Nensi Gonzales je uhapšena 2022. godine u Kaliju u Kolumbiji, a kasnije je izručena SAD zbog vođenja opsežne višegodišnje zavere, koja je uključivala regrutovanje kurira da transportuju njene torbe komercijalnim letovima do luksuznih salona i modnih događaja u Njujorku – a sve to je kršenje američkih zakona o divljim životinjama.

„Sve je to bilo vođeno novcem“ – rekao je u ponedeljak pomoćnik američkog tužioca Tomas Vots-Ficdžeralad, koji je uporedio ponašanje Gonzalesove sa ponašanjem trgovaca drogom. „Ako želite da sprečite ovakvo ponašanje, onda želite kralja kokaina, ne terenca.“

Advokati Nensi Gonzales tražili su popustljivost za slavnu dizajnerku, opisujući njen put kao samohrane razvedene majke dvoje dece, koja je dizajnirala kaiševe na kućnoj šivaćoj mašini u Kaliju za prijatelje, te izrasla u modnu ikonu koja je nadmašila Diora, Pradu i Guči.

„Bila je odlučna da svojoj deci i svetu pokaže da žene, uključujući i žene iz manjina poput nje, mogu uspešno da ostvare svoje snove i postanu finansijski nezavisne“ – napisali su u dopisu pre saslušanja u ponedeljak. „Nasuprot svim izgledima, ova sićušna, ali moćna žena, uspela je da stvori prvu luksuznu, vrhunsku modnu kompaniju iz zemalja trećeg sveta.“ – dodali su advokati Nensi Gonzales.

Kako su naveli, po njihovom mišljenju, 71-godišnja dizajnerka je već skupo platila za svoje zločine. Kolumbijska kompanija koju je izgradila, a koja je nekada zapošljavala 300 osoba, uglavnom žena, proglasila je bankrot i prestala sa radom nakon njenog hapšenja. Advokati su takođe tvrdili da samo 1% robe koju je uvezla u SAD nema odgovarajuće odobrenje i da su to bili uzorci za Nedelju mode u Njujorku i druge događaje.

Gonzalesova je, obraćajući se sudu pre izricanja presude rekla da duboko žali što nije pažljivo poštovala američke zakone i da je njena jedina želja da još jednom zagrli svoju 103-godišnju majku.

„Izvinjavam se Sjedinjenim Američkim Državama iz dubine srca. Nikada nisam nameravala da uvredim zemlju kojoj dugujem ogromnu zahvalnost“ – rekla je zadržavajući suze, kako javlja The Guardian. „ Pod pritiskom sam donela loše odluke.“

Tužioci su se suprotstavili činjenicom da je Gonzales stekla veliko bogatstvo i živela raskošnim načinom života, što je bilo u suprotnosti sa kuririma koje je angažovala da prokrijumčare njenu robu u SAD. Oni su čak dobili instrukcije da kažu da je roba poklon za njihove rođake ako im carinici budu postavljali bilo kakva pitanja.

„Njena misija se pretvorila u proizvodnju prestupnika“ – rekao je Vots-Ficdžerald. „Pokušala je da prepravi zakon za sebe, ne bi li radila po svome.“

Prema svedočenju njenih saoptuženih i bivših zaposlenih, Gonzales, opisana kao mikromenadžer, bi uoči važnih modnih događaja angažovala čak 40 putnika da nose po četiri dizajnerske torbe komercijalnim letovima. Tužioci procenjuju da je na ovaj način prokrijumčarila robu u SAD za čak 2 miliona dolara. Advokati Gonzalesove osporili su tu tvrdnju i rekli da svaka koža košta samo 140 dolara.

Sve kože su poticale od kajmana i pitona uzgajanih u zatočeništvu. Bez obzira na to, u nekim slučajevima nije uspela da dobije odgovarajuća uvozna ovlašćenja od američke Službe za ribu i divlje životinje, koja se zahtevaju prema široko ratifikovanom međunarodnom ugovoru koji reguliše trgovinu ugroženim vrstama divljih životinja.

Tokom 2016. i 2017. godine američki zvaničnici su je upozorili da ne zaobilazi ova pravila, zbog čega je njeno ponašanje posebno „neverovatno“, kako je rekao sudija Robert Skola prilikom izricanja kazne.

Tužioci su tražili strožu kaznu od 30 do 37 meseci. Ali je Skola rekao da uzima u obzir skoro 14 meseci koje je provela u težim uslovima u kolumbijskom zatvoru, čekajući ekstradiciju. Gonzalesova, koja je bila puštena uz kauciju i boravila kod svoje ćerke u Majamiju, mora da se preda 6. juna da bi započela izdržavanje kazne.

Iako trgovina kožama koje je Gonzales koristila nije bila zabranjena, one potiču od zaštićenih divljih životinja, što zahteva pomno praćenje prema Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune.

Među poznatim ličnostima koje su kupovale pažljivo izrađene tašne Nensi Gonzales, našle su se i Selma Hajek, Britni Spirs i Viktorija Bekam. Njeni radovi su 2008. godine takođe uključeni i u izložbu u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Negde postoje zakoni, a očito da niko nije iznad njih.

Nensi Gonzales (Foto: miamiherald.com)