Da nas ne mrze baš svi, kako nam se to često, verovatno namerno predstavlja, dokazuje i činjenica da nas sajtovi za putovanja često preporučuju kao divnu destinaciju.

Ovog puta, upoznaćemo se malo sa načinom na koji nas, ni manje ni više, predstavlja jedan indijski sajt za odmore.

Za njih, deset interesantnih činjenica koje mogu da prevagnu da bi Indijci posetili našu lepu zemlju, su sledeće:

Zemlja bogatog nasleđa i kulture

Nekoliko srpskih srednjovekovnih manastira, kao što su Studenica, Bogorodica Ljeviška, Sopoćani, Gračanica i tako dalje, nalaze se na Uneskovoj listi svetske baštine. U Srbiji je nastalo i Miroslavljevo jevanđelje, jedan od najstarijih sačuvanih rukopisa na svetu. UNESCO ga je priznao kao svetsku dokumentarnu baštinu. U Srbiji se nalazio i antički grad Sirmijum (današnja Sremska Mitrovica), koji je bio jedna od četiri rimske prestonice. Nije ni čudo što su turistički paketi Srbije popularni među ljubiteljima istorije.

Rodno mesto rimskih careva

Ne manje od 17 velikih rimskih careva rođeno je na teritoriji današnje Srbije. Proslavljeni rimski car Konstantin Veliki, rođen je u današnjem Nišu. On je prvi proglasio hrišćanstvo za zvaničnu religiju.

Najveći izvoznik malina

Srbija je drugi najveći izvoznik malina na svetu. Pored malina, Srbija je takođe i vodeći izvoznik šljiva, suvih šljiva, jabuka i krušaka u Evropi.

Srpsko gostoprimstvo je slavno

Više međunarodnih anketa je Srbiju i Srbe ocenilo kao najgostoljubiviju naciju na svetu. Njihovi besprekorni standardi gostoprimstva mogu se ispratiti čak do drevnog slovenskog verovanja da bogovi neće biti naklonjeni domaćinu ako isti nije bio gostoljubiv prema gostu. Dakle, ne morate dva puta da razmišljate ako birate aranžman za odmor u Srbiji, kažu Indijci. Bez obzira koji od paketa za Srbiju da izaberete, svuda možete biti sigurni da će vas toplo dočekati.

Reč „vampir“ potiče iz srpskog jezika

Ovo je najraširenija srpska reč u svetu.

Doprinos nauci

Bez obzira na svoju burnu prošlost, Srbija je iznedrila neke od naučnih genija. Nikola Tesla, koji je bio jedan od najvećih pionira nauke i tehnologije, bio je Srbin. Pored Tesle, u renomirane naučnike iz Srbije spadaju i Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Vuk Stefanović Karadžić i Mihailo Petrović Alas.

U Srbiji se nalazi najveća klisura u Evropi

Đerdapska klisura u Srbiji je najveća klisura u Evropi, a kroz nju protiče moćna reka Dunav.

Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi

Arheološka istraživanja su dokazala da ljudska naselja u Beogradu postoje već više od 7000 godina. Međutim, sadašnji Beograd je živahan grad sa naprednom privredom i bogatom kulturom. Grad je takođe visoko rangiran među svetskim destinacijama za žurke. To je jedno od najzanimljivijih mesta za posetu u Srbiji.

Većina srpskih prezimena završava se na „ić“

Ovaj sufiks je pravi srpski patronim i može se prevesti kao „potomak“. (E, ako je ovo neko od nas, koji živimo u Srbiji znao, skidam mu kapu)

Kolo je tradicionalna narodna igra u Srbiji

Živopisna narodna igra „Kolo“ stara je tradicija i vitalni element srpske kulture. Kolo se igra u važnim društvenim prilikama kao što su venčanja, Božić i Uskrs.

Lepo je pročitati i kako nas lepo drugi ljudi, daleko od nas, vide.

Još kad bi mi sami sebe počeli da posmatramo kroz malo lepšu prizmu, gde bi nam bio kraj.

Inače, pokušala sam da nađem cenu nekih aranžmana koje Indijci plaćaju, te sam našla aranžman koji se zove From Sofia to Belgrade i 7 noćenja košta u njihovim rupijama oko 1350 evra. Najjeftinija avionska karta košta nekih 37,154 rupije, što je otprilike 420 evra, povratna. S obzirom na cene nekih evropskih letova, to i nije neka ubistvena cena. Vazdušnom linijom je udaljenost između Beograda i Mumbaja 5589 km, prema tome, ko voli neka izvoli.

Kada nas već tako lepo predstavljaju, možda ne bi bilo loše i uzvratiti im posetu.

Đerdapska klisura (npdjerdap.rs)