Nakon što su naši čitaoci u martu ove godine ogorčeno javljali da aktivisti Saveza vojvođanskih Mađara nose širom Vojvodine koverte sa glasačkim listićima za glasanje u Mađarskoj, pokušali smo da saznamo kako su koverte stigle do najvernijeg partnera Fidesa u Vojvodini, SVM-a. Balint Pastor, potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara, na jednoj predizbornoj kampanji je izjavio i za 444, da je Pošta Srbije potpisala ugovor sa Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH), tako da zaposleni u ovoj organizaciji dele i prikupljaju pakete glasačkih pisama, a zatim ih dostavljaju generalnom konzulatu u Subotici.

„Ne znam odakle im, ili odakle ovo onima koji tvrde da aktivisti SVM-a nose koverte. To je nesporazum. Što se tiče uloge SVM-a u ovom procesu, ona je ista kao i na prethodnim izborima u Mađarskoj – rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a prema kome aktivisti pomažu ljudima da popune formular koji čini glasanje validnim, a ako neko zatraži, onda dostavljaju pismeni glas Generalnom konzulatu. Već iz ovoga je postalo jasno da je priča prilično klimava, jer ako je verovati rečima Ištvana Pastora, radnici CMH-a se, nakon uručenja koverte, za nekoliko sekundi pretvaraju u SVM aktiviste, i nude svoju pomoć u popunjavanju glasačkog listića i prikupljanju istog.

„Postoji jedna pravna formulacija, informacija od javnog značaja, pa svako ko ima nedoumicu može da se obrati javnom poštanskom preduzeću, a pošta je po zakonu dužna da odgovori u roku od petnaest dana.

„Nije se dogodila nikakva nepravilnost niti nezakonitost, nikakvo kršenje morala, ne samo u pravnom smislu“ – rekao je Balint Pastor, potpredsednik SVM-a na kampanji u Senti, a mi smo – svakako na veliko oduševljenje SVM-a i Pošte Srbije – iskoristili pomenutu priliku.

Petnaestodnevni rok za odgovor se pretvorio u 98 dana, ali hajde da vidimo kako je ovaj proces izgledao hronološki:

21.mart – Kontaktirali smo Poštu Srbije sa zahtevom za informacijama od javnog značaja.

5.april – (dva dana nakon izbora) – Stigla je informacija od Pošte Srbija da je ugovor tajni, zbog izbora i drugih razloga, ne smeju da izdaju tražene podatke.

7.april –  Uložili smo žalbu povereniku službe za javne podatke protiv Pošte Srbije.

18.april – Obratili smo se i kancelariji CMH sa zahtevom za informacijama od javnog značaja.

19.april – Dobili smo odgovor iz kancelarije CMH-a, po kom oni smatraju da po zakonu nisu u obavezi da odgovore na naš zahtev za informacijama.

6.juni – Povereniku za informacije od javnog značaja poslali smo opomenu da je istekao rok od šezdeset dana za odgovor.

6.juni – Iz kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja telefonom su nas obavestili da na odgovor treba da čekamo još par dana.

28.juni – Pošta Srbije nas je mejlom obavestila da pošto su analizirali i pregledali prateću dokumentaciju, naknadno su utvrdili da traženi ugovor nije tajni, pa su u skladu sa tim priložili ugovor koji smo tražili.

Od našeg prvog zvaničnog pisma do stizanja ugovora prošlo je 98 dana.

Ugovor koji su potpisali Karolj Dudaš i Zoran Đorđević otkriva da Pošta Srbije plaća dva dinara kancelariji CMH za dostavu, a nakon što je Peter Sijarto tokom svog putovanja u Beograd rekao da je u Vojvodinu stiglo 80 000 koverata za glasanje putem pošte, lako je izračunati da je pošta platila 160 000 dinara, odnosno 1360 evra da bi kancelarija CMH isporučila koverte za glasanje u Mađarskoj.

A ono što je mnogo zanimljivije je da je Aneksom broj 1 Ugovora bilo određeno na kojoj adresi će Pošta Srbije predati pakete glasačkih pisama kancelariji CMH. Interesantno je da to nije adresa pošte u Subotici, niti kancelarije CMH (ulica Ptuj 1), nego Trg Žrtava Fašizma 9.

A onda dolazi retoričko pitanje: Koja li stranka ima sedište na ovoj adresi?

Naravno, Saveza vojvođanskih Mađara i Mađarskog nacionalnog saveta, od kojih je 30 članova od 35 ušlo u to telo sa liste SVM-a.

Moglo bi se reći da je krug zatvoren, ugovor između Pošte Srbije i kancelarije CMH je dokaz da je distribuciju paketa glasačkih pisama u Vojvodini kontrolisao Savez vojvođanskih Mađara, pošto su koverte prvo išle u centralu stranke, i tamo su svakako bile razvrstane, te krenule na dalje putovanje, putem osoba koje su nekad imale ulogu radnika CMH-a, nekad aktivista SVM-a. Dokument koji je dostavila Pošta Srbije dokaz je onoga što čelnici SVM-a već nedeljama na razne načine pokušavaju da dokažu, a to je da ta stranka nema nikakve veze sa poštanskim glasačkim paketima koji su stigli iz Mađarske.

Nije to bio loš pokušaj, ali je zahvaljujući Pošti Srbije istina izašla na videlo.

Koverte sa glasačkim listićima (Foto: szmsz.press)