Proces izgradnje kuće obično traje mesecima. Međutim, kako tehnologija 3D štampanja napreduje, „štampani“ domovi su efikasni, isplativi i smanjuju mogućnost ljudske greške.

Kako piše na portalu boldtv, građevinsko 3D tržište, moglo bi napraviti pravi bum do 2030. godine. Da li bi trebalo da razmislimo o 3D štampanom domu?

3D štampane kuće nude nekoliko prednosti, kojima tradicionalne metode gradnje jednostavno ne mogu parirati. Prvo, kao što je već pomenuto, timu visokokvalifikovanih radnika potrebne su nedelje rada da bi izgradili kuću. Međutim, 3D štampač, može da izgradi temelj trosobne kuće sa dva kupatila za samo 12 sati. I zahteva malu ili nikakvu ljudsku intervenciju da bi završio svoj zadatak. Pored toga, štampači koriste pristupačnu betonsku mešavinu za izgradnju temelja, smanjujući troškove materijala za 15% po kvadratnom metru. Takođe je čvršći od tradicionalnog drvenog okvira kuće, što pruža bolju zaštitu od ekstremnih vremenskih uslova. Takođe je i bolji izolator od uobičajenih materijala, što smanjuje račune za grejanje i hlađenje.

Izgradnja „štampane“ kuće, takođe smanjuje otpad i koristi ekološki prihvatljive materijale. Nažalost, proces štampanja bez osoblja i dalje oslobađa emisije ugljenika u životno okruženje. Međutim, prema 3DPrint.com, uz inteligentno urbanističko planiranje, 3D štampani domovi mogu smanjiti ukupni ugljenični otisak.

3D štampa otvara gotovo neograničene mogućnosti za dizajniranje novog doma. Kuće nisu ograničene na tradicionalne oblike ili dizajne koje zahtevaju normalni građevinski procesi. Možete dizajnirati novu kuću imajući na umu efikasnost, kako biste eliminisali izgubljeni prostor. Možete da dizajnirate kuću kakvu želite.

Međutim, sektor izgradnje 3D štampanih kuća je još uvek u povoju. Prema Construct Connect, softverskoj kompaniji koja se bavi predizgradnjom, štampane kuće se suočavaju sa nekoliko barijera, koje je potrebno prevazići pre njihovog šireg usvajanja.

Prvo oprema za 3D štampanje kuće je skupa, što znači znatno veće troškove pokretanja od tradicionalnih građevinskih kompanija. I, iako zahtevaju mnogo manje radne snage od konvencionalnih metoda, i dalje su potrebni kvalifikovani radnici obučeni za konstrukciju 3D štampanja. Međutim, za obuku ovih radnika, potrebna je oprema. Pored toga, štampane kuće postoje u mutnim regulatornim vodama. Izgradnja kuća ima izuzetno stroge propise i zakone. Nepoštovanje izvođenja radova, može dovesti do velikih novčanih i drugih kazni, a regulatori zakona nisu sigurni kako da prilagode postojeće zakone ovoj novoj tehnologiji. Nijanse postavljaju nova pitanja o usklađenosti sa postojećim građevinskim zakonom u mnogo država. A nije sporedno ni to da se zahtevi za dozvole zasnivaju na tradicionalnim metodama. Osim poštovanja građevinskog kodeksa, pomenuti sektor se takođe suočava i sa značajnim birokratskim izazovima. Na primer, pošto je industrija još uvek veoma nova, ne postoje standardizovani ugovori koje treba slediti. Ugovori su od vitalnog značaja, jer diktiraju odgovornost i druge pravne uslove.

Na ova kritična pitanja treba dati odgovore, pre nego što ovaj novi metod izgradnje kuća bude široko prihvaćen.

U svakom slučaju, projekcije pokazuju da bi 3D štampana konstrukcija mogla postati globalno tržište vredno više stotina milijardi dolara do 2030. godine. Tako da se pretpostavlja da će ova regulatorna pitanja verovatno imati odgovore u dogledno vreme.

Da li će i kada ova nova tehnologija stići i do nas, ostaje da se vidi.

Mi svakako imamo prvo važnije probleme da rešimo.

3D štampana kuća (Foto: housing.com)