Ruševine izgubljenog sela, koje datira iz 17. ili 18. veka, otkrivene su nakon specijalne šumarske operacije na ostrvu Skaj u Škotskoj.

Ostaci kuća, štala, ambara i peći za sušenje kukuruza bili su sakriveni od pogleda komercijalnom plantažom omorike Sitka, zasađene 1977. Forestry and Land Scotland (FLS), naručili su arheološko istraživanje lokacije, pre nego što je drveće posečeno.

Zapisi pokazuju da je naselje, kog su nazvali Brunel, nekada vrvelo od ljudi (otprilike njih 2250), a koji su uzgajali goveda, ovce i konje, da bi „plaćali kiriju i snabdevali se potrepštinama“. U kasnijem popisu stanovništvo se smanjilo na 1769 i nastavilo da opada. Veruje se da je ovo mesto na kraju propalo zbog sistema inkorporiranja manjih  farmi. FLS je saopštio da je selo bilo već napušteno oko 1881. godine, kada je mapiranje prikazalo samo dve nepokrivene zgrade i polje.

Škotska vladina agencija je saopštila da je istraživanjem AOC arheologije zabeleženo 28 zgrada i da je deo naselja bio delimično maskiran drvećem.

Dalje čišćenje se vrši sa pažnjom, kako javlja skynews, da se nalazište ne bi oštetilo.

Čišćenje oko sela (Foto: Forestry and Land Scotland)