Razbijeni Fender Stratokaster Kurta Kobejna prikazan je na Julien′s Auctions u Gardeni u Kaliforniji 2. maja, uoči njihove aukcije „Muzičke ikone“ sa preko 1200 predmeta iz istorije roka i ekskluzivnih kolekcija umetnika, piše npr.org.

Crni Fender Stratokaster Kurta Kobejna prekriven je ogrebotinama i drvo je ispucalo. Imena Kobejna i njegovog bivšeg benda Nirvana su pogrešno napisana. A sama gitara, koja je nekada bila razbijena i ponovo sastavljena, više se ne može svirati. Međutim, ona je ipak prodata na Julien′s Auctions za neverovatnih 596 000 dolara – skoro 10 puta više od početne cene – što pokazuje da je obožavanje ove rok ikone još uvek itekako živo, skoro 30 godina nakon njegove smrti.

Prodati Fender Stratokaster Kurta Kobejna (Foto: npr.org)

Prodati Fender Stratokaster Kurta Kobejna (Foto: npr.org)

„Predmeti Kurta Kobejna ili Nirvane se sve teže nabavljaju, a veoma su traženi, čak su možda i u vrhu, od svih rok bendova“ – rekao je za NPR izvršni direktor pomenute aukcijske kuće, Daren Džulijen.

Poznato je da je Kobejn uništio više gitara Fender Stratokaster tokom svoje karijere. Ovaj, pomenuti instrument je uništen dok su Kobejn i njegov bend radili na svom možda najznačajnijem albumu Nevermind, početkom 1990-ih. Gitara je na kraju popravljena i poklonjena prijatelju i muzičkom saradniku Marku Laneganu iz Screeming Trees.

„Hell-o Mark! S ljubavlju, Kurt Kobejn/izanđala rok zvezda“ (Hell-o Mark! Love, Your Pal, Kurdt Kobain / Washed up rockstar)  – napisao je Kobejn srebrnim markerom na telu gitare, na koju su se potpisali i članovi Nirvane Kris Novoselić i Dejv Grol.

„Ovaj artefakt je posebno specijalan“ – izjavio je direktor aukcijske kuće.

Ostali napisi na Stratokasteru su i „Boddah Lives“ (Boda živi), urezan na pločici na vratu gitare, a koji se odnosi na Kobejnovog imaginarnog prijatelja iz detinjstva. Na kućištu gitare se takođe nalazi i fraza „Abort Christ“ (Nirvana, Aborted Christ, prim.aut.) napisana velikim belim slovima.

Kurt Kobejn (Foto: headliner.rs)