U proteklih pet godina, račun Javnog preduzeća Elgas u Senti bio je blokiran 283 dana, zaključno sa 28. februarom. To takođe znači da je, iako je tekući račun odblokiran 19. februara, posle osamnaest dana 27. februara ponovo blokiran, odnosno u utorak, jer je njihov dug premašio sto miliona dinara!

Javno preduzeće Elgas iz Sente duguje tačno 104 410 671 dinara, odnosno 890 hiljada evra. Kao što je poznato, na osnovu koalicionih razgovora, Savez vojvođanskih Mađara je posle odlaska Lasla Novaka u penziju prepustio upravljanje preduzećem Srpskoj naprednoj stranci, koja izgleda ne može da se nosi sa ovim zadatkom. Istina da se i SVM-ovska gradska uprava ponaša kao da nemaju veze sa ovim javnim preduzećem, ali poštujući koalicione dogovore, u svim slučajevima na sednici skupštine izglasaju tačke dnevnog reda u vezi Elgasa, bilo da se radi o imenovanju novog direktora, povećanju cena ili budžetu za prethodnu ili tekuću godinu.

Ono što je posebno interesantno u ovoj priči je da je na osnovu preliminarnih proračuna, Javno preduzeće Elgas 2020. godinu završilo sa profitom od oko 30 miliona dinara nakon višegodišnjeg upravljanja sa gubitkom. Tada je Sebastijan Stantić, član gradskog saveta zadužen za privredu (prema informacijama, on je takođe i kandidat broj jedan za predsednika opštine, na mesto dosadašnjeg Rudolfa Cegledija, nakon izbora koji će se održati u maju ili junu) za Mađar So izjavio da je iz prethodnih godina knjižen gubitak veći od 60 miliona dinara, te će se dobit iskoristiti za smanjenje tog gubitka.

Tekući račun Elgasa bio je blokiran 30 dana u 2019. godini, 32 dana u 2020. godini, 21 dan u 2022. godini, 181 dan u 2023. godini i 19 dana u 2024. godini. Prošle, odnosno 2023. godine radnici mesecima nisu dobijali plate, ali su i pored toga svoj posao, bila to administracija, montaža ili popravka, završavali na vreme.

Sadašnji direktor Elgasa imenovan je na sednici skupštine opštine Senta u četvrtak, 26. oktobra: novi direktor je Dragan Stjepanović (Novi Kozarci), koji sada obavlja dužnost kao v.d. direktora. Prethodni direktor, Cvijan Milošević, podneo je ostavku na to mesto 11. septembra, nakon što je preduzeće dostiglo 40 miliona dinara duga.

Senta (Foto: szmsz.press)