U svakoj iole normalnoj državi, kakva naša definitivno nije, zbog onoga što se ovih dana dešava, padale bi glave, a ne davale se ostavke. Palo 20 cm snega, kolabirao energetski sistem u Srbiji. O putevima ovaj put nećemo, to smo već elaborirali, a i pomalo postaju smešni izgovori vladajuće klike… Ovo je doba mobilnih telefona sa visoko kvalitetnim kamerama, tako da oni mogu da pričaju šta hoće, popnite se na bilo koju društvenu mrežu, pa ćete videti na šta liči naš glavni grad pod malo snega. Ne daj Bože da cele zime ovako pada, nestaćemo kao Atlantida.

Elem, tema ovog članka je energetski kolaps, koji je nastao zbog nevremena, kako je izjavio Vesić, mada nije tačno jasno zbog kog to nevremena, s obzirom da je u ovom delu sveta normalno da zimi ponekad padne sneg. Elem, da bi stvari bile jasnije, treba znati kako je do pomenutog kolapsa uopšte došlo. Kako je za N1 izjavio predsednik Odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić, za trenutni kolaps energetskog sistema Srbije, a posle intenzivnih snežnih padavina u nedelju, odgovorna je jako loša priprema EPS-a za zimsku sezonu. Kako je naveo, sve akumulacije su prazne, deponija uglja ispred TENT-a je prazna, nisu obavljeni potrebni remonti, te je to sve dovelo do situacije da se TENT ugasi, a to se desilo, jer već duže vremena imamo nekvalitetan ugalj, koji je kako on kaže, praktično blato i mulj i nema kalorijsku vrednost, te se zaliva mazutom, da bi se podigla kalorijska vrednost i to se loži. Neću ni da zamišljam kakvog to efekta ima na ekološki sistem, ali da ne može biti dobro, to je sigurno.

Bilo je i onih koji su govorili da je sneg bio veoma mokar, što je tačno, te je obarao i drveće, dolazilo je do oštećenja elektroenergetske mreže, ali se uglavnom svi slažu da su u nekim delovima kvarovi bili i posledica neodržavanja mreže ili njene zastarelosti, kako je izjavio energetski stručnjak Željko Marković.

Dočekali smo zimu bez uglja, bez remonta i bez pripreme za istu?

Opet naglašavam, u svakoj normalnoj državi bi se smesta utvrdila odgovornost i svi bi lepo popili otkaze ili sami dali ostavke, počev od ministarke, pa preko svih nadležnih za ovo čudo koje se desilo.

Građani Obrenovca, koji su ostali bez grejanja i struje, srećom, juče su iste dobili, ali ostala domaćinstva nisu. Nadležni poručuju, pazite, oni poručuju, da rade na rešavanju problema. Kako su za N1 energetski stručnjaci izjavili, Srbija već sada kupuje trećinu struje iako najhladniji dani još uvek nisu stigli. A iz Elektroprivrede Srbije kažu da nestašica neće biti. E kad god ovi na vlasti tako nešto izjave, nije mi dobro, upali mi se crvena lampica, jer ako oni nešto tako kažu, ja naprosto čujem upravo suprotno.

I sve to sad nikakve veze sa koronom nema.

Ali ima veze sa zapošljavanjem kojekakvog neobrazovanog partijskog kadra, s obzirom da već duže vreme nije apsolutno ništa važno, osim kakva ti je partijska knjižica. A s obzirom da je trenutni direktor EPS-a bivši vlasnik kafića i pečenjare, koji je dogurao do direktora ni manje ni više nego EPS-a, što se mi uopšte čudimo što usred zime ljudi nemaju ni grejanja ni struje. Da se razumemo, biti ono što jesi nije nikakva sramota, nego je časno, odnosi se na pošten posao, ali raditi posao o kome pojma nemaš, jeste ne sramota, nego tragedija. Apsolutno nema veze šta si po struci, važno je da ti na partijskoj knjižici pišu odgovarajuća tri slova i da se doooobro uvučeš onom kome treba i nemaš nikakve frke. Ej bre, oni zapošljavaju ljude koji su jedva završili osnovnu školu i trpaju ih na veoma odgovorna mesta, čime zaista mogu i nečiji život da ugroze. Ali nema veze to, šta ima veze. Pa koga interesuju životi ljudi.

Idemo dalje sa temom. S obzirom da EPS ne proizvodi dovoljne količine struje, prinuđen je na takozvani interventni uvoz iz inostranstva, koji je jezivo skup, te dnevno troše po nekoliko miliona evra da bi obezbedili količine struje koje nedostaju, za potrebe domaćih potrošača. Da li se to naš predsednik juče hvalio kako su uspeli da nabave struju iz inostranstva? Čuj, uspeli… Pa naravno da su uspeli, kada su je preskupo platili… A ta silna zaduživanja i naročito bacanje one milostinje pred narod, tek će da se vidi koliko će sve da nas košta… Zima tek počela, a oni ni za šta nisu spremni… Ni putari, ni elektroprivreda, niko… Sneg u decembru, elementarna nepogoda.

Iskreno, ovoliku količinu gluposti, koja je ovih dana povodom svega ovoga izgovorena, davno nisam čula. Da li je nama svraka popila mozak pa još uvek verujemo i delić onoga što nam se servira po javnom servisu i raznim nebuloznim, vlastima bliskim medijima? Jer zaista treba dobro razmisliti i zapitati se, kako smo uopšte dovde stigli? Da li još uvek možemo da razmišljamo svojim glavama?

Zato, gasite televizore, vežbajte mozgove nekim dobrim starim knjigama i počnite da razmišljate.

Nije samo Rio Tinto problem.

Problem nam je sve zajedno.

Kada su temelji truli, pucaju zidovi i ruši se sve.

Možda je  došlo vreme da i treba da se poruši. Jer očito nema drugog načina da se ponovo izgradi nešto zdravo.

Zastave na zgradi EPS-a u Beogradu (Foto: N1)