Pod etiketom reogranizacije, zdravstveni sistem u Srbiji bi bio centralizovan. Razvojni plan koji se tiče zdravstvenih ustanova je pod intenzivnom raspravom, ne samo u krugu pacijenata kojih se to tiče, već i stručnjaka i lekara, što i nije čudno, jer bi se u Vojvodini od devedeset i tri nezavisne zdravstvene ustanove koje trenutno postoje, ovaj broj smanjio na dvadeset i dve, piše u svom sažetku Sabad Mađar So.

Prema mišljenju onih koji su izradili ovaj plan, cilj reorganizacije zdravstvene zaštite je pojednostavljivanje sistema, a ujedno i povećanje dostupnosti specijalističke nege. Razvojni plan, koji bi uspostavio sistem za narednih petnaest godina, uključuje i degradaciju Opšte bolnice u Senti, ali i spajanje domova zdravlja u Kanjiži, Adi i Senti.

Nadalje, cilj je eliminisati i sva porodilišta gde je nizak natalitet i gde nema adekvatnih hirurških uslova, odnosno gde ne postoji mogućnost hitne hirurške nege. U tom smislu bi porodilište u Bačkoj Topoli bilo potpuno ukinuto, a koje je u poslednje vreme najviše važilo za baby-friendly instituciju.

U cilju očuvanja ovog porodilišta oglasilo se i Udruženje mađarskih lekara i zubara Vojvodine.

(Slobodna reč)

Prevod sa mađarskog jezika: Ljudmila Janković Gubik

Bačka Topola, naslovna fotografija: hr.wikipedia.org