Na sajtu Sabad Mađar So-a u februaru je pokrenut serijal Lovci na udarne rupe, čija je suština da zaposleni najčitanijeg vojvođanskog portala vesti na mađarskom jeziku u nekoliko minuta video zapisa predstave puteve u najlošijem stanju u Vojvodini. Tužna stvarnost je da na mnogim mestima ne morate ništa da lovite, jer su toliko uočljive, a točak automobila može čak i da se slomi od ogromnih udarnih rupa. Ništa bolje ne dokazuje uspeh od ovog serijala od činjenice da je nakon prvog dela – koji je bio o Čantaviru – na inicijativu mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara u Čantaviru, zahvaljujući podršci lokalnih preduzetnika, a delom i sopstvenim zalaganje, Mesna zajednica Čantavir kupila deset tona hladnog asfalta i započela sa sanacijom udarnih rupa.

U martu je tim Sabad Mađar So-a bio na putu Kevi-Buranjšor-Kavilo, a kakva slučajnost, kakva divna koincidencija, sutradan je Balint Juhas, rukovodilac Fondacije Prosperitati, izjavio da je na zahtev opštine Senta pokrajinska vlada obezbedila oko 90 miliona dinara za renoviranje i proširenje najproblematičnije, skoro 1,5 kilometara duge deonice puta između Kevija i Tornjoša!

Sve polako dotiče vetar predstojećih izbora za lokalnu samoupravu, tako da vas molim da sada budete prisebni i da se izborite, završite stvari, jer ko zna kada će posle biti prilike za to. Jako se čini da će posle skupštine Saveza vojvođanskih Mađara, na kojoj je Ildiko Lovaš izgubila sve funkcije u stranci, vetrovi promena pomerati pojedine listove u zajednici vojvođanskih Mađara. Novi predsednik Balint Pastor je još pre izbora objavio sliku na kojoj razgovara sa Tiborom Varadijem, a koji je 2018. godine uvršten na spisak Figyelő hetilap-a, koji navodno sabira Soroševe plaćenike (u stvari, navodi advokate i univerzitetske istraživače). priča se da će i direktor Izdavačkog zavoda Forum ostati na tom mestu, iako je početkom godine odjeknula vest o njegovom odlasku. Ovo su mali znaci iz kojih se ne mogu i ne smeju izvlačiti dalekosežni zaključci, ali možda će pokrenuti čelnike mađarske zajednice u Vojvodini na put iznad kog je na svakih sto metara ukras natpis, ko nije sa nama, nije nužno protiv nas.

Udarne rupe na putu (Foto: szmsz.press)