Na sednici Mađarskog nacionalnog saveta 23. februara usvojen je novi Statut Fondacije Laslo Sekereš, po kom su ukinuti pododeljenja, opšte odeljenje i Vojvođanski mađarski obrazovni, kulturni i istraživački centar (VM4K). Prema obećanjima, njegovu delatnost nastavlja Fondacija Laslo Sekereš. VM4K, koji je na sva usta hvaljen pre nepunih godinu dana, ukinut je jednim potezom pera, a razlog je svima poznat: centar predvođen koordinacijom Ildiko Lovaš morao je da bude ukinut, upravo zbog ličnosti svog vođe.

Balint Pastor je već onda nagovestio da će biti čistki kada dobije status vršioca dužnosti predsednika stranke. On je u svom prvom intervjuu na ovoj funkciji rekao da „ubuduće niko neće imati veći uticaj nego što to dopušta pozicija koju zauzima“. Pominjanje uticaja Lovašove bilo je već tada jasno.

Nastanak VM4K

Vojvođanski mađarski obrazovni, kulturni i istraživački centar otvoren je 2017. godine. Ištvan Pastor je na otvaranju tada rekao: „Zoltan Balog je posetio Suboticu pre tačno godinu dana i tada je doneta odluka da se izgradi centar za obuku. Prema rečima predsednika SVM-a, u razvoj su krenuli samo na osnovu stručnih promišljanja, ali sa zdravim razumom, prilagođenim snazi, veličini i opipljivim namerama zajednice“.

VM4K je bio kamen temeljac vojođanske mađarske kulturne strategije sve do usvajanja završnog dokumenta. Revidirani dokument je već predstavljen komitetu i Mađarskom nacionalnom savetu. Dok se u prvom dokumentu pominje više od 50 puta, u drugom se VM4K ne pominje nijednom. Na tom mestu figurira ime Fondacije Laslo Sekereš.

Rekli su o VM4K

Ištvan Pastor, predsednik SVM-a (septembar 2022. godine): Poslednjih godina, institucionalni sistem koji funkcioniše u okviru ovih zidova je nova boja za mađarski javni, politički i kulturni život u Vojvodini, dokazujući da nismo isključivi, već otvoreni, dokazuje da prihvatamo i poštujemo i one koji nas prihvataju i poštuju, dokazuje da smo otvoreni prema svima, i ako to dobijemo i nazad, onda možemo da izgradimo partnerstvo kako bismo izgradili zajednicu, čak i ako se ne slažemo oko svega – zaključio je Pastor.

Arpad Fremond, lider liste Mađarskog jedinstva (septembar 2022. godine): Centar popunjava prazninu i sprovodi aktivnosti izgradnje zajednice koje su joj veoma nedostajale. Došli smo do perioda kada je, pre postavljanja novih ciljeva, potrebno sagledati gde se trenutno nalazimo. Sve ovo zahteva odgovarajuću stručnu spremu, istraživanje i smernice. VM4K će u tom pogledu moći da pomogne Mađarskom nacionalnom savetu u novom sastavu.

Ištvan Pastor, kada je peti put zaredom izabran za predsednika stranke (maj 2023. godine): VM4K je izrastao u našu nezamenljivu instituciju, svojom pulsirajućom i raznolikom programskom politikom, nezaobilazan je deo kulturnog života regiona. Njegova aktivnost kao ispitivača javnog mnjenja i izdavanja Előretolt Helyőrség, prevazilazeći sve prepreke, dostignuća su koja zaslužuju priznanje.

VM4K je takođe bio uključen u izborni program Mađarskog jedinstva 2022. godine. Evo šta o ustanovi piše na sajtu Mađarskog jedinstva:

„VM4K je jedna od najznačajnijih lokacija u Vojvodini za primenu znanja, kulturnu baštinu i vrednost, gde je infrastruktura dostupna u skladu sa razvojem obrazovanja i kulturnom strategijom Mađarskog nacionalnog saveta, a koji je pogodan za organizaciju obuka, kurseva usavršavanja i prekvalifikacija isključivo vezanih za mađarski jezik, praktičnu primenu i korišćenje stečenog znanja u zajednici, kao i organizaciju kulturnih i društvenih događaja. Četvorospratna zgrada ima šest savremeno opremljenih učionica sa 25-30 klupa, kao i po jednom pametnom tablom, belom tablom, zatim računarsku učionicu, čitaonicu-biblioteku, nekoliko kancelarijskih prostora, na dva nivoa i u dvorištu, dnevni boravak, radna soba i klupska prostorija namenjena mladima u suterenu pomažu u obuci, ali i prijatno i korisno provedenom vremenu. Kupovinu i renoviranje nekadašnje zgrade Mor Donata u Subotici, u kojoj se nalazi centar, podržali su Vlada Mađarske, Državni sekretarijat za nacionalnu politiku kabineta premijera i Ministarstvo ljudskih resursa.“

Joža: reč je o obračunu

Ulogu krojiteljke politike i njenu poziciju u mađarskom javnom životu Ildiko Lovaš u Vojvodini, veoma je teško shvatiti, jer je ona uglavnom koristila svoju neformalnu moć i svoje aktivnosti obavljala kao siva eminencija, napisao je Čaba Presburger, urednik Észverés-a. Bila je javna tajna da je Lovaš bila intelektualni autor i odlučivala o smenama i imenovanjima, zabranama i diskreditacijama, cenzuri i propagandi.

Jedan od retkih otvoreno pokrenutih projekata – a možda i najvažniji – bio je Vojvođanski mađarski obrazovni, kulturni i istraživački centar, poznatiji kao VM4K, osnovan 2017. godine. Na njegovom čelu je bila Ildiko Lovaš – a ova institucija, ranije nazvana „neizbežna“ i „strateški važna“ ukinuta je jednim potezom olovke na sednici Mađarskog nacionalnog saveta. da li je Ildiko Lovaš pala u nemilost posle smrti predsednika SVM-a Ištvana Pastora? Koliki će biti obim čistke u vojvođanskoj mađarskoj partijskoj eliti i na dvoru iste? Odgovore na ova pitanja je Presburger pokušao da pronađe sa advokatom Laslom Joža, bivšim predsednikom Mađarskog nacionalnog saveta, nekadašnjim članom Upravnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, kao i bivšim predsednikom upravnog odbora Fondacije Laslo Sekereš, prema kome obračuni i onemogućenja egzistencijalnog tipa, u kojima je Lovaš bila prisutna, mogu da nestanu.

„Treba znati da je Ištvan Pastor funkcionisao barem kao kišobran aktivnosti Ildiko Lovaš. Ovaj kišobran više ne postoji. Nastala je situacija u kojoj je mogla da dobije i kritiku, kao i zamerke“ – rekao je Joža.

Prema njegovim rečima, ovo što se dešava, odnosno da je naziv ustanove koja se vezuje za ime Lovaševe, izbrisan, moguće je da će rezultirati do zastoja u kvantitetu i kvalitetu programa, a budućnost će pokazati šta će i kako biti.

„Ono što jeste sigurno, je da se ovde radi o direktnom obračunu“.

Pitali smo Mađarski nacionalni savet

Nakon što je Mađarski nacionalni savet preko noći iznenada izbrisao VM4K, koji se u javnoj raspravi pominjao kao jedan od glavnih stubova kulturne strategije, a izmenom statuta Fondacije Laslo Sekereš, zapravo je potpuno ukinuo VM4K, koji je do sada delovao kao pododeljenje, želeli smo da saznamo od predsednika nacionalnog saveta sledeće:

  • Ko je podneo molbu da se po hitnom postupku prihvati izmena kulturne strategije i statuta Fondacije Laslo Sekereš?
  • Zašto je bilo potrebno njihovo usvajanje po hitnom postupku?
  • U intervjuu za Subotički Radio na mađarskom ovako ste formulisali: „ naš savet može da uspostavi još bliže veze sa ovom organizacijom“. Koje buduće ideje imate o saradnji? Zašto je bilo potrebno ukinuti VM4K da bi se uspostavila još bliža veza?

Pola sata nakon što smo poslali pitanja, dobili smo odgovor iz pres službe Saveta i to: Ne žele da iskoriste ovu priliku.

Nakon toga smo se obratili Savetu sa zahtevom za podacima od javnog interesa i tražili zapisnik sa poslednje sednice odbora za kulturu. Oni su po zakonu dužni da pomenuto pošalju u roku od 15 dana.

Poslali smo naša pitanja i Fondaciji Laslo Sekereš:

  • Zašto je pododeljenje Fondacije, VM4K, moralo biti ugašeno po hitnom postupku? Čime je opravdana ovakva odluka, kada je ovo odlučilo rukovodstvo Fondacije?
  • Da li će Fondacija nastaviti sve programe? Drugim rečima, da li će se obuke i radionice nastaviti, da li će i ove godine biti Nyárhangoló festivala?
  • Da li ukidanje utiče na radna mesta? Koliko je ukupno zaposlenih imao VM4K, koji sada preuzima SZLA?
  • Da li će sedište ostati na sadašnjoj lokaciji, samo pod imenom fondacije?
  • Da li je VM4K imao poseban budžet i ako jeste, koliki je bio, kao i da li će o njemu sada preuzeti brigu Fondacija Laslo Sekereš?

Na naša pitanja, kako su nam preko telefona odgovorili, za sada ne bi želeli da odgovore.

Potražili smo i Ildiko Lovaš, bivšu koordinatorku programa VM4K. Pitali smo je sledeće:

  • Kada je saznala da će Mađarski nacionalni savet ukinuti VM4K? Kakva je bila njena prva reakcija?
  • Šta misli, da li će Fondacija Laslo Sekereš moći u potpunosti da preuzme zadatke VM4K i da ih nastavi dalje?
  • Da li njena uloga koordinatorke ostaje i u novoj postavi ili će biti na nekoj drugoj poziciji?
  • Na sastanku MNS-a glasala je potvrdno za sublimirane tačke dnevnog reda koje se tiču Fondacije Laslo Sekereš. Nije li joj čudno što je kao koordinatorka VM4K glasala za ukidanje ustanove?
  • VM4K je pedeset i osam puta pomenut u nacrtu kulturne strategije Mađarskog nacionalnog saveta, a u usvojenoj strategiji niti jednom. Da li je odbor za kulturu, čija je predsednica, prihvatio dokument nakon amandmana, a u kom nijednom nije pomenut VM4K?

U odgovoru na naš upit putem elektronske pošte, Ildiko Lovaš je odgovorila da će rado odgovoriti na naša pitanja, ali kasnije, navodeći za razlog bolest, nije mogla da ispoštuje rok i na kraju je odgovorila negativno.

Pisali su o Ildiko Lovaš

U vezi sa ukidanjem VM4K i guranjem Ildiko Lovaš u stranu, nekoliko ljudi se oglasilo na društvenim mrežama.

Đerđ Serbhorvat, sociolog, publicista, između ostalog, postavlja pitanje:

„Šta partija radi sa svojim ljudima kada se okolnosti promene? Da li revolucija pojede sopstvenu decu? … Pred nama se odvija jedna ljudska tragedija: jedan pisac ulazi u politiku, ophrva ga vlast, stupa u akciju, poludi. Neminovno i propada (možda, ne znamo u kojoj meri). Mnoge je vređala do koske, ponižavala, koristila feudalne tehnike. To je jednostavno jako komplikovan način života. Žanrovsku sliku ću na kraju opisati, a odatle se možda može osetiti i moja zbunjenost povodom ovoga. Ildi me je pozvala u aprilu 1999. godine, iako sam joj već rekao da dođe da me vidi sa sinom, sačekaću je na autobuskoj stanici na Trgu Deak. Rekao sam joj da ja živim kod Pal Fičkua kao izbeglica, ali tako je kako je. I hodao sam ulicom Sentkiralji, naleteo na Petera Esterhazija, kako izlazi iz svog zelenog Suzukija. Kažem, ja sam ti, pošto smo već razgovarali telefonom i zamolio me je da mu objasnim to NATO bombardovanje Srbije. Kaže baš ide na vojvođansku mađarsku predstavu, da li bih i ja išao? Pa kažem, idem po izbeglice, Ildiku Lovaš iz Subotice. Peter to tako nije razumeo, izbeglica, autobuska stanica, šta je, i dete ima, gde? Rekao je samo toliko, Ildi Lovaš, pa ona je dobra spisateljica iz Subotice. Tu smo bili 25 godina, a sada smo dospeli ovde.“

Filozof Mark Lošonc napisao je: „Nije lako razumeti šta se tačno dešava. I to je sastavna komponenta problema, nedostatak transparentnosti, da su odluke koje su odlučujuće i u velikoj meri zajednici neshvatljive, donete iza zatvorenih vrata. Ponovo, još uvek. Ali sada je potpuno jasno da je najistaknutije pozicije vlasti u našoj zajednici zauzimala osoba koja ne samo da nije imala podršku cele zajednice, ili barem na lokalnom nivou, već ni unutar stranke. Baš nikakvu. I na kraju još i manje od nikakve. Štaviše, imala je mnogo zakletih neprijatelja, takođe u partiji. Šepurila se samo tako, kao siva eminencija. Naravno, sumnjali smo, ali je sada sve kristalno jasno. Neverovatna politička nekultura, neprincipijelnost, nedostatak formata i ematije. Kontinuirano profiterstvo i širenje mržnje. Takvo stanje bi imalo toksični efekat na sve vrste zajednica. Bilo je i otrovno. Ne malo, nego mnogo.

Ali da li će ikada biti dogovora barem o osnovnim principima? Hoćemo li mi, vojvođanski Mađari ikada imati slobodan mikroverzum? Zakopavanje rovova, integrativno uzdizanje iznad polarizacije. Domaćinski osećaj tople štale, trajne radosti, odgovorne slobode, različitosti i pravi dijalog, nemilosrdni i potpuno iskreni obračun sa samim sobom i drugima, govoreći o istini, dugotrajna sreća. Na primer, da više ne isključujemo nijednu osobu iz kolumni naših dnevnih novina (ili iz studija Pannon TV-a), isključivo iz političkih razloga, a dajemo prostor izdvojenim mišljenjima ili recimo ne ugrožavamo ničiju egzistenciju, ne sateravamo ih u ćošak u ime političke ucene… I nije isključeno, nemojmo isključiti, da može doći red na neko čišćenje, katarzu, uzdizanje, obnovu. Možda. Potrebno je samo malo odlučnosti i upornosti. To bi svakako bilo dobro i za SVM. Ali još više za zajednicu u celini – mi smo prioritet“.

Lovaš je izgubila sve pozicije u SVM-u

Na 20. Generalnoj skupštini SVM-a 2. marta, Ildiko Lovaš nije bila prisutna. Lovaš, koja je ranije bila član predsedništva i član saveta, navodno nije ni pozvana na sednicu, pa tako nije dobila mesto ni u predsedništvu, ni u savetu. Lovaš ima trenutno samo jednu funkciju koja joj još nije oduzeta: predsednica je kulturnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta.

Navodno, Ildiko Lovaš ne sme ni da objavljuje u listu Mađar So, koji je kontrolisala iz pozadine više od decenije. Čini se da je to zaista tačno, toliko, da nakon odluke MNS-a njena uobičajena vikend beleška više nije mogla da se pojavi u vikend izdanju od 24. februara. Neko je nešto rekao. Poznata vam je ta metoda, je li?

Priredila: Margareta Tomo

Ildiko Lovaš (Foto: gradsubotica.co.rs)