I gle čuda, kako su se izbori završili, broj zaraženih je sa prosečnih sto prvo skočio na duplo, pa na trostruko, a jedanaest dana posle izbora dostigao je cifru od 359

Posle majskih praznika, skoro preko noći – uz blagoslov i dozvolu države – sve se vratilo u stari kolosek: otvoreni su frizerski i kozmetički saloni, saloni lepote su očekivali mušterije raširenih ruku, mogli su da počnu treninzi, mogla su da se nastave prvenstva. Gore navedeno je bilo u oštroj suprotnosti sa merama od samo nekoliko dana ranije, jer je za vikend koji je tome prethodio za građane je važila zabrana izlaska od 83 sata, to jest, od četvrtka u 18 časova, do ponedeljka u pet u zoru nisu mogli da napuštaju svoje domove.

Ne zaboravimo da je opuštanju prethodilo da je Aleksandar Vučić najavio da će 21. juna u Srbiji biti održani izbori na tri nivoa. Da je glasanje dobra ideja i da iz toga ne može da se izrodi nikakav problem, trebalo je nečim i podržati. Tako je moglo da se dogodi da su krajem maja i početkom juna održane fudbalske utakmice pred hiljadama ljudi, i da je Srbija dala zeleno svetlo za pokretanje teniskog turnira pod nazivom Adria Tour. Sasvim je drugo pitanje da li je to zaista zahtevalo intervenciju određenih partija ili je i to bilo samo jeftino prikupljanje političkih poena pre glasanja…

Onaj ko je poslednjih godina pratio retoriku i ponašanje srpske vlasti, mogao je da zna da će korona virus pre izbora tačno tako da se ponaša, kako onima na vlasti odgovara: biće prisutan, ali neće biti zarazan onim intenzitetom kojim je to bio polovinom aprila, kada su dnevno registrovali 300 – 400 novozaraženih osoba.

I gle čuda, kako su se izbori završili, broj zaraženih je sa prosečnih sto prvo skočio na duplo, pa na trostruko, a jedanaest dana posle izbora dostigao je cifru od 359.

Izgleda da je ovaj broj više njih probudio u smislu toga, da bi se trebalo nekako štititi. Stavljene su maske i sve više i više ljudi se odlučuje za ovaj oblik prevencije.

Međutim, za budućnost zemlje bi bilo važno i to, da oni koji su se složili sa tim da dozvole izbore i sportske događaje konačno priznaju i objave: predstava je završena, dobrodošli svi u stvarnost.

Oni sada mirno mogu da skinu maske, jer su uradili ono što je od njih zahtevala stara/nova vlast. Ali neka ne računaju na aplauz.

Janoš Teke (Slobodna reč)

Foto: Pixabay