Mnogi smatraju da sezona filmskih nagrada počinje sa festivalom u Kanu, a potom u Veneciji, ali stvari postaju zanimljive s jeseni kada razna udruženja kritičara i gilde dodele nagrade. Iako se mišljenja kritičara i članova filmske akademije često ne poklapaju, glumci koji osvoje veći deo nagrada se donekle smatraju favoritima. Na putu do Oskara, situacija se donekle iskristališe kroz dodelu Zlatnih globusa, Nagrada udruženja glumaca i nagrada Britanske filmske akademije (BAFTA).

Ova godina je, nakon mnogobrojnih primedbi apropo predvidljivosti, stvorila potpunu konfuziju u kategoriji glavne ženske uloge. Glumica iz filma „Najgora osoba na svetu″, koji je nominovan za Oskara u kategorijama najbolje stranog filma i originalnog scenarija, Renate Rensve je dobila nagradu u Kanu, dok se od bitnijih nagrada jedino našla nominovana za BAFTE (dodela je 13. marta). Penelope Kruz je svoju pobedu na festivalu u Veneciji za film Pedra Almodovara „Paralelne majke″ pretočila u nominaciju za Oskara, dok Kristen Stjuart koja je za ulogu Lejdi Dajane u filmu „Spenser″ osvojila čak 29 nagrada (više nego ijedna druga glumica) nije ni nominovana za BAFTU i nagradu Udruženja glumaca, što joj je znatno umanjilo šanse da osvoji Oskara za kog je nominovana.

glumci

Glumci (Foto: ew.com)

Džesika Čestejn, koja je ove godine dobila svoju treću nominaciju za Oskara za film „Oči Temi Fej″ je odnela neočekivanu pobedu večeras. Samim tim je pored Nikol Kidman koja je osvojila Zlatni globus za „Rikardove″, ako je suditi po prethodnim dobitnicama nagrada ovih dveju udruženja, postala favorit.

Zanimljivo je da se nagrade Britanske filmske akademije uglavnom preklapaju sa Oskarima i Zlatnim globusima u glumačkim kategorijama, ali se ove godine desila retka situacija – nijedna od pet nominovanih glumica za BAFTU nije nominovana za Oskara. Prethodni put se ista situacija dogodila 1988. godine kada je Oskara dobila Šer za „Opčinjenu mesecom” a BAFTU En Benkroft za ostvarenje „Čering Kros Roud 84″.

Dobitnica Oskara Olivija Kolman je postala najslabija karika na predstojećoj dodeli nagrada filmske akademije, ali sa trenutnom situacijom nijedna glumica nije „siguran″ pobednik, što je dosta čudno jer je ovo obično kategorija u kojoj pobednik biva najizvesniji, što je bio slučaj u prethodnih 20 godina.

Ostale tri glumačke kategorije su bile dosta predvidive jer su favoriti pobedili. Vil Smit je osvojio nagradu u kategoriji glavne muške uloge za film „Kralj Ričard″, dok su za epizode nagrađeni Troj Kotsur za „KODU″ i Arijana DeBoz za poslednje ostvarenje Stivena Spilberga „Priča sa zapadne strane″. Film „KODA″ je takođe osvojio nagradu za najbolji ansambl, što se obično smatra favoritom za najbolji film na dodeli Oskara. Ove godine je situacija drugačija, jer je od četiri favorita za najprestižniju nagradu nominovan samo „Belfast″, dok se „Šape pasje″, „Pica od sladića″ i „Priča sa zapadne strane″ nisu našli nominovani u ovoj kategoriji.

koda

CODA (Foto: usatoday.com)

U televizijskim kategorijama nije bilo većih iznenađenja. Južnokorejska hit serija „Igra lignje″ je osvojila nagrade za glavnu mušku ulogu (Li Džung-dže), glavnu žensku ulogu (Džung Ho-Jeon) i za tim kaskadera. Najbolji ansambl u kategoriji komedije je osvojila ekipa serije „Ted Laso″, a u kategoriji drame, HBO-ov hit „Naslednici″. Džin Smart je nagrađena u kategorije najbolje ženske uloge u komediji za seriju „Heks”, dok je u istom žanru za glavnu mušku ulogu nagrađen Džejson Sudejkis za „Ted Lasa″. Kejt Vinslet je za ulogu karijere u miniseriji „Mer iz Istauna″ osvojila nagradu za glavnu žensku ulogu, što je čak četvrta nagrada ovog udruženja. Time se pridružila 5 glumica koje su za 28 godina osvojile četiri ili više nagrada, premda su uglavnom dobitnice nagrađivane za televizijske uloge. Od istaknutih glumica koje se nalaze u ovoj grupi, a osvojile su nagrade za uloge u serijama, su Džulija Luis Drajfus sa 8 nagrada, Julijana Margulis (4), Tina Dej (4), dok se pored Vinsletove nalazi Vajola Dejvis sa 5 nagrada (3 filmske i 2 televizijske). Kejt Vinslet je osim za ulogu Mer, nagradu osvojila za miniseriju „Mildred Pirs″, kao i za filmove „Razum i osećajnost″ i „Čitač″.

Do dodele Oskara je ostalo još 27 dana, a od preostalih ceremonija ostale su nagrade britanske filmske akademije – BAFTA i Nagrade udruženja filmskih kritičara Amerike. Pošto BAFTE neće uticati na ishod u kategoriji glavne ženske uloge, ostaje da vidimo za koga će se opredeliti filmski kritičari, gde su četiri od pet glumica nominovane i za Oskara (Penelope Kruz se nije našla na ovoj listi). Obe dodele su zakazane za 13.mart, prva u Londonu a druga u Los Anđelesu.

Viktor Vilotijević

Station nagrada (Foto: avclub.com)