Na Veliki četvrtak, četvrtak pre Uskrsa po gregorijanskom kalendaru, obeležava se jedan od najznačajnijih dana u životu Isusa i njegovih učenika i ujedno poslednji dan Isusove slobode.

Smatra se da je ime Veliki četvrtak izvedeno iz latinske himne, koja se tog dana pevala u rimokatoličkim crkvama: „Mandatum novum do vobis“ („dajem vam novu zapovest“; Jovan 13:34).

U većini evropskih zemalja, taj četvrtak je poznat kao Veliki četvrtak, ali se na primer u Nemačkoj naziva Zeleni četvrtak, što vodi poreklo od rane prakse davanja zelene grančice pokajnicima, za završetak velikoposnog pokajanja, a negde naziva se i Čisti četvrtak, što se opet odnosi na svečano pranje oltara na ovaj dan.

Kako dalje navodi enciklopedija Britannica, u ranohrišćanskoj crkvi ovaj dan je proslavljan uz opšte pričešće sveštenstva i naroda. Na posebnoj misi biskup je osveštavao sveta ulja u pripremi za miropomazanje neofita na krštenju u Vaskršnjoj noći. Od 1956. godine Veliki četvrtak se u rimokatoličkim crkvama proslavlja jutarnjom liturgijom za osvećenje svetih ulja za narednu godinu i večernjom liturgijom u spomen na ustanovljenje Evharistije, uz opšte pričešće. Tokom večernje liturgije, domaćini se osveštavaju za pričešće na Veliki petak (kada nema liturgije), a obred pranja nogu obavlja slavljenik, koji svečano opere noge 12 ljudi u znak sećanja na Hristovo pranje nogu svojim učenicima. Istočne pravoslavne crkve na ovaj dan takođe imaju obred pranja nogu i blagosiljanja ulja.

U Engleskoj na primer, na ovaj dan britanski suveren deli milostinju siromašnima, na ceremoniji koja se održava u drugoj crkvi svake godine. Ovo se razvilo iz nekadašnje prakse u kojoj je vladar prao noge siromašnima na današnji dan.

Bitno je pomenuti i to, da je na Veliki četvrtak Hristos ostavio učenicima zapovest o bratoljublju.

Po biblijskom predanju, Veliki četvrtak su obeležila četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, tajna večera, čudesna Isusova molitva i na kraju njegovo izdajstvo i hapšenje.

Ono što možda mnogi ne znaju je i to, da naziv Tajna večera potiče od toga što je upravo na njoj ustanovljena Sveta tajna pričešća. Isus je ustanovio uz reči: „Uzmite, jedite, ovo je telo moje.“ i „Pijte iz nje svi, jer ovo je krv moja Novog Zaveta, koja se proliva za mnoge radi otpuštanja grehova“.

Neka nam svima ovaj veliki nadolazeći praznik donese svega lepoga.

Neka čovečanstvo krene u nekom drugom, boljem smeru.

I neka Isusova žrtva ne bude uzaludna.

Tajna večera (Foto: prva.rs)