Međunarodni dan žena obeležava se od ranih 1900-ih, u vreme velike ekspanzije i turbulencija u industrijalizovanom svetu koji je doživeo nagli rast stanovništva i uspon radikalnih ideologija.

Na sajtu posvećenom ovom danu, internationalwomensday.com, mogu se pročitati razne interesantne činjenice vezane za celu priču.

1908.

Veliki nemiri i kritička debata su počeli da se pojavljuju među ženskom populacijom. Ugnjetavanje i nejednakost žena podstakli su ih da postanu glasnije i aktivnije u kampanji za promene. Zatim je 1908. godine 15000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

1909.

U skladu sa deklaracijom Socijalističke partije Amerike, prvi Nacionalni dan žena obeležen je širom Sjedinjeni Država 28. februara. Žene su nastavile da slave ovaj dan poslednje nedelje februara sve do 1913. godine.

1910.

Ove godine je u Kopenhagenu održana druga Međunarodna konferencija žena radnica. Žena po imenu Klara Cetkin (liderka „Ženske kancelarije“ Socijaldemokratske partije u Nemačkoj), iznela je ideju o Međunarodnom danu žena. Predložila je da se svake godine u svakoj zemlji održi proslava istog dana – Dana žena – kako bi se insistiralo na njihovim zahtevima. Konferencija na kojoj je učestvovalo preko 100 žena iz 17 zemalja, a koje su predstavljale sindikate, socijalističke partije, klubove žena radnica – uključujući i prve tri žene izabrane u finski parlament – jednoglasno je pozdravilo sugestiju Klare Cetkin, a kao rezultat, uspostavljen je Međunarodni dan žena.

1911.

Nakon odluke donete u Kopenhagenu, 1911. godine je Međunarodni dan žena po prvi put obeležen u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj i to 19. marta. Više od milion žena i muškaraca prisustvovalo je skupovima Međunarodnog dana žena, u kampanji za prava žena da rade, glasaju, budu obučavane, obavljaju javne funkcije i za okončanje diskriminacije.

1913-1914.

Uoči Prvog svetskog rata u kampanji za mir, Ruskinje su obeležile svoj prvi Međunarodni dan žena 23. februara. Nakon diskusija, dogovoreno je da se Međunarodni dan žena obeležava svake godine 8. marta, koji je preveden u široko prihvaćeni gregorijanski kalendar od 23. februara – i od tada je ovaj dan ostao globalni datum za Međunarodni dan žena. Godine 1914. druge žene širom Evrope održale su mitinge za kampanju protiv rata i za izražavanje ženske solidarnosti. Na primer, u Londonu je održan marš u znak podrške za pravo glasa žena 8. marta 1914. godine. Silvija Pankherst je uhapšena ispred stanice Čering Kros na putu za Trafalgar skver, gde je trebala da govori.

1917.

Poslednje nedelje februara, Ruskinje su počele štrajk za „Hleb i mir“, kao odgovor na smrt preko 2 miliona ruskih vojnika u Prvom svetskom ratu. Suprotstavljene političkim liderima, žene su nastavile da štrajkuju sve dok četiri dana kasnije car nije bio primoran da abdicira, a privremena vlada je ženama dala pravo glasa.

1975.

Međunarodni dan žena prvi put su obeležile Ujedinjene nacije 1975. godine. Zatim je u decembru 1977. godine Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se proglašava Dan Ujedinjenih nacija za ženska prava i međunarodni mir.

1996.

UN su objavile svoju prvu godišnju temu „Slavimo prošlost, planiramo budućnost“ koju su 1997. godine pratile „Žene za stolom mira“, 1998. godine „Žene i ljudska prava“, 1999. godine „Svet bez nasilja nad ženama“ i tako dalje.

2000.

Do početka novog milenijuma, bilo je malo aktivnosti za Međunarodni dan žena u većini zemalja. Svet je krenuo dalje i u mnogim sferama, feminizam nije bio popularna tema. Bilo je potrebno nešto novo da Međunarodni dan žena doživi ponovni procvat, dajući mu poštovanje koje zaslužuje i da se podigne svest među masama. Bilo je tu hitnog posla – bitke još nisu bile dobijene, a rodni paritet još uvek nije bio postignut. Postojala je snažna potreba da se pomere mase i da se podstakne i podrži kolektivna akcija.

2001.

Nakon godinu dana planiranja i zajedničkih razgovora sa različitim ženskim grupama, dobrotvornim i drugim organizacijama, pokrenuta je platforma koju smo već pomenuli, internationalwomensday.com, sa specifičnim ciljem da ponovo oživi ovaj dan i pozove na masovno učešće, fokus koji se nastavlja do dana današnjeg, slaveći i čineći vidljivim dostignuća žena, kao i nastavljajući poziv na ubrzanje rodnog pariteta.

2011.

Ove godine je obeleženo 100 godina od Međunarodnog dana žena – prvog IWD (International Women′s Day) događaja održanog pre tačno 100 godina u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

  1. i dalje

Svet je bio svedok značajne promene i promene u stavovima kako žena, tako i društva, a o jednakosti i emancipaciji žena. Mnogi iz mlađih generacija mogu smatrati da su sve bitke dobijene što se tiče žena, dok mnoge feministkinje iz 1970-ih i šire, čak i predobro poznaju dugovečnosti i ukorenjenu složenost patrijarhata. Sa više žena u visokim telima, većom jednakošću u zakonodavnim pravima i povećanom kritičnom masom vidljivosti žena kao impresivnih uzora u svakom aspektu života, moglo bi se pomisliti da su žene stekle istinsku jednakost. Žalosna činjenica je da žene još uvek nisu jednako plaćene kao i njihove muške kolege, nisu još uvek u jednakom broju prisutne u biznisu ili politici, a u pogledu globalnog obrazovanja, zdravlja i pogotovo nasilja nad njima, u gorem su položaju od muškaraca. Međutim, činjenica je i to da su napravljena velika poboljšanja. Imamo žene koje su astronauti i premijeri. Iako je to još uvek izazov u nekim zemljama, devojke su u velikoj meri dobrodošle na univerzitete, žene mogu da rade dok usklađuju potrebe porodice, a mogu imati i stvarne izbore. Svake godine svet inspiriše žene, a i slavi njihova dostignuća. Međunarodni dan žena je zvanični praznik u mnogim zemljama, uključujući i Avganistan, Jermeniju, Azerbejdžan, Belorusiju, Burkinu Faso, Kambodžu, Kinu, Kubu, Gruziju, Gvineju Bisao, Eritreju, Kazahstan, Kirgistan, Laos, Madagaskar, Moldaviju, Mongoliju, Crnu Goru i mnoge druge. Tradicija je da muškarci na taj dan učine pažnju svojim majkama, ženama, devojkama, koleginicama itd. cvećem i malim poklonima. U nekim zemljama, IWD ima ekvivalentan status Danu majki.

Globalna mreža bogatih i raznovrsnih aktivnosti povezuje žene iz celog sveta, od političkih skupova, poslovnih konferencija, vladinih aktivnosti i umrežavanja do lokalnih ženskih zanatskih tržišta, pozorišnih predstava, modnih dešavanja i još mnogo toga.

Drage dame, srećan vam 8. mart, uz želju da vam svaki dan bude takav!

Srećan Osmi mart! (Foto: hanpijesak.org)