Drumski granični prelaz Horgoš-Röszke biće danas i ubuduće otvoren od 05 do 23 časa. Kako smo danas ranije pisali, na sajtu mađarske policije pojavila se informacija da će od danas, odnosno od 21. marta prelaz ponovo biti otvoren u vremenu od 07 do 19 časova. S obzirom da su se o stalnosti celodnevnog radnog vremena oglašavali i Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, kontaktirali smo Glavni štab nacionalne policije (ORFK) od kog smo pre nekog vremena dobili sledeći odgovor:

Obaveštavamo vas da je prelaz koji ste pominjali od danas otvoren od 5.00 do 23.00 časova!

Kako prenosi Pannon RTV, Balint Pastor je telefonom razgovarao sa Šandorom Pinterom iz Mađarske i Bratislavom Gašićem iz Srbije, ministrima unutrašnjih poslova. Predsednik SVM-a je uspeo da postigne dogovor, po kome će putni prelaz Horgos-Röszke sada raditi sa produženim radnim vremenom, a ovo vreme će biti trajno.

-Teklo je prebrojavanje putnika, a brojke nisu nimalo povoljne. Iskreno sam se o tome izjašnjavao nekoliko puta proteklih nedelja i meseci. Ipak, za Savez vojvođanskih Mađara prioritetni nacionalni politički cilj je da se granica učini prohodnom. Zbog negativnog razvoja brojki, donedavno je bila namera da se za ovaj granični prelaz vrati radno vreme od 7 do 19 časova. Ja sam razgovarao telefonom i sa ministrom unutrašnji poslova Mađarske, Šandorom Pinterom i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Bratislavom Gašićem i dogovorili smo se da će ubuduće granični prelaz biti stalno otvoren od 5 do 23 časa, kako bi putnici, uključujući i one koji rade u noćnim smenama, mogli da dođu na svoja radna mesta. Nažalost, nije opravdano da granični prelaz radi 24 sata, jer brojke, koje i ja imam, govore da u proseku samo 20 do 30 ljudi pređe granicu između 23 sata uveče i 5 sati ujutru. Bez intervencije SVM-a, radno vreme od 7 do 19 časova bilo bi vraćeno, pa sam veoma srećan što će ubuduće biti omogućeno svima, a posebno onima koji putuju na posao, da koriste granični prelaz Horgos2-Röszke2 – rekao je za Pannon RTV predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.

Na osnovu informacija objavljenih na sajtu mađarske policije, prvi je o situaciji pisao Sabad Mađar So. Redakcija je potražila i Balinta Pastora, ali njima nije odgovorio.

Podsećanja radi, Balint Pastor je na Generalnoj skupštini SVM-a u Senti 2. marta ove godine rekao da je siguran da će pomenuti granični prelaz i posle 20 marta nastaviti da radi 24 sata dnevno.

-Prva tema se odnosila na radno vreme graničnog prelaza Horgoš 2 od 0-24 sata odnosno njegovo celodnevno radno vreme. Deset dana nakon sastanka, 20. novembra, granični prelaz Horgoš 2 već je radio od 0-24 sata i tako je do danas, a tako će sigurno biti do 20. marta, pošto je radno vreme produženo do tada, ali sam siguran da će tako biti i od sada, jer Savez vojvođanskih Mađara koristi svaku priliku da u tom interesu lobira kod vlade obe zemlje – rekao je pre samo tri nedelje Balint Pastor.

Granični prelaz Horgoš-Röszke (Foto: szmsz.press)