Senćani i meštani iz okoline blokirali su most u Senti u subotu 11. decembra . Blokada je trajala sat vremena bez većih incidenata. Okupljen narod je podržao svoje sugrađane u drugim gradovima i pridružio se blokadama i protestima koji se organizuju po celoj Srbiji. Uprkos hladnom vremenu, na blokadu su došle i porodice s decom, a tu su bili i kućni ljubimci.

U toku blokade kola hitne promoći prošla su dva puta i ljudi su im omogućili nesmetano kretanje.

Ovom građanskom skupu prisustvovali su i policijski inspektori u civilu, koji su, prema rečima očevidaca, telefonski diktirali nekome imena i prezimena prisutnih lica.

Blokade i protesti održali su se danas u čak 50 gradova Srbije, među kojima su se našle i manje lokalne zajednice. Glavni zahtev svih protesta jeste potpune zabrana poslovanja  multinacionalne kompanije Rio Tinto u Srbiji.

Predstavnik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da su zahtevi današnje blokade brisanje projekta Jadar iz prostornog plana grada Loznice i zabrana eksploatacije litijuma, prenela je Aljazeera Balkans.

Građani traže da se poštuje njihova privatna imovina, da se poštuju prirodna bogatstva ove zemlje, vode, vazduh, šume, da se poštuje njihovo pravo na zdravu životnu sredinu i da se interesi privatnog kapitala ne proglašavaju javnim interesom.

Slike: Mina Delić