Zašto Ištvan Pastor ostaje predsednik SVM-a? Na ovo pitanje bi moglo da se odgovori činjenicom da su prisutni delegati o tome glasali 20. maja, na generalnoj skupštini koja  se održala u Malom Iđošu. Međutim, situacija nije tako jednostavna, jer je Pastor pre godinu i po dana već najavio povlačenje sa rukovodstva stranke Eriki Kabok, koja je od tada unapređena u savetnika za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta, a do pre nekoliko nedelja je čak i jedan deo članova živeo u znanju da će dirigentsku palicu od Ištvana Pastora preuzeti Balint Juhas, rukovodilac kancelarije Fondacije Prosperitati. Ali onda šta je to što se desilo u poslednjih par nedelja, šta se promenilo, da je Ištvan Pastor smatrao za shodno da vodi stranku još četiri godine, a funkciju predsednika preda tek 2027. godine, posle dvadeset godina na tom mestu.

Ono što je prethodilo

Ištvan Pastor je član Saveza vojvođanskih Mađara od 1994. godine, predsednik stranke od 2007. godine, a poslednji put su mu 2019. godine članovi stranke izglasali još jedan četvorogodišnji mandat. Pre četiri godine, 324 delegata prisutnih na Generalnoj skupštini stranke u Doroslovu, glasalo je na tajnom glasanju, svi glasački listići su bili validni: Ištvan Pastor je ponovo izabran za predsednika stranke sa 323 glasa za i jednim protiv (ko li je bio taj hrabri buntovnik koji je jedini išao protiv ostalih?!).

Pre godinu i po dana, u avgustu 2021. godine, Ištvan Pastor je izjavio Eriki Kabok, koja je tada bila urednica dodatka Hetvege dnevnika Mađar So:

-Mogao sam da odem u penziju 20. avgusta. Nisam otišao. Zatražio sam da ostanem, dok traje ovaj mandat. Govorim o predsedničkom mandatu pokrajinskog parlamenta, ali mislim da ljude ne interesuje to, već ih više zanima moja druga funkcija. Kako sada stvari stoje, od ovog predsedničkog mandata mi je ostalo jedva dve godine. Nadam se da će me dobri Gospod sačuvati u zdravlju, pa da ovo do kraja radim časno i iz ubeđenja, bez više gorčine, sa barem onoliko radosti kao do sada. Spremam se da ovu poziciju prenesem na nekog drugog. Ovde u SVM-u je stasala nova generacija. Mislim da će se naći neko da to nastavi. Ali od toga što ja neću učestvovati u politici kao partijski lider i dalje mogu da služim svojoj naciji, svojoj zemlji i svojoj domovini.

Ključna rečenica ovog intervjua je jasna: Spremam se da ovu poziciju predam nekom drugom.

Međutim, to se nije dogodilo, jer je Ištvan Pastor na subotičkom Mađarskom radiju Subotica pre par nedelja najavio da je spreman da i dalje nastavi funkciju predsednika stranke. Pastor je izjavio da će nastaviti da vrši funkciju predsednika SVM-a, iz čega se jasno može zaključiti da će biti jedini kandidat za mesto predsednika na Generalnoj skupštini 20. maja. U radijskom intervjuu je izrečeno i to da je Ištvan Pastor predsednik SVM-a već šesnaest godina i smatra da stranka može da ostane jača uz njegovo rukovodstvo, nego bez njega.

Dana 15. maja u emisiji Javni poslovi (Közügyek) Pannon televizije, Ištvan Pastor je potvrdio da je on jedini kandidat, kada je objavio:

-Prema sadašnjem stanju stvari, osim mene nema drugog predsedničkog kandidata.

Jeste Balint, ali nije Pastor

Iako je već postojao savršen kandidat, koji nije bio sin Ištvana Pastora, Balint, već jedan drugi Balint, Balint Juhas, rukovodilac kancelarije Fondacije Prosperitati.

Ni Budimpešta nije imala primedbi, a prema našim informacijama iz mađarske prestonice, mađarskom državnom vrhu bi i odgovarao Balint Juhas, pošto je savršeno odigrao ulogu koju zahteva Sistem nacionalne saradnje (NER). Osim manjih, većih integratorskih problema, fondacija koju vodi je za sedam godina podelila vojvođanskim preduzećima i pojedincima dinara u vrednosti od trista miliona evra.

Prema našim saznanjima, više lokalnih organizacija se spremalo za to da će Balint Juhas postati novi predsednik, te je i njih iznenadila vest da će se Ištvan Pastor kandidovati za mesto predsednika na Generalnoj skupštini. Štaviše, bilo je i takvih lokalnih organizacija, koje nisu odmah saznale za vest, čak ni posle Pastorovog radio intervjua, a tokom pozadinskih diskusija postalo je jasno da kasne, barem što se tiče mesta predsednika…

Zašto je Ištvan Pastor promenio odluku?

Oni partijski članovi koji su pre nekoliko meseci počeli da se guraju pod milost Balinta Juhasa, izgleda da su se kladili na pogrešnog konja, jer već nekoliko nedelja svi pričaju da neće biti smene straže i da će Ištvan Pastor ostati predsednik stranke.

Naravno, samo nekoliko ljudi može da zna sa sigurnošću šta se dogodilo, ali je vrlo verovatno da je Pastor doneo najracionalniju odluku sa stanovišta stranke, jer je popularnost Balinta Juhasa u partiji, najblaže rečeno, veoma mala, a uprkos podršci iz Pešte, većina članova stranke je bila zadovoljna što Balint Juhas neće biti predsednik. Bilo je i onih koji su rekli da je ovo i zbog toga dobra odluka, jer se Juhasu daju četiri godine da ga zavole članovi stranke.

Opada broj Mađara, opada i broj fotelja

To je međutim, samo jedan od mogućih razloga, ali to, po mnogima, nije bilo najhitnije pitanje, već činjenica da bi dolaskom novog čoveka počela borba za pozicije i na višim nivoima. Svi su svesni da će se sa značajnim smanjivanjem mađarskog stanovništva vremenom smanjivati i broj političkih funkcija koje se mogu popuniti, kao i broj direktorskih i rukovodećih poslova i da dok se članovi partije danju smeškaju jedni drugima u oči, noću pokušavaju da se stave u što bolju poziciju kod rukovodstva stranke.

Ali šta će biti sa ženom?

A postoji i treći razlog, a to je niko drugi do Ildiko Lovaš, koja je u stranku ušla 2007. godine – zanimljivo je da je Ištvan Pastor prvi put izabran za predsednika upravo te godine.

Što se Ildiko Lovaš tiče, važno je reći da je životna saputnica Ištvana Pastora podnela neopozivu ostavku Mađarskom nacionalnom savetu u aprilu 2015. godine. Tada se, pozivajući se na izvore vesti na stranici naplo.org, pojavio članak da su o odgovornosti Ildiko Lovaš razgovarali prisutni tokom „burnih“, „višesatnih, povremeno neugodnih, čak i suznih savetovanja, održanih pre sastanka, a sednica je završena glasanjem, „koje je rezultiralo time da je Lovaš lišena svih funkcija“. Prema članku Naplo-a, članovi su za skandal oko izbora rukovodioca mađarske trupe Narodnog pozorišta u Subotici okrivili upravo ovu političarku. Nije sporedno ni to, što je pre večernje sednice, u nedeljniku Čaladi Ker objavljen intervju sa dr Tamašom Korhecom juniorom, bivšim predsednikom ovog tela, a koji nije prošao bez oštrih kritika.  Korhec je u ovom intervjuu između ostalog rekao i to, da je „predsednik MNS-a, Jene Hajnal, neformalni predsednik, da je vođa Ildiko Lovaš, a koju u tome u potpunosti podržava Ištvan Pastor“.

Kasnije je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a reagovao na intervju u svojoj izjavi, ali nije suštinski opovrgao izjave prethodnog predsednika MNS-a. Kasnije su neki od onih koji su se protivili aktivnostima Ildiko Lovaš osnovali Mađarski pokret i svi su isključeni iz stranke.

Ildiko Lovaš je izabrana u rukovodstvo stranke na Generalnoj skupštini 2019. godine, a na izborima za MNS 2022. godine dobila je sedmo mesto na listi Mađarskog jedinstva, a nakon glasanja, na kom je bila samo lista koju podržava i sastavlja SVM, Ildiko Lovaš je postala predsednica odbora za kulturu. Drugim rečima, Ildiko Lovaš je 2015. godine izašla na mala vrata, a 2022. vratila se na velika vrata i ponovo sve kontroliše, organizuje, smenjuje i postavlja.

I naši razgovori iza kulisa su takođe otkrili da se danas u Vojvodini ne može biti direktor nijedne kulturne institucije koja se odnosi na vojvođanske Mađare, a da to Ildiko Lovaš ne odobri. Takođe je iz pozadine režirala i mnoge izbore za direktore koji su se odvijali u mađarskim pozorištima u Vojvodini (u Senti je na mesto Johana Višera došao Zoltan Devaji, u Subotici je na mesto Andraša Urbana došao Gabor Mesaroš, a u Novom Sadu je na mesto Valentina Vencela, došao Andraš Urban).

I sada smo došli do tačke kada se mora postaviti sledeće pitanje: šta onda ako Ištvan Pastor nije predsednik SVM-a? Da li bi Ildiko Lovaš nastavila da bude gospodar života i smrti u kulturnim i informativnim institucijama vojvođanskih Mađara ili bi nastala nova situacija? Najverovatnije da je u pitanju ovo drugo, a tu je opet morao da se zamisli Ištvan Pastor, koji je, sudeći po znacima odlučio da svojim mestom predsednika stranke zaštiti poziciju svoje partnerke, kao i da je zaštiti od napada što je duže moguće.

Više od tri stotine predstavnika očekivalo se na generalnoj skupštini Saveza vojvođanskih Mađara, koja je održana u subotu, 20. maja u Malom Iđošu. Nisu se očekivala velika iznenađenja, te je Ištvan Pastor po peti put izabran za predsednika stranke. Na izbornoj skupštini, glasalo je 334 od 336 prisutnih delegata, od kojih je 330 podržalo dosadašnjeg predsednika SVM-a.

S obzirom na ovo, za četiri godine će Ištvan Pastor moći da kaže kako je dvadeset godina bio predsednik 33-godišnje stranke.

Pripremila: ekipa Sabad Mađar So-a

Pripremu ovog članka podržao je International Press Institute kroz program Media Innovation Europe.

Media Innovation Europe

Ištvan Pastor, po peti put na čelu SVM-a (Foto: Imre Tot)