I to bi već bio optimističan scenario, kada bi se mogao staviti znak pitanja na kraju podnaslova. Sudeći po znacima, ne može. Do kraja članka će najverovatnije i sam čitalac to zaključiti.

Balint Pastor, lider republičke parlamentarne frakcije SVM, 22. januara ove godine (takođe), dao je izjavu novosadskom Mađar So-u. Istina, ne stavljeno u njegova usta, ali pozivajući se na informacije dobijene od njega, članak takođe sadrži i sledeći pasus:

„Između ostalog, predložene izmene predmetnog zakona uključuju ne samo izmene odredbe o izbornom pragu, već i proširenje definicije političkih partija nacionalnih manjina do danas. Prema predlozima, ova politička stranka – i stranačka koalicija – smatra se političkom strankom nacionalne manjine, a za koje Republička izborna komisija – ili lokalna izborna komisija – overava nadležno Nacionalno veće, a rezolucija kaže da je njena suštinska svrha predstavljanje interesa dotične zajednice nacionalnih manjina, kao i zaštita i unapređenje njihovih prava u skladu sa principima međunarodnog prava.“

U ovom slučaju skeptični čitalac prvo ne želi da veruje svojim očima. Možda nešto nije dobro pročitao, ili je novinar nešto pogrešno razumeo, ili se sam predstavnik malo okliznuo. Iz svih ovih razloga, pokušava da razmotri ovo pitanje na najpouzdanijem mestu, na veb stranici Skupštine Srbije.

I ispostavi se, da nije nijedno od pomenutog, Balint Pastor je zaista izrekao novinaru stvarnost (neverovatnu). Saveznik SVM-a, predstavnička grupa Srpske napredne stranke, pokrenula je 21.januara izmene zakona o izboru narodnih predstavnika, čija jedna od predloženih izmena (koncentrišući se samo na suštinu) glasi ovako:“…na osnovu potvrde koju podnosiocu izborne liste izdaje odgovarajući nacionalni savet nacionalne manjine“. (ceo tekst predloženih izmena može se pročitati OVDE).

Nikada ne treba sumnjati u sposobnost dragog Čitaoca da protumači tekst, ali radi reda i koncentrisanja na poentu, napišimo i posebno: prema ovome,

ako parlament odobri ovaj amandman, u budućnosti će se za izbore moći kandidovati samo one stranačke koalicije koje su dobile potvrdu nadležnog nacionalnog veća!

Znači samo one mađarske stranke i koalicije kojima je Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine spremno izdati potvrdu!

Potvrdu?

U svakom slučaju, u svetlu ovog amandmana na izmene, mnogo su razumljivije i jasnije reči Balinta Pastora – tada još pomalo zagonetne – koje su takođe u Mađar So-u ugledale svetlost dana, 18 dana ranije, 4.januara: „Postoji jedna centralna poruka, važnija od svega: iz ugla vojvođanskih Mađara, nakon izbora, značajna pitanja isključivo može predstavljati SVM.“ (isticanje autora) Da bi ovo imalo još veći naglasak, novine su u podnaslovu podvukle ovu istu misao: Posle izbora, isključivo SVM može predstavljati važne stvari za Mađare.

Ovako je već razumljivo. Znajući za inicijativu koja je tada još bila u pozadini, predstavnik je mogao mirno i bez ikakvog rizika da daje ovakve izjave.

Ako im se slučajno neko ne dopadne u nekoj partiji – koaliciji ili eventualno vide potencijalnu opasnost ili rivala, mađarsko Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine pod vođstvom SVM-a im neće izdati potvrdu i „vozdra“!

Suverenitet i ekskluzivnost SVM-a biće zagarantovani, čak i zakonom. Ovde se takođe postavlja i pitanje (naravno poetsko), odakle dolazi božansko nadahnuće naprednjacima da to tako treba uraditi? Da tu promenu treba ugraditi? Da će to biti dobro rešenje?

Ostaje samo jedna dilema. Kako se pozdraviti sa čitaocem. Izdavanje moralno-političkih dokumenata bilo je jedno od obeležja komunizma, koji je prestao, barem na ovim prostorima, pre trideset godina. Zabranjivanje rivalističkih partija (zabrana, povlačenje dokumenata-nastavlja se, o tome je očigledno nepotrebno diskutovati) je pak odlika otvorene diktature.

Tako da, dragi mađarski glasači u Vojvodini, odlučite šta vam se više dopada: Dobrodošli u komunizam! Dobrodošli u otvorenu diktaturu!

Peter Kokai

Prevela: Ljudmila Janković Gubik