Na farmi bračnog para Andora i Anite Pap u Gornjem Bregu, Anita pravi razne zanatske sireve, koji su privlačni i za usta i za oči, a sve to od sto posto prirodnih sastojaka i mleka koje oni proizvode.
Anita Pap je ispričala da se porodica njenog muža dugo bavila proizvodnjom mleka, a kada su se venčali 2006 godine, takođe su nastavili ovu aktivnost sve do novembra prošle godine. Somborska mlekara je godinama od njih preuzimala mleko, ali zbog niske otkupne cene preduzeće više nije bilo rentabilno, jer je pri proizvodnji mleka bilo više rashoda nego prihoda. Tako da mleko nisu predavali, već su pravili sir od njega. Ovo je i za njih bilo potpuno novo, jer ranije za to nije bilo primera ni u Anitinoj ni u Andorovoj porodici.
-Godinama sam negovala san, da pravim zanatske sireve. Ispunjenje ovog sna je počelo vađenjem mog umnjaka. Tokom višednevnog prisilnog odmora, gledala sam video tutorijale o pravljenju sira. Do tada nisam ništa znala o tome kako se pravi sir. Pridružila sam se grupi proizvođača sireva na Facebook-u, da bih saznala što više moguće – kaže Anita, koja je dodala da se do trenutka kada je odlučila da kupi sirne kulture u Mađarskoj, umešao i korona virus: zatvorili su granice, pa se činilo da san neće postati stvarnost. Međutim, situacija se promenila i Anita je postajala sve odlučnija, uz ohrabrivanje svog muža, pa je na kraju uspela sve da nabavi.
Da li se još sećate kada ste napravili svoj prvi zanatski sir?
-Prvi sir napravljen mojim rukama, nastao je 18. februara, a bio je to ovarski sir. Sazrevali smo ga mesec dana, kao na iglama sedeći, da dočekamo da ga isečemo na kriške. Sir je bio ukusan, ali nije bio savršen, ukus mu je bio jako dobar, ali tekstura nije bila onakva kako sam želela. Počela sam da se interesujem za druge vrste sireva, pretraživala sam i istraživala na internetu. Poznavala sam jednog proizvođača sireva, konsultovala sam se sa njim preko telefona, razgovarali smo o svemu, ali nije izostalo ni gledanje video zapisa i eksperimentisanje. U grupi proizvođača sireva sam naučila da je rad sa mlekom leti različit nego zimi, a kvalitet i čistoća mleka su izuzetno važni.
Da li je eksperimentisanje bilo težak period?
-Da, dosta sam se borila sa parenicom. I njega sam počela da pravim sa sirnom kulturom. Prema receptu, razvlači se tri sata nakon razrade, ali je meni uvek bio pogodan za razvlačenje posle pet do šest sati. Stalno sam gledala kada je dobro, jer ako nisam obraćala pažnju, postao bi previše kiseo. Međutim, postoji i stara tradicionalna metoda, koja zahteva pripremu bez sirne kulture, pa se tako ne ukiseli tako brzo. Vremenom sam pronašla najbolje rešenje, a i saveti su pomogli, pa se tako lepo polako razvila i moja parenica! Inače sam i ovarski sir napravila bez sirne kulture.
Kako vam je to uspelo?
-U međuvremenu je kupljena sirna kultura propala. Nisam to znala i iskoristila sam je za pravljenje ovarskog sira, tako da je taj sir zapravo napravljen bez kulture. Kao rezultat toga, dobila sam sir ovarskog karaktera. Tada sam shvatila da se u stvari tako dolazi do načina na koji farme i proizvođači sira razvijaju svoj svet ukusa, koji je jedinstven samo za njih. Da kultura nije propala, napravila bih ovarski sir, ali s obzirom da sam ga zapravo napravila bez kulture, dobila sam sir prema našem svetu ukusa. Rođeni su Pap sirevi iz Gornjeg Brega!
Trenutno pravim grudvasti sir, koji je i u natur varijanti ukusan, ali je izuzetan i sa začinima – sa mirođijom, belim lukom, crnim lukom, ljubičastim lukom, ljutom papričicom i šarenim biberom. Pravim i sireve od parenog testa, punjene kulenom i krem sirom, a tu su i mocarela, parenica, maskarpone, dimljeni grudvasti sir, gril sir, jogurt i švapski sir.
Već nekoliko godina pravim domaći jogurt. Pravimo i meze od sira prema ukusu i potrebama naručioca. Vredelo je nabaviti jednu manju mašinu za vakumiranje, jer je jako dobra, svima je preporučujem. Jako mnogo je koristim, jer su sirevi još ukusniji kada se čuvaju u vakumiranom pakovanju.
Da li na pravljenje sireva gledate kao na izazov?
-Najveći izazov za mene nije recept kod pripremanja sira, već vreme. Oduzima jako puno vremena. Svakog jutra i večeri ima mleka koje obrađujem. U slučaju parenice, mleko se priprema dva do tri sata. Posle toga čekam da počne da se kiseli. Ovde ne treba mnogo da se bavim time, ponekad ga okrenem i odaspem surutku. I razvlačenje traje dugo. Time već brže napredujem. Kada neko pristupa tome tako, da ima malo slobodnog vremena i da za to vreme pravi sir, i to je u redu. Međutim, kako ja to radim, vreme je ozbiljan izazov. Imamo troje dece, Helena ima 13 godina, ona je katica za sve. Ponosna sam na nju što je napravila našu stranicu na najpopularnijoj društvenoj stranici. Vilmoš je sa 9 godina vešt u pravljenju surutke. Kaže da će, kad postane veliki, voziti traktor, a kada baš i ne bude posla, pomoći će mi u pravljenju sira. Andorka je naše najmlađe dete, ima sedam godina i pomaže mi.
Kakve su povratne informacije od strane kupaca?
-Svi sa kojima smo razgovarali su nas ohrabrivali i rekli da postoji potražnja za zanatskim sirevima. U svakom slučaju, to će svakako odlučiti vreme: ima i kupaca povratnika, a ima i novih. Na našim prostorima ne postoji kultura konzumiranja delikatesnih zanatskih sireva. U prodavnici možete kupiti sireve koji su jeftiniji i mogu se narendati na picu i sendviče, ali zanatski sirevi se ne prave u tu svrhu. Naši proizvodi su za uživanje i grickanje. Ljudi u prodavnici kupuju čipseve, a ako uporedimo cene, ni naši sirevi nisu skuplji. Osim toga, mogu uživati u ručno rađenim, sto posto prirodnim zalogajima bez dodataka, ako odaberu naše zanatske sireve umesto čipsa. Nastojimo naše proizvode da ponudimo po pristupačnoj ceni. Slični proizvodi se u inostranstvu mnogo više cene. Nažalost, kod nas uopšte ne postoji vrednost u tome da ih proizvodimo od mleka sa sopstvene farme. U početku sam pravila sireve od 40 litara mleka, sad sam već kod 130 litara.
Ako neko želi da proba Pap sireve, kako to može učiniti?
-Svako ko želi, može nas na Facebooku pronaći pod imenom Pap sirevi (Papp Sajtok, prim. prev.). Imamo kućnu dostavu u Gornjem Bregu i Senti, a ako postoji potražnja za tim, robu ćemo odvesti i dalje. Možete nas kontaktirati i na broj mobilnog telefona 062/654 – 909.
Ove godine smo svoje proizvode predstavili na Berbanskim danima na Paliću. Bio je sjajan osećaj videti i doživeti uživo kada ljudi probaju sireve, dopadaju im se i kupuju ih, jer im se dopada proizvod koji smo mi napravili.
Monika Farkaš
Foto: facebook