Prepisivanje članaka bez atribucije, nedostupan glavni i odgovorni urendnik, isključen broj telefona, sajt bez impresuma – na to je opština Bačka Topola za dve godine potrošila oko 29 000 evra, odnosno 3,4 miliona dinara novca poreskih obveznika, tj. građani Bačke Topole u proseku plaćaju 115 evra za ultra kratak kopiran članak.

Novinski portal Topreport registrovan je 21. januara 2022. godine i skoro odmah, dva meseca nakon registracije, već je osvojio 1,5 miliona dinara na tenderu za informisanje, koji je raspisala opština Bačka Topola. Pomenuta opština je već u 2023. godini Topreportu odobrila subvenciju od 1,9 miliona dinara. Na portalu se prenose vesti Pannon RTV-a i Informativnog centra u Bačkoj Topoli, već neko vreme bez referencija. Pored toga, prikazani su i pozivi i tenderi opštine, preuzeti od tamo-vamo. Portal najverovatnije troši značajnu sumu novca na oglašavanje na platformama društvenih medija, barem se to ispostavlja iz broja lajkova dobijenih na pojedinačnim objavama. Ovo informativno sredstvo objavljuje i video materijale na topreport.rs i Fejsbuku, ali na portalu nema imena niti kontakt informacija, a navedeni broj telefona nije u funkciji. Prema podacima Agencije za privredne registre odgovorna urednica portala je Karolina Farkaš, ali na sajtu Topreporta nema kontakt podataka ili impresuma, a poruku portalu možete poslati klikom na Kontakt.

Pokušali smo ipak da saznamo ko piše članke, zašto na sajtu nema impresuma, ali je broj telefona naveden na sajtu Agencije za privredne registre nedostupan, a na poruku poslatu na Fejsbuku nije stigao nikakav odgovor, uprkos tome što se vidi da je neko pročitao.

Ali šta je Topreport.rs?

Na pomenutom portalu nije bilo opisa, namene, impresuma ili imena, a u objavljenim materijalima su nedostajali izvori. Portal je namenjen objavljivanju vesti i dešavanja u opštini Bačka Topola na mađarskom jeziku, koristeći multimedijalna rešenja. Na našu molbu, opština Bačka Topola nam je poslala konkurs Topreporta za 2023. godinu, u kom se navodi, da „video snimcima, foto reportažama i praćenjem događaja žele da na mlađahan način informišu populaciju mađarskog govornog područja, koja na sajtu može naći ne samo edukativne materijale, već i informacije od opšteg interesa.“

Ovo informativno sredstvo registrovano prošle godine opština Bačka Topola je podržala sa 1,9 miliona dinara novca poreskih obveznika, a obrazloženje za to glasi:

Tenderska komisija smatra da projekat u celini doprinosi razvoju medijskog pluralizma, razvoju ljudskih prava i razvoju pravog, nepristrasnog, pravovremenog i sveobuhvatnog informisanja i da je u skladu sa članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima. Po mišljenju Komisije, posebna vrednost projekta je u tome što daje pravi doprinos pružanju informacija na mađarskom jeziku na portalu, koji je dostupan svim pripadnicima date nacionalne manjine širom sveta, kao i da doprinosi ostvarivanju, razvoju i unapređenju informisanja pripadnika nacionalnih manjina, pravog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja na maternjem jeziku, očuvanju kulturnog i jezičkog identiteta i podsticanju stvaralaštva u svim oblastima javnog života nacionalnih manjina koje žive u opštini Bačka Topola i Vojvodini.

Projekat je prvenstveno usmeren na informisanje javnosti na mađarskom jeziku, o važnim dešavanjima i događajima u Bačkoj Topoli, što ispunjava svrhu tendera. U skladu sa članom 18. stav 2. tačka 4. podstav 2. Pravilnika, Komisija, ocenjujući budžet i opravdanost troškova projekta, preporučuje predsedniku opštine da se projekat sufinansira iz budžetskih sredstava opštine Bačka Topola u iznosu od 1 900 000 dinara.

Za šta su dobili skoro dva miliona dinara?

Firma koja upravlja portalom Topreport.rs, KarolinART, osnovana je 13. januara 2022. godine, a osam dana kasnije registrovan je Topreport, koji je odmah osvojio milion i po dinara na tenderu za informisanje Bačke Topole.

Topreport se u konkursu za 2023. godinu obavezao da u jednoj godini objavi približno 140 sadržaja (članaka i video zapisa), odnosno jedanaest materijala mesečno. Prošle godine su na pomenutom tenderu osvojili 400 000 dinara manje, ali je tada na sajt postavljano dvedesetak materijala mesečno, barem to figurira u njihovoj prijavi za konkurs 2023. godine.

Na osnovu konkursa pripremaju edukativne materijale, video i informativne materijale, čiji je glavni cilj informisanje Bačkotopolčana o javnim poslovima. Pored javnih poslova, objavljivali bi i edukativne materijale, a sa svojim dinamičnim, mladim timom, kreativno bi informisali meštane Bačke Topole na mađarskom jeziku o svemu što se tiče opštine, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ovo je interesantno i zbog toga, jer se time bavi i Informativni centar u Bačkoj Topoli. Međutim, gledajući njihovu Fejsbuk stranicu, u proteklom periodu objavljuju samo materijale koje su pripremili i objavili Mađar So i Pannon RTV. Ovo trenutno radi i Topreport, a s obzirom na angažovanost i iznos tendera, može se zaključiti da se proizvođaču za prosečan komad kopiranog materijala plaća 115 evra.

Misteriozni kreatori

Ko priprema, tačnije rečeno kopira članke i snima video zapise ili direktno prenosi Kviz večeri u Novom Orahovu na Topreportu, to ne bi mogli da vam kažemo, naime, iz materijala za prijavu to nije jasno, pošto se samo navodi da na konkursu učestvuju „osobe“, ali bez imena. Posebno je zanimljivo da u prijavi za konkurs KarolinArt studija nije naveden broj telefona, već samo e-mail adresa (office@topreport.rs) figurira u projektu. Sve što je uključeno je kratka biografija Karoline Farkaš, koja otkriva da je rođena 1989. godine, srednju školu je završila u Senti, a trenutno živi u Bečeju, majka je dvoje dece, a od 2010. godine se bavi fotografijom i snimanjem filmova. Sudeći po imenu, glavni urednik je žena, međutim, prema Agenciji za privredne registre u pitanju je muškarac, barem podaci na stranici govore u prilog sledećem:

Na osnovu konkursnog materijala, ovogodišnje obaveze Topreporta, pored pružanja informacija od javnog interesa na mađarskom jeziku su i sledeće:

  • Broj preuzimanja stranica dostiže 120 hiljada, odnosno Topreport bi trebalo da proizvodi deset hiljada preuzimanja stranica mesečno
  • Članci i video snimci objavljeni na Fejsbuk stranici dostižu 1,5 miliona ljudi
  • Broj pratilaca na Fejsbuk stranici povećaće se za hiljadu za godinu dana

Fejsbuk stranica Topreporta trenutno ima 1900 lajkova i 2100 pratilaca. Pet video snimaka je postavljeno na Jutjub kanal i do sada se skupilo 28 registrovanih korisnika.

Na sajtu su uglavnom dobile mesto vesti vezane za lokalnu samoupravu, kao na primer kako je predsednik opštine delio cveće na Dan žena ili kakav je tender raspisala lokalna samouprava Bačke Topole. Trajanje projekta je godinu dana, odnosno do 31. decembra. Ono što je sigurno: određen iznos se troši na Fejsbuk oglase, što je vidljivo i u aktivnostima stranice, naime ima jedna objava koja je dobila stotine lajkova, dok je druga objava, na koju sigurno nisu potrošili ni dinara, rezultirala sa pet interakcija.

Zašto je problem što nema impresuma?

Naš list nije uspeo da stupi u kontakt sa bilo kim iz tima Topreport.rs, niti sa nekim iz komisije koja vrednuje prijave (tražili smo Roberta Kartalija, predsednika komisije, ali uzalud). Članovi komisije su još bili: Sandra Irščević, Emilija Nađ, a nismo uspeli da stupimo u kontakt ni sa nekim sa sajta Topreport, te smo pričali sa stručnjakom za medije koliko je realno da jedan novinski portal od samog starta osvoji tako velike sume.

To zavisi od toga o kakvom je konkursu reč. Samo postojanje medijske platforme ne znači mnogo, niti da postoji dugi niz godina, niti da je juče osnovana. Naravno, prilikom ocenjivanja tendera takođe se vodi računa i o tome koliko dugo postoji medij, jer se na osnovu toga može suditi o njegovoj održivosti i kvalitetu – objasnio je medijski stručnjak (ime i prezime poznati redakciji), a koga smo pitali i to zašto je problem ako ne navedemo izvere za prispele materijale.

Označavanje izvora je jasna obaveza medija. Osim što je deo kolegijalnosti, pokazuje i to ko je proverio vest, ko je odgovoran za tačnost osnovnih informacija. Naravno, to ne oslobađa redakciju od odgovornosti da i sami provere materijal. Kopiranjem bez naznačavanja izvora ne samo da činimo neetički čin, već kršimo i autorska prava, što se već smatra kršenjem zakona – istakao je ekspert, prema kome je glavni zadatak novinskog portala da pruži sveobuhvatne, kvalitetne informacije, u skladu sa pravilima struke.

Pitali smo ga i zašto je, kao u slučaju Topreporta, problem ako nema impresuma i nije naznačeno ime niti jednog zaposlenog.

U slučaju autentičnih medija, objavljivanje impresuma je uslov. Ovo takođe ispunjava i zakonske uslove, a ključno je i sa stanovišta informisanja zajednice. Lično sam uvek skeptičan prema napisima koji se pojavljuju na portalima koji nemaju impresum – odgovorio je on.

Sumirajući sve, priča otkriva da je opština Bačka Topola za dve godine potrošila 3,4 miliona dinara, odnosno oko 29 hiljada evra novca poreskih obveznika za podršku jednom takvom sajtu, čijeg glavnog urednika nije moguće dobiti telefonom i koji kao informativno sredstvo nije u skladu sa zakonskim zahtevima zbog nepostojanja identifikacije izvora i impresuma, a koji pored toga objavljuje malo svog materijala i pokušava da dopre do čitalaca uglavnom vestima preuzetim od drugih i Fejsbuk oglasima.

Oršolja Šeregelj

Pripremu ovog članka podržao je International Press Institute kroz program Media Innovation Europe.

Media Innovation Europe

Logo Topreporta (Foto: szmsz.press)