-Želimo da brinemo o vama na isti način, pa čak i bolje nego aktuelna mađarska vlast. Nesebično volimo Mađare u inostranstvu. Ne treba sačuvati samo dvojno državljanstvo, pravo glasa, već i sistem subvencija, a zauzvrat ne tražimo političku lojalnost. Glasate za koga želite, a podršku ćete dobiti i dalje – rekao je Peter Marki-Zaj, kandidat ujedinjene opozicije za premijera u Mađarskoj prilikom svoje posete Subotici, da bi dodao da će doći do promene u slučaju podrške:

-Vi ćete dobiti ove subvencije i ne treba deo od toga da vratite nekim političarima. Mađari koji ovde žive dobiće ne manju, nego veću podršku. Takođe je važan cilj i to da državljani Mađarske mogu ravnopravno da glasaju, bilo gde da žive, a takođe ćemo iskoreniti i institucionalizovanu izbornu prevaru. Uradićemo i to da i ovdašnji Mađari imaju svog predstavnika u parlamentu. I onda ćemo se zauzeti za Mađare ako to Putin ne dozvoli. Nećemo izdati Mađare! – naglasio je Marki-Zaj i dodao da smatra važnim da se održi pripadnost, a prema njegovim rečima, ako to povežemo sa slobodom, a ne uslovljavamo, to će se manifestovati i u ekonomskom razvoju.

Kandidat mađarske opozicije za premijera smatrao je važnim da kaže da podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, kako bi granice koje nas i dalje razdvajaju postale vazdušne. U vezi sa mađarskim izborima, rekao je da su se okupili desničari i levičari, hrišćani i ateisti, ne gledajući šta ih razdvaja, već tražeći ono što ih spaja, pa je tako došlo do saradnje.

-Kada vam treba pomoć iz Mađarske posle Viktora Orbana, eventualno vam treba bolnica, kao što je na primer trebala Mirejkureja Čuku (grad i opštinski centar u rumunskom okrugu Hargita u istočnom delu Erdelja, prim.prev.), onda vam nećemo dati stadion, rekao je Marki-Zaj.

Kandidat za premijera opozicione koalicije u Mađarskoj, stigao je u Suboticu na poziv Mađarskog pokreta. Ferenc Ševenj, predsednik Mađarskog pokreta, rekao je na početku svog pozdravnog govora, da su sa teškom mukom uspeli da organizuju ovaj događaj.

-Davno nismo iskusili takve nemogućnosti kao prilikom organizovanja ovog događaja. U poslednjem trenutku smo ostali bez odgovarajućeg mesta, pa smo bili primorani da primimo Petera Marki-Zaja i njegove kolege u sopstvenoj kući. Naša kuća je naša tvrđava, to je mesto gde nam niko i ništa ne može zabraniti, rekao je Ševenj.

-Sada su Fides i SVM srasli. Orbanovi tačno znaju šta rade Pastorovi u Vojvodini. Aleksandar Vučić, jedan od najbližih saradnika Viktora Orbana, trenutno destabilizuje ceo region, koji je gigantskom statuom oskrnavio centar Subotice, i po čijoj odluci imena mađarskih sela treba da budu ispisana ćirilicom. Mi ne želimo da uteramo vojvođanske Mađare u tor, ne želimo da im kažemo šta da misle i za koga da glasaju. Na mađarskoj političkoj paleti se pojavio čovek koji mnogo toga izgovori. Ovdašnji Fidesovi saveznici se toliko plaše njega, da su pritiscima pokušali da spreče njegovu posetu Vojvodini, dodao je predsednik Mađarskog pokreta.

Peter Marki-Zaj u Subotici (Foto: Margareta Tomo)