U svetlu mora čudnih, negativnih, nažalost svakodnevnih vesti, ponekad je dobro razbiti taj krug nekim interesantnim, neobičnim činjenicama, koje ipak život znače.

Pa evo nekih koje ste možda znali, a možda i niste, a koje je objavio portal wearetheteachers.com.

Australija je šira od Meseca. Dok Mesec ima 3400 kilometara u prečniku, prečnik Australije od istoka prema zapadu je skoro 4000 kilometara.

Nošenje slušalica samo sat vremena može povećati broj bakterija u našim ušima za 700 puta (jajks!).

Škotska je izabrala jednoroga za svoju nacionalnu životinju. U keltskoj mitologiji, ovo izmišljeno stvorenje je povezano sa viteštvom i dominacijom, kao i sa čistotom i nevinošću.

Verovatno tokom sna svi pojedemo pokoju bubicu. Takođe postoji velika šansa da ćemo tokom života progutati barem 10 paukova ili 70 vrsta insekata ili više.

Ajfelov toranj u Parizu tokom leta postaje viši. Kada se gvožđe zagreje, toranj može biti i dok 15 centimetara viši, zbog širenja na toploti.

Ljudski zubi su jedini deo tela koji ne može sam sebe da izleči. To je stoga što se ne sastoje od živog tkiva i obloženi su gleđi koja ne može spontano da se regeneriše.

Švajcarska zabranjuje držanje samo jednog zamorca. Pošto su zamorčići društvena bića, jedan bi se osećao usamljenim, te se u Švajcarskoj držanje samo jednog smatra zlostavljanjem životinja.

Tigrovi imaju prugastu kožu. Dakle, nemaju samo prugasto krzno, već je prugasto i ono ispod njega.

Srce škampa je u njegovoj glavi. Ako vam ovo nije dovoljno interesantno, evo i sledeće činjenice: zbog prirode njihovog otvorenog cirkulatornog sistema, škampi nemaju arterije, tako da njihovi organi samo plutaju u krvi.

Kreativniji smo pod tušem. Ako ste se ikada osećali kao da bolje razmišljate pod toplim tušem, verovatno ste u pravu, tvrde naučnici. Topla voda povećava protok dopamina i čini nas kreativnijima.

Lenjivci mogu da zadrže dah duže od delfina. Naučno dokazana činjenica je da delfini moraju da izađu na vazduh svakih 10 minuta, ali usporavanjem otkucaja srca, lenjivci mogu da zadrže dah čak 40 minuta!

Većina wasabi paste nije pravi wasabi. Ako ste nekad pomislili da wasabi koji ste kupili u prodavnici više podseća na ren, verovatno ste bili u pravu, jer se upravo on često koristi kao zamena, s obzirom da je pravi wasabi prilično skup.

Venera je jedina planeta koja se okreće u smeru kazaljke na satu. Svakih 225 zemaljskih dana, Venera putuje oko Sunca, ali rotira u smeru kazaljke na satu svih 243 dana.

Muskatni oraščić je halucinogen. Pošto sadrži miristicin, prirodno jedinjenje koje može imati efekat na um, možete doživeti halucinacije ako unesete u sebe velike količine oraščića.

Mačja mokraća svetli pod crnim svetlom. Crno svetlo se može koristiti za otkrivanje bilo koje telesne tečnosti, ali mačji urin sija posebno jako pod ovim ultraljubičastim svetlom, prvenstveno zato što sadrži fosfor.

Kip slobode u Njujorku je nekada bio svetionik. Otprilike mesec dana nakon što je statua posvećena 1886. godine, postala je svetionik narednih 16 godina, a njegova baklja je vidljiva sa razdaljine od 24 milje.

Dženifer Lopez je inspirisala kreiranje Google images. Nakon što je nosila svoju ozloglašenu haljinu (onu zelenu, koja više pokazuje nego što skriva, mada se meni baš sviđa, prim. aut.) na dodeli Gremija 2000. godine, pretraživač je dodao ovu funkciju, jer je toliko ljudi tražilo slike njene odeće!

Britanski vojni tenkovi su opremljeni za pravljenje čaja. Ako posada želi topli čaj ili kafu, dovoljno je samo da posegne za kuvalom unutar tenka.

Volt Dizni je osvojio najviše Oskara. The House of Mouse (Kuća miša), osvojio je 26 Oskara i bio nominovan 59 puta.

Otkucaji srca plavog kita mogu se čuti na više od 2 milje (3,21 km). A njihova srca su teška skoro 900 kilograma!

Postoji voće koje ima ukus kao čokoladni puding. Poreklom iz Centralne i Južne Amerike, voće se zove crni sapote i ima ukus kao krem za krempite sa čokoladom.

Glasovi Mikija i Mini Maus su se venčali u stvarnom životu. Zapravo, oni koji su pozajmili glasove ovim crtanim junacima, Vejn Olvajn (Miki) i Rusi Tejlor (Mini) venčali su se 1991. godine.

(nastaviće se)

Interesantne činjenice (Foto: twinkl.co.uk)