U svom govoru prilično sumornog tona, Ištvan Bodžoni je zatražio od članova Mađarskog nacionalnog saveta da prihvati radni i finansijski plan medijske kuće za 2023. godinu. Prema rečima generalnog direktora Fondacije Pannonia, njihov zadatak sada nije da razvijaju informacione alate, već da zadrže ono što imaju. Bodžoni je takođe govorio o tome da u njihovoj fioci postoje tri plana: jedan je optimalan, drugi je srednji, a postoji i treći, koji je minimalizovan i koji se fokusira samo na to da ova medijska kuća, koja uključuje Pannon Televiziju, veb stracniu www.pannonrtv.com, Subotički mađarski radio i Pannon Radio, preživi narednih godinu-dve.

-Naš zadatak u ovom trenutku nije da dalje razvijamo Pannon, nego da zadržimo ono što imamo. Koliko ćemo u ovome uspeti, u ovom trenutku nažalost ne zavisi samo od nas, ali je rukovodstvo Pannon-a spremno da prilagodi planove i dnevni proces proizvodnje u zavisnosti od mogućnosti – rekao je Bodžoni, da bi dodao da je plan koji je predstavljen članovima MNS-a uzdržan, ali optimalan. Prema rečima direktora, ako uspeju to da ostvare, u smislu finansijskih sredstava, Pannon će moći da posluje nesmetano i uspešno.

-Uprkos tome što situacija ponekad može zahtevati žrtve i mere koje nisu baš popurane i nisu baš na strani razvoja, ali je naš osnovni cilj da Pannon RTV i za godinu dana bude najznačajnija i najveća medijska institucija mađarske zajednice u Vojvodini – rekao je generalni direktor, prema čijem mišljenju je Pannon RTV u proteklih godinu dana izrastao u instituciju sposobnu da realizuje ozbiljne projekte.

-Kada smo pre deset godina polako počeli da gradimo instituciju i kada smo gradili nove studijske kapacitete, to je sada dozrelo i u sadržajnom i organizacionom smislu, saživeli smo se. Nažalost, moramo da se suočimo sa velikim pitanjem kada govorimo o sledećoj godini, jer svi znaju da je ekonomska kriza, a inflacija i pojedine teškoće mogu dovesti u pitanje neometano poslovanje. Osiguranje finansijskih uslova je za nas poseban izazov: 2023. će biti prva godina kada neće biti stvar u razvoju, već očuvanju i održavanju onoga što smo do sada postigli – saopštio je Bodžoni, koji je posebno naglasio da uz moguće smanjenje finansijskih sredstava i pogoršanje tržišnih uslova moraju da računaju i na značajna ograničenja.

-Ne želim sada da ulazim u detalje šta to tačno znači, ali ću vam reći da imamo tri plana: jedan optimalni, srednji koji pretpostavlja delimičnu održivost uslova i treći, koji je minimiziran i fokusira se samo na preživljavanje u narednih godinu ili dve. Pannon RTV je ispunila očekivanja da bude najrazvijenija i najozbiljnija medijska institucija koja deluje u manjinskom okruženju u Karpatskom basenu i Centralnoj Evropi. Daćemo sve od sebe da zadržimo ovu poziciju. Ja ću se lično boriti za svaku osobu i svaki kvadratni centimetar studijske zgrade. Nije sigurno da ću i uspeti, to ne zavisi od nas – rekao je rukovodilac Fondacije Pannonia.

Prema informacijama Fondacije Sloboda štampe, 67 posto godišnjeg prihoda Fondacije Pannonia dolazi od podrške iz Mađarske.

Fondacija Pannonia (Foto: szmsz.press)