Povodom velikog uspeha grupe, pitala sam pevačicu Juliku Šoti, kako je sve to izgledalo i kakvi su utisci sa Festivala. Evo šta je odgovorila:

„Sa malo straha smo se prijavili na muzičko takmičenje RTS-a Bunt Rok Festival, jer smo išli sa dvojezičnom pesmom, mada smo mogli da izaberemo i pesmu na engleskom, ali smo se nadali da se svet promenio za toliko i da je muzička scena raspoloženija za prihvatanje, to jest da bi kompozicija koja je delom na manjinskom jeziku mogla da bude uspešna i na takmičenju u Beogradu.

Samo to što smo bili izabrani je bilo veliko iznenađenje, jer su žiri činili renomirani muzičari i organizatori, kao što su kompozitor i gitarist Zemlje Gruva Milovan Bošković, Konstrakta, Ivan Fece Firči – bubnjar EKV-a, Miloš Ignjatović – Exit i Cinemacity organizator, Maja Cvetković basistkinja grupe E – Play, Milena Milutinović – bubnjarka grupe Repetitor.

Već nam je velika čast bila to da su uopšte cenili našu pesmu, a to što smo završili na trećem mestu je ogromna pozitivna potvrda za nas. Godinama beznadežno pokušavamo da dospemo na festivale u Novom Sadu, Beogradu i Srbiji, barem na neku malu scenu, pa nam je ova pobeda dala novu snagu da sve ovo nije ipak beznadežno.

Julika Šoti i Konstrakta (Foto: Akoš Pakai)

Julika Šoti i Konstrakta (Foto: Akoš Pakai)

Ovo je bio naš prvi veliki televizijski nastup i takmičenje, koje je bilo uzbudljivije nego što smo mislili. Snima se od jutra do večeri, što je veoma zamorno, i naravno, kada je bend zajedno, dan ne prestaje posle muziciranja, pa smo proslavili dalji prolazak u takmičenje zajedno sa bendom Mortal Kombat. Bilo je neverovatno razgovarati sa članovima žirija, jer su ujedno i naši uzori, pa smo produkciju Konstrakte i Iskaza gledali iz prvog reda. Sakupili smo mnogo inspiracije od bendova koji su se takmičili, na primer, veoma nam se dopala muzika pobednika, benda Monah, i navijali smo da pobede na takmičenju.

Bilo je lepo videti da još uvek postoje kreativni bendovi koji žele nešto više da kažu od ljubavnih pesama.

Mi smatramo da je važno da u našim pesmama govorimo o tabu temama: o mentalnim problemima, paničnom poremećaju, procesuiranju tuge, zlostavljanju, tako da se naša zajednica ne oseća usamljeno u vezi ovih tema.

Mnogo puta osećamo da smo zaglavljeni između dve zemlje, jer ne možemo da se istinski ostvarimo ni u Srbiji, a ni u Mađarskoj, međutim ovo takmičenje sada može da otvori nove mogućnosti.”

Sin Seekas sa nagradom za treće mesto na Bunt Rok Festivalu 2023. (Foto: Akoš Pakai)

Sin Seekas sa nagradom za treće mesto na Bunt Rok Festivalu 2023. (Foto: Akoš Pakai)

 

SIN SEEKAS

Kontakt e-mail i telefon

sotijuli@gmail.com, 064/900 12 61, 063/ 860 77 65

Kratka biografija

Vojvođanski Sin Seekas su čarobnjaci u čijem kotlu se mešaju ska, balkanske melodije, crossover reggae, hip-hop, funk i rock.  Tekstovi su u većini slučajeva na engleskom, na srpskom, a neki su napisani na mađarskom jeziku, maternjem jeziku članova. Sin Seekas ima 3 albuma i Femixete album, gde je selektorka kompilacije bila  Đurđina Radić Djixx.

Bend je imao čast da nastupi na sledećim festivalima i dešavanjima: Mađarska (Sziget festival, A38 boat, Művészetek Völgye,  LB27 Reggae Camp, SZIN), Slovačka (Kc Dunaj), Bosna i Hercegovina (Demo Fest), Bugarska (Hills of Rock, Street Food Festival),  Makedonija (PIN Music Festival and Conference Skoplje), Srbija (Bunt Rok Festival, Malomfesztivál, Dombos Fest, Kontra Fest, Roka Fest), a bend je delio binu i sa izvođačima kao što su Hornsman Coyote, Rambo Amadeus, ZAA, Dubioza Kolektiv, Pannonia Allstars Ska Orchestra (HU), Ladánybene 27 (HU), Sena Dagadu – Irie Maffia (Ghana), Mc Kemon (Grenada),  Pásztor Anna (HU) .

“Duvači posuti dvema kašičicama balkanskog začina, velika krigla vatrene ritam sekcije, solaže na bećarski način i pevačica koja je u svakoj čorbi mirođija.”

https://www.facebook.com/sinseekasband/

https://www.instagram.com/sinseekas/

https://www.youtube.com/user/Sinseekas

Sin Seekas na Bunt Rok Festivalu 2023. (Foto: Akoš Pakai)