Bilo je dosta aktivnosti u unutrašnjoj politici Mađarske prošle nedelje, čovek je samo mogao da se češe ako je pokušao da prati šta se dešava.

Ogroman skandal koji je pomeo predsednika republike i nadu nosioca liste za Evropski parlament nije baš hteo da utihne, a vladajućim strankama je u interesu da brzo umire živce, ipak će u junu u Mađarskoj biti izbori za lokalne vlasti i EP, na to treba da se fokusiraju, na kampanju, na davanje obećanja i zbog nedostatka novca u budžetu na diskreditaciju protivnika, kako to obično biva u svakoj kampanji.

U poređenju sa ovim, nevolje izazvane činjenicom da je Katalin Novak, kao predsednica države, prošle godine pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima dala predsedničko pomilovanje osuđenom pedofilu, traju nedeljama. (Sve više se čini da se desilo da je neko tražio predsedničko pomilovanje u ime pomagača pedofila, ministarka pravde – tada Judit Varga – videla je da to nije u redu i to napisala i na papir, a onda je to stavljeno na sto Katalin Novak, kojoj je reformatorski biskup, Zoltan Balog – prethodno pretpostavljeni Katalin Novak kao ministar ljudskih resursa – rekao: „dobar je on čovek, pomilujmo ga“, a šefica države je na to jednostavno potpisala, a kada je papir vraćen Juditi Varga, mislila je da je instrukcija došla „odozgo“, pa je i ona bez oklevanja potpisala. Cela priča na strašno jednostavan način pokazuje da se politika u Mađarskoj ne organizuje na osnovu zakona i propisa, već jednostavnim prigovaranjem, a to se i na najvišim nivoima smatra potpuno prirodnim.)

Skandal nije utihnuo ni ostavkama Varge i Novak, štaviše, vladina medijska imperija je uzalud pokušavala da skrene pažnju na nešto drugo (na primer, koliko je dobar dogovor vlada sklopila sa Švedskom u vezi sa „cenom“ ulaska u NATO), te stvar nije ispala baš uspešna. Tako se dogodilo da je Fides tako ekspresno imenovao, a zatim i izabrao naslednike Novakove i Varge, da je čitalac portala mogao samo da se češe po glavi.

Naime, lider frakcije Fidesa, Mate Kočiš, istupio je na konferenciji za novinare u četvrtak i najavio da će Tamaš Šujok, predsednik Ustavnog suda, biti novi šef države (a uzgred, Tamaš Dojč će biti nosilac Fidesove EP liste; što bi zapravo bili prilično smešno, da javno mnjenje baš nije obraćalo pažnju na nešto drugo). Nedugo zatim, otkriveno je i da će mađarski Parlament već prvog dana prolećnog zasedanja glasati o izboru Šujoka. I tako je sednica parlamenta u ponedeljak ispala prilično ishitrena: najpre je poslanicima pročitana ostavka Novakove, oni su je prihvatili, zatim su konačno glasali za ratifikaciju ulaska Švedske u NATO, a zatim brzo i da Tamaš Šujok postane predsednik republike.

Tema zatvorena, idemo dalje, mlati vladina propaganda.

Inače, Tamaš Šujok nije loš izbor: nema direktne partijske veze koje bodu oči, njegovo pravno znanje je neupitno, a štaviše, nema zamerki na njega, kao na one potencijalne kandidate čija imena su javnosti poznata poslednjih nedelja. On je već dosta puta rekao da ga politika ne zanima, što iz usta jednog pravnika dobro zvuči, a ne mora da predstavlja manu ni ličnosti šefa države. Njemu u korist ide i to da je kao ustavni sudija često donosio odluke na način koji jeste prijao većinskog vladajućoj partiji, ali ne u svakom slučaju, što mu okorele pristalice Fidesa i zameraju.

Kao šef države i može da se drži podalje od dnevne politike, ali i neće biti taj tip predsednika koji peče kolače za slavne goste koji dolaze u Mađarsku ili koji u fotogaleriji pokazuje kako vozi kajak sa prijateljima i porodicom na Kerešu. Štaviše, postoji ozbiljna šansa da ga nećemo videti u kupaćim gaćama dok se sprema da prepliva Balaton okružen telohraniteljima… Drugim rečima, postoji velika mogućnost da Tamaš Šujok bude „dosadniji“ predsednik republike, koji će biti znatno manje prisutan u javnom životu. S obzirom na to da mi imamo svog hiperaktivnog šefa države u Beogradu, to možda i nije tako loše…

U svakom slučaju, Šujok neće biti taj koji će odvući pažnju javnosti od skandala o pomilovanju i talasanju istog. Mastilo na predsedničkom potpisu se još nije ni osušilo kako treba, ali je još jedna bomba javnog života eksplodirala u utorak: Peter Mađar, bivši suprug bivše ministarke pravde Judit Varga, koji u svakom slučaju podiže raspoloženje svojim svakodnevnim objavama u kojima se obrušava na poroke NER-a (Sistem nacionalne saradnje, prim.prev), dao je poduži intervju Telex-u. Prema njegovim rečima, nastaje jedan stil upravljanja državom, u kom praktično jedna porodica (i nekoliko njoj bliskih pojedinaca), vodi celu jednu državu. I pre nego što neko upita zašto je ovo problem, da odmah utvrdimo: kod normalnih, to nije slučaj.

Zanimljiv trenutak u intervjuu je i kada kaže da je Judit Vargi unapred rečeno da će morati dobrovoljno da podnese ostavku. Toliko o slobodnoj volji čak i u ovoj situaciji…

Izjave Petera Mađara mogu se analizirati na mnogo načina. Verovatno ima istine u onome što neki kažu da govori iz duboke povređenosti. Međutim, ne može se poreći da kao bivši diplomata u Briselu ili čak kao suprug bivše ministarke pravde ima obilje insajderskih informacija. Ne govori on neke potresne novine, već samo potvrđuje (ozvaničava?) ono što su drugi već otkrili.

Mnogi nagađaju šta bi mogao biti njegov cilj. Sa naše strane, ne mislimo da on ima neki posebno konkretan cilj, samo se jednostavno tako čini, da mu se dopada uloga usamljenog ratnika, koju sebi očigledno i može da priušti. Ako je zaista o tome reč, onda je ono što on radi zaista opasno po sistem. Niko ne zna koliko zna, a sudeći po znacima, izgubio je već dovoljno da mu bude svejedno. Iz ovoga mogu proizaći zanimljive stvari.

Kao što zanimljive stvari mogu da proizađu i iz kratkog saopštenja Fondacije Laslo Sekereš, a iz koje se ispostavlja da je Mađarski nacionalni savet ukinuo Vojvođanski mađarski obrazovni, kulturni i istraživački centar, odnosno VM4K. A koji je do sada vodila Ildiko Lovaš. Sa velikim interesovanjem pratićemo da li je „detronizacija” partnerke pokojnog Ištvana Pastora obična „porodična stvar” ili prvi korak ozbiljnije, možda zaokret u pravom smeru, pomiriteljske nacionalne politike.

Mađarski parlament (Foto: kekelit.com)