Prijatelji Đerđa Hernjaka skovali su zaveru „protiv“ penzionisanog pozorišnog reditelja, jer su gerilskom akcijom njegove pesme organizovali u jednu knjigu.

Trećeg aprila ove godine, jedan mali dečak je ušao u kafić u Subotici, gde je profesor Hernjak pio kafu i zamolio ga za autogram. Profesor je već samom činjenicom što je dečak bio u kafiću bio iznenađen, a tek onim što je posle video… Iznenađeno je prihvatio knjigu koja mu je uručena, jer je na njoj pisalo njegovo ime kao autora, a knjiga je sadržala njegove pesme.

Sam autor nije znao ništa o tome, jer su njegova porodica, redakcija časopisa Čaladi Ker i njegovi prijatelji, tajno organizovali objavljivanje njegovih pesama pod naslovom Ono što…

Prva knjiga poezije Đerđa Hernjaka (Foto: Facebook/Vicei Natalia)

Prva knjiga poezije Đerđa Hernjaka (Foto: Facebook/Vicei Natalia)

-Negde početkom 2023. godine, Đuri mi je dao svoj rukopis – koji je to bio baš u strogom smislu te reči, s obzirom da je svoje pesme pisao rukom na papiru – ako jednom eventualno budemo mogli da ih objavimo. Prošle godine smo na pokrajinskom konkursu i konkurisali za ovo, ali nismo pobedili, jer Mađarski nacionalni savet nije podržao našu prijavu, a samim tim ni pokrajina. Imao sam osnovani strah da nas neće podržati ni da podnesemo još jednu prijavu, pa sam potražio drugi način. Razgovarao sam sa Zoltanom Mezeijem, koji je stari Đurijev prijatelj i kolega, te je on sa zadovoljstvom prihvatio da firma IP Energy Softver koju vodi bude sponzor tog izdanja i oni su pokrili sve troškove. Publikacija je bila tempirana za rođendan Đerđa Hernjaka – rekao je Peter Kokai, finansijski direktor Fondacije Sloboda štampe.

Pošto se radilo o „zaveri“, to jest rođendanskom iznenađenju, sa detaljima su bili upoznati samo oni koji su morali biti: Zoltan Mezei, Žoka Hernjak, Đurijeva ćerka, s obzirom da je ona otkucala na kompjuteru očeve rukom pisane pesme, Đurijeva supruga, Natalija Vicei koja je tajno ukrala Đurijeve rezbarije od drveta, koje čine ilustracije knjige.

-Upućen je bio i Atila Koso, štampar Čaladi Ker-a, koji je uslikao rezbarije i štampao izdanje, ali sam ih zamolio da nikom ne kažu ni reči. Uključili smo naravno i glavnog i odgovornog urednika Čaladi Ker-a Janoša Tekea, pošto je knjiga izdanje Čaladi Ker-a i naravno redakciju. Uključili smo čak i malog sina Zoltana Mezeia, koji je prvi upao sa knjigom da traži autogram – rekao je Peter Kokai.

Publikaciju pod nazivom Ono što… možete naručiti za 750 dinara poštom na email adresu info@csaladikor.com ili telefonom na broj 064/470-4499. U Subotici će uskoro biti organizovana javna promocija knjige.

Oršolja Šeregelj

Đerđ Hernjak (Foto: jegy.hu)