U roku od nedelju dana, u Srbiji su tri trudnice preminule usled komplikacija korona virusom. Nijedna nije bila vakcinisana. Bilo je koje nisu htele da prime vakcinu, bilo je i onih kojima je ginekolog to savetovao. Pitali smo dr Elviru Sabo, ginekologa, o tome kako se prema ovom pitanju odnose ginekolozi, a kako buduće majke. Da li žele da se vakcinišu ili su nepoverljive? Čega se više plaše, virusa ili vakcine?

Vakcinisanost budućih majki je minimalna

-Prema mom iskustvu, naše trudnice su minimalno vakcinisane – odgovara na naše pitanje dr Elvira Sabo. – Mogu reći da one koje su primile vakcinu nisu imale skoro nikakve neželjene efekte. Treba napomenuti da se u Srbiji vakcinacija preporučuje posle 12. nedelje trudnoće, a trudnicama se preporučuje samo Pfizer vakcina. Međutim, moramo da kažemo da je u praksi veoma malo primera za to, vrlo malo trudnica je zainteresovano za primanje vakcine, objašnjava dr Sabo.

Planirajte trudnoću, vakcinišite se pre toga

-Moja preporuka je da pri svesnom planiranju trudnoće pored unosa odgovarajuće količine folne kiseline i ginekološkog pregleda, treba primiti i vakcinu protiv Covida. Možete mirne savesti ostati u drugom stanju već tri meseca nakon druge doze. Naravno, ako je žena zatrudnela, ali se nije vakcinisala, ipak se preporučuje da se posle 12 nedelja vakciniše. U svakom slučaju treba tražiti savet od ginekologa. Ako je reč o trudnoći bez komplikacija, onda bi ginekolog trebao da savetuje buduću majku da primi vakcinu, međutim, ako je trudnoća problematična ili je buduća majka teško zatrudnela, ako je prethodno imala pobačaje, eventualno postoji mogućnost trombofilije, onda se preporučuje i mišljenje hematologa. Svuda se može svašta čuti, ali treba reći da vakcinacija nema uticaja na neplodnost. Imam više pacijentkinja koje su zatrudnele nakon primanja vakcine. Bez ikakvih problema su zatrudnele i njihova trudnoća nije ugrožena.

Buduće majke su nepoverljive

-Prema mom mišljenju, zato su nepoverljive, jer je reč o novoj stvari, ne poznaju je, a svašta čuju. Svi se time bave, pa ako i dođe do nekog problema, neko loše reaguje na vakcinu, misle da će i oni imati problem. Među mojim pacijentkinjama, budućim majkama, nijedna  nije imala nikakve neželjene efekte nakon primanja vakcine. Važno je naglasiti da je trudnica u prvih 12 nedelja veoma podložna infekciji korona virusom, isto kao i infekcijama drugih virusa. Ako neko dobije temperaturu u ranijem trimestru, mnogo je veća šansa za spontani pobačaj. S obzirom da infekcija korona virusom ide sa višednevnom visokom temperaturom, i zato je opasna. To, kako infekcija korona virusom utiče na plod, tačnije na njegov dalji razvoj, znaćemo možda tek za deset godina. Sada govorimo samo o pojedinačnim slučajevima, te se zato i plaše ljudi, jer ne znamo šta možemo očekivati, s obzirom da ćemo i posledice infekcije saznati tek naknadno – objašnjava dr Elvira Sabo i dodaje, da se buduće majke upravo zbog te neizvesnosti toliko plaše. Ispričala je međutim, da je i ona imala slučaj da je trudnicu „samo“ bolelo grlo, i „samo“ joj je curio nos, pa je posle par dana dobila temperaturu i dok je dospela do lekara, morala je da prima kiseonik, a sada je neguju u Novom Sadu u bolnici.

-Nepoverenje je ogromno, vlada veliki haos. Blagi simptomi se ne uzimaju za ozbiljno, ali je rezultat ove podmukle bolesti taj, da će ponekad nastati problemi, jer ne može da se zna, kod koga će ova bolest postati ozbiljnija – objašnjava doktorica.

Zašto nam umiru trudnice?

-Na ovo pitanje je nemoguće odgovoriti, ne znamo ni njihovo celokupno stanje. Možda nisu na vreme stigle do lekara. Ovo govorim, jer imam iskustvo da postoji neka vrsta opšteg haosa u slučaju trudnica pozitivnih na Kovid. U Vojvodini, Novi Sad sada prima već i trudnice, ali ne dobijamo zvanično saopštenje gde da ih pošaljemo, pa je to malo i kockanje i tu leži problem. A ako je to kod nas slučaj, onda je južnije situacija sigurno još gora. Moje iskustvo je da imamo zaražene buduće majke, ali smatram da nema više infekcija nego što je to uobičajeno u sezoni gripe. Postoje trudnice koje nemaju simptome, koje pre porođaja saznaju da su pozitivne, a ima i onih koje imaju temperaturu. Upravo zbog toga je potrebna vakcinacija, da bi se izbegla visoka temperatura.

Foto: youtube