Dinko Gruhonjić, poznati i priznati član vojvođanskog i srpskog novinarstva, dobio je pretnju smrću. Na ulazu u zgradu u kojoj živi programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) sa porodicom, osvanula je sledeća pretnja: „Dinko-Šakiću za večni dom si spreman”. Preteća poruka je potpisana sa „Srpska Vojvodina“ . Događaji su izazvali proteste i negodovanje domaćih i međunarodnih novinarskih organizacija, a profesori i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, ustanove u kojoj radi Gruhonjić, održali su protestni skup. Kao nastavak ovog protesta, dogodio se još jedan zločin na univerzitetu, gde su ušli nepoznati mladići i tražili da se Gruhonjić „otpusti”.

U međuvremenu, organizovana kampanja mržnje protiv novinarke Ane Lalić, predsednice NDNV-a, takođe je nastavljena jer je dobila više od 1.200 poruka mržnje, uključujući pretnje da će joj oduzeti život. Organizacija je do sada nadležnima podnela šest prijava, ali ni po jednoj još nije pokrenut zvanični postupak.

Fondacija za slobodu štampe sa sedištem u Senti dosledno se zalaže za slobodu izražavanja i bezbednost novinara, bez obzira na nacionalnu, versku pripadnost ili pogled na svet, sve dok ugrožena lica sama ne počine podstrekavanje ili druga krivična dela. Kao što smo istakli u prethodnoj izjavi, „bez slobodnog i bezbednog rada novinara nema slobode štampe, a bez slobode štampe nema demokratije“. Zbog toga pozivamo srpske vlasti da u svakom od prijavljenih slučajeva sprovedu neophodnu istragu, pokrenu postupak protiv počinilaca i bez odlaganja obaveste javnost.

Pored efikasne akcije nadležnih organa, ne možemo zanemariti ni odgovornost javnih aktera, posebno političara, koji – ponekad svojim ćutanjem, a često i svojim istupima i izrekama – daju osnov za ovakve neprihvatljive pojave. Svaki političar koji ceni demokratiju i slobodu štampe dužan je da progovori i javno osudi sve napade na novinare.

Zaustaviti činove mržnje (Ilustracija: Pixabay)