Prošlo je dobrih dvadeset godina, otkako smo prišli prolaznicima u Danskoj sa anketnim pitanjem – na improvizaciju: da li znate ko je danski premijer? Od njih deset, dvoje je dalo nekakav odgovor, a njih osam je reklo da pojma nemaju, a i ne zanima ih. Njih dvoje koji su pokušali da daju nekakav odgovor, jedan je rekao da je „neki poštar šef vlade“, a drugi, da mu je valjda ime Rasmussen. Bili smo iznenađeni, ali su nas domaćini pripremili na ovakav mogući odgovor.

Sever je daleko

Sada, nakon izbora održanih 21. juna u vreme pandemije, ispostavilo se: u Srbiji neće biti promena, ako promena nije to što neće biti opozicije na osnivačkoj sednici 3. avgusta. Od tada međutim, u Predstavničkom domu Srbije nema ni predsednika, ni potpredsednika, a nisu formirani ni odbori. Ne postoji ni vlada, samo se mogu čuti spekulacije koje traju mesecima. Samo se pojavljuju nova imena za kandidate za premijera u štampi, tabloidima, ali i ozbiljnijim novinama i govori se o promenama portfelja. Predsedavajući izvršne vlade ostaje na funkciji, valjda, ali se ne zna ko će biti članovi vlade. O tome odlučuje predsednik republike, rekla je Ana Brnabić 17. avgusta u Senti.

„Njegovo je ustavno pravo i dužnost, da nominuje ministre“, rekla je premijerka, koja će tada upravljati vladom čije članove ne bira ona. Sadašnji Ustav Srbije je u suprotnosti sa tim, pominju samo to, da je zadatak šefa države davanje mandata. Da, ali u ovoj državi je predsednik i predsednik one stranke koja je u velikoj većini pobedila na junskim izborima. Tako da čak može i legitimno pregovarati sam sa sobom o sastavu nove vlade. I do sada je nekoliko puta nedeljno davao izjave o svim važnim pitanjima – umesto članova vlade, što možemo shvatiti i tako, da on svakako odlučuje o svim stvarima. Ne možemo mi proći tako kao gore pomenuti Danci.

Život ne prestaje

„Vidiš, država i ovako funkcioniše“ – kaže moj beogradski kolega i prijatelj, interesujući se kakvu će ulogu preuzeti SVM u novoj vladi. Ne mogu mu suvislo odgovoriti, pa kažem da je za očekivati, da bude kao i do sada, primenjujući jednu vrstu političkog petinga: do nekoliko mesta državnog sekretara, i očigledno će ići do tačke bezuslovne parlamentarne podrške koja više uopšte nije potrebna, ali ministarska mesta ne traže, to jest, ne prihvataju. Dodao bih, da nemam viziju delovanja stranke koju on naziva porodičnom kompanijom, ali ministarske kandidate poput onih koji su (i biće) u srpskoj vladi, mogla bi da nominuje i ovde najjača stranka Mađara. Dovoljno je pomenuti dosadašnjeg vojnog zapovednika, kamoli šefa Ministarstva rada ili samog šefa vlade koji se zaista ne meša u sopstveni posao. Jedan deo medija Anu Brnabić smatra, jednostavnim biodiverzitetom i nazivaju je fikusom. Naravno već je u aprilu 2017. moglo da se nasluti da će Aleksandar Vučić, koji je zamenio premijersko mesto mestom predsednika, postaviti poslušnog premijera, koji će klimati glavom, i njegov izbor se – to je već dokazana činjenica – pokazao kao pun pogodak, kao što ni sastav novog kabineta koji se pojavljuje ovih dana ne krije političare koji razmišljaju i deluju nezavisno. I tačno je, da život nije stao, iako smo novu vladu čekali stotinu dana. (One neiformisane obaveštavamo, da su izbori u Republici Hrvatskoj bili 5. jula, i uprkos skromnoj većini, novi Plenkovićev kabinet je postavljen dve nedelje kasnije…)

Trampovo jezero

Svojevrsna prekretnica u srpskoj štampi dogodila se 4. septembra i trajala nedeljama, jer je predsednik Vučić otputovao u Sjedinjene Američke Države, gde je njegova delegacija razgovarala sa sličnom kosovskom delegacijom – uz američko posredovanje. Činjenica je da je šef prištinske delegacije bio premijer Avdulah Hoti. Polako postaje jasno, da su za vreme pregovora veštačko jezero Gazivode, poznato kao srpsko nacionalno blago, a od kojeg su tri četvrtine na Kosovu, pregovaračke strane jednoglasno podelile. Odnosno: ostali su trenutni vlasnički odnosi. Među njima nije bilo spora ni oko preimenovanja ovog veštačkog jezera koje snabdeva vodom mnoga kosovska naselja, u ime vladajućeg američkog predsednika. Pojavile su se i fotografije, da je novo ime jezera Gazivode: LAKE TRUMP. Ugledavši fotografiju, prelistao sam nazad na tekstove Vašingtongskog sporazuma od 4. septembra, ali nisam našao u njima deo koji se odnosi na novo ime, preimenovanje ili krštenje. Sve je to možda rezultat usmenog dogovora na licu mesta, a može se i to desiti, da će se uskoro otkriti odluke na osnovu daljih usmenih dogovora. Naposletku, ipak je ekonomska saradnja dve strane bila na dnevnom redu Bele kuće.

U svakom slučaju, evo još jednog dodatka „doslednoj spoljnoj srpskoj politici“: na prelazu Merdare (od Prokuplja, do Podujeva na Kosovu), poznatog kao „administrativni granični prelaz“ će u budućnosti Srbija i Kosovo zajednički delovati, u skladu sa sporazumima potpisanim u Vašingtonu.

P.S. Jasno je, da će ovih dana biti nominovani članovi nove vlade u Beogradu, da će Predstavnički dom završiti osnivačku sednicu i izabrati novu vladu. „Bez koske“ – kako kažu košarkaši, s obzirom da nema opozicije u parlamentu. Međutim, mandat novog kabineta je samo godinu i po, jer se 2022. godine mogu održati opšti izbori u Srbiji, rekao je šef države. Kao i pre dvadeset godina. To je ono, što je nama, ljudima koji živimo ovde, donelo obećano zlatno doba.

Janoš Nemet (Slobodna reč)

Prevod: Ljudmila Janković Gubik

 Narodna skupština, naslovna fotografija: Đorđe Jovanović / Pixabay