i otvorio Vučić nije poznato ali više od 500 kilometara sigurno nije. Nijedan nisu sami ni počeli ni zvaršili, ali se hvale.

Vučić reče da ulaže u bolnice i da pre njega niko ništa nije ni uložio ni izgradio. Kad su Šešelj i on 2001. otišli sa vlasti zatekli su u bolnicama sve ono 2012. što su ostavili. Da li je to verovatno prosudite sami, ali da se vratimo na izgradnju njegovih uspeha. Reče da će izgradnja kliničkog centra u Beogradu koštati 125 miliona evra. Najbolji, najveći na svetu i šire. Super, za 14,5 milijardi erva moglo se sagraditi 100 kliničkih centara. Najboljih i najvećih na svetu. Onaj u Novom Sadu je tek dopola gotov, a ni prvi deo nije gradio Vučić. To što je razjurio doktore i medicinske sestre smanjujući im ionako bedne plate nije važno.Važno je da ih sada kuje u zvezde i deli odlikovanja ali odliv mozgova zbog bahosti nikada neće nadoknditi.

Tri muilijarde evra koliko je slupao za devet meseci je 600 kilometara autoputa, 25 najvećih kliničkih centara kao onih u Švajcarskoj… Uništavaju Srbiju, a kriju se iza korone i navodne pomoći građanima od po 30 ili 100 evra. 5,7 miliona građana po 100 evra je 570 miliona evra. Gde su potrošene još 2,5 milijarde, a do kraja godine ima još tri meseca i bog zna koliki će biti dug.

Razmere uništavanja Srbije najbolje se mogu videti po tome da je dug građana za keš kredite naguran na šest milijardi evra, alo, šest milijardi treba da vrati ova sirotinja plus 30 milijardi duga države.

 Slađana Gluščević, foto: privatna arhiva