Povodom vesti da je Vojislav Šešelj, šovinistički četnički vojvoda osuđen za ratne zločine u Hagu, a koji je uz jedan sendvič hteo da istera vojvođanske Mađare, na listi za opštinske izbore u Beogradu 2. juna, kao i Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, reagovalo je više ljudi.

Balint Pastor je na svojoj Facebook stranici napisao sledeće:

-Kandidat SVM-a, Nebojša Marjanović se nalazi na 45. sigurnom mestu na lokalnoj izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Beograd sutra” koja je predata danas u 11.00 časova.

Više hiljada pripadnika naše zajednice koji žive u Beogradu takođe imaju pravo na zastupanje njihovih interesa!”

Predsednik SVM-a je pored ovoga još pomenuo i sledeće:

-Da, u nazivu izborne liste nalazi se npr. ime Vojislava Šešelja, Rasima Ljajića, Ivice Dačića, Miloša Vučevića, pa i moje ime. Ako se opozicija udružila, tako treba da čini i vladajuća koalicija. Nema tu ničeg senzacionalnog, poštedeću liberale i istraživačke novinare od „velikog otkrića” – napisao je Balint Pastor, koji je svoje reagovanje u osam tačaka završio sledećim rečima:

– Molim građane koji imaju pravo glasa u Beogradu da izađu na lokalne izbore 2. juna i glasaju za našu listu! Nastavljamo!

Na objavu Balinta Pastora prvi je reagovao Čaba Presburger, svrgnuti glavni i odgovorni urednik časopisa Mađar So, koji je napisao da se SVM udružio sa onim radikalima „koji nikada nisu odstupili od svojih prvobitnih ideja i nikada nisu negirali nijedan svoj postupak. I dalje nastavljaju da se bore za stvaranje Velike Srbije, kosovske Albance jednostavno nazivaju šiptarskim teroristima, Hrvate ustašama, a Ratka Mladića i Radovana Karadžića, poslednju dvojicu običnih ratnih zločinaca veličaju.

Govorimo o onoj Srpskoj radikalnoj stranci koja glorifikuje četnički pokret, a odmah bi odustala od „satanističkih“ evrointegracija i najradije bi se sakrila pod suknju svoje ruske mamice.

To je ta stranka koja već 3 i po decenije prednjači u govoru mržnje i ne trpa sendviče u usta onim nesrećnicima nateranim na demonstracije, već ih je ponudila nama, manjinama, početkom devedesetih.

Balint Pastorovi su sklopili pakt sa Vojislavom Šešeljem, koji u svojoj knjizi Sv. Papu Jovana Pavla naziva slugom đavola, a katoličku crkvu satanističkom sektom, sa onim koji je građanima ispred parlamenta pretio pištoljem, koji je palio zastave zemalja označenih kao neprijatelji, koji je naloživao da se njegovi politički protivnici tuku, koji je dao zluradu izjavu kada je Đinđić ubijen i koji je u Hagu osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona hrtkovačkih Hrvata.

Prema Balintu Pastoru, „ovde nema šta da se vidi“, jednostavno se „koncentriše moć“. A ja mislim da će se od ovog Pastor-Šešelj debakla svakom pristojnom Mađaru koji još uvek čuva zdrav razum i pamćenje naježiti leđa i okrenuti stomak, jer su mu neoprostive i neprihvatljive ideje i postupke oprostili i prihvatili – sviđalo se to nama ili ne: u ime vojvođanskih Mađara.

Uveren sam, da bi Ferenc Čubela, Jožef Kasa, a možda i Ištvan Pastor – da su živi – duboko osudili ono što je rukovodstvo SVM-a upravo uradilo sa njihovim političkim nasleđem – u zamenu za šaku pasulja, to jest jedno jedino mesto opštinskog predstavnika.“ – napisao je Presburger.

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara napisala je da su „svojim učešćem u farsi zvanoj beogradski izbori dr Balint Pastor i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) dokazali da su saučesnici u vršenju izborne prevare i potkopavanju institucija Republike Srbije.“

Na kandidaturu članova SVM-a i Srpske radikalne stranke na istoj listi reagovao je i Lajoš Bala, koji je ranije bio savezni poslanik i gradonačelnik Kanjiže. Bala je napisao sledeće:

„Zvanični naziv liste je: Aleksandar Vučić – Beograd sutra, ali iz vesti se ispostavlja da ima i mnogo duži naziv ( pored Vučića, tu su i imena trinaest političkih i jedne nevladine organizacije, to jest imena njihovih predsednika). Pošto mi se dugački naziv liste činio veoma besmislenim i nerazumljivim, napravio sam njenu slikovnu verziju:

Pošto je na listi zastupljena i mađarska partija (na vlasti), za mene ovaj čin nije ništa drugo do postavljanje vojvođanskih Mađara na zid srama, odnosno ne samo da ne želim ovim da se hvalim, već me je sramota i umesto njega/njih (mislim da se svi moji dobrodušni sunarodnici osećaju isto).“

Ako još neko misli da bi želeo da iznese svoje mišljenje, podeli svoje misli o tome što su imena Vojislav Šešelja i Balinta Pastora zajedno na beogradskoj izbornoj listi, dovoljno je da pošalje svoje pisano mišljenje na adresu info@szabadmagyarszo.com.

Balint Pastor, predsednik SVM-a i Nebojša Marjanović, šef beogradske organizacije SVM-a (Foto: Balint Pastor/Facebook)

Izvor: szabadmagyarszo.press