Pre neki dan pročitah članak o maseru i njegovoj mami cvećarki, koji su uspešno iskasapili desetine pacijenata/pacijentkinja, baveći se nečim što nema veze sa njihovim poslom, a to su estetski zahvati.

Da se razumemo, u poslu masera i cvećara nema pod milim Bogom ništa loše, ako se bave onim što je u njihovom domenu.

Kako piše b92.net, maser – mesar Sava Knežević je „pet godina operisao i vršio estetske zahvate za koje nije kvalifikovan u svojoj neprijavljenoj ordinaciji u centru Beograda, a njegova majka Dragica, cvećarka, pomagala mu je u tome, a sve više žrtava, čija lica i tela su unakažena nakon intervencija, izlazi u javnost sa svojim lošim iskustvima”.

Sad se postavlja ozbiljno pitanje ko je tu luđi? Maser i cvećarka ili svi koji su kod njih odlazili na estetske zahvate. Mada, da se razumemo, tu su pacijenti najmanje krivi. Iako je malo čudno da je on toliko dugo vremena upropaštavao ljude, a da niko ni a nije rekao. Ko je onda kriv? Pa država. I nedostatak zakona, kao što će se ispostaviti kasnije u tekstu.

Da bi ludilo bilo potpunije, predsednik Republičke stručne komisije za plastičnu hirurgiju, Marijan Novaković, izjavio je za b92 sledeće: „Preko udruženja i komore se godinama borimo sa time da samo određene specijalnosti i edukacije mogu da se bave tim jednim segmentom kompletne plastične hirurgije. Istraživali smo posle dojave kolega iz Hrvatske o navodom doktoru. On nema licencu, niti ima završene osnovne medicinske studije. Zdravstvena inspekcija kažnjava samo verifikovane i nema pravo da uđe u druge ustanove koje nisu zdravstvena ustanova”.

Kažnjava samo verifikovane? Ni meni nije bilo jasno, pa sam tražila dalje…

Doktor je za istu televiziju istakao, da rad masera nije bio registrovan i da je tek skrenuta pažnja kada su se javili nezadovoljni pacijenti: “Po zakonu, niko ne mora da ga kontroliše sem ako ga neko od pacijenata ne prijavi. I to izgleda kao velika rupa u zakonu, mora se nešto korigovati, a i pacijenti moraju da se osveste”, naglasio je Novaković.

Rupa? Velika? Pa to nije rupa, to je bezakonje zapravo. Kakva crna rupa kojom se omogućava nekom da iskasapi nekog, pa makar on bio i glup.

Znači, ako nekom nije jasno, ako nemaš kvalifikacije za posao kojim se baviš, u ovom slučaju estetskom hirurgijom, ne može niko da te kontroliše niti da te kazni, jer nema pravo da te kontroliše. Šta nije jasno tu?

A nije jasno ni to da pomenuti maser – mesar ima 23 godine. I da je to sve radio već 5 godina. Iskreno, ne znam ko bi pri zdravoj pameti otišao kod nekog na estetsku korekciju, zahtev, kako god, a da nije hiljadu posto siguran da je taj neko kvalifikovan za taj posao. Ali ok, nije lepo osuđivati, pa to i neću uraditi, ali ne mogu da se ne zapitam. I on je, što je meni od svega najluđe, to radio 5, hej, 5 godina, dok nekog verovatno toliko nije unakazio, da je ta žrtva sa celom pričom izašla u javnost. Te su se posle pojavile i druge.

Doktor Milan Colić, specijalista opšte hirurgije i direktor specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, povodom ove teme izjavio je za Televiziju Prva sledeće:”Shvatam da su društvene mreže toliko ušle u naš život da možemo lako da napravimo lažnu reklamu. Ovo nije samopouzdanje nego ludilo tog Save i te cvećarke. Oni moraju prvo na psihijatriju”.

Sad, dragi doktore, ko tu mora prvo na psihijatriju, veoma je veliko pitanje. Može reklama da bude kakva god hoćeš, ali se valjda prvo proveri, istraži, dobro informiše. I kada vidiš gologuzana od 23 godine, valjda je prvo što ga pitaš, Pardon, vi ste neki wunderkind ili slično?

Interesantan je i mentalni sklop onih koji ne provere do krajnjih granica kod koga idu na takve zahvate. Da se razumemo, nemam apsolutno ništa protiv takvih zahvata, pogotovo dok su u granicama normale. Ako nekom nešto smeta brate mili, neka koriguje, možda mu to donese mir u duši. Pritom ne mislim na ona groteskna pumpanja dok ne izgledate kao ona lutka na naduvavanje, koja se, pa znamo svi, za šta koristi. To je baš odvratno. Doduše, mislim da osobe koje se tako upropaste imaju neke druge probleme, koje bi pre „napumpavanja“ trebale da reše.

Idemo dalje. Kako piše espreso.co.rs, Sava Knežević je 2017, kada je imao svega 19 godina, držao predavanja i pokazivao svoje “umeće” doktorima u klinici “La clinique de Paris” u Tirani. Na jednom od video-snimaka vidi se kako sa iglom u ruci na devojkama vrši estetske tretmane (kako se kasnije ispostavilo,za koje nije obučen).

– Prvi smo u Albaniji koji nudimo tretmane za matične ćelije i regenerativnu medicinu. Govorim o zameni hormona, matičnim ćelijama, estetskoj medicini, ishrani i medicini života – kaže Sava na snimku.

Ozbiljna dijagnoza.

Ko je zaboga ovde najluđi u celoj ovoj priči? Maser – mesar, njegova mama, pacijenti ili (sklona sam da pomislim) država u kojoj protiv ovakvih nema zakona? I što je još za posmatranje, čovek je ordinaciju imao usred Beograda, pet godina… Njegova asistentkinja, nije znala da je on šarlatan, a žena je završila medicinski fakultet i kod njega je volontirala osam meseci, da bi učila i posmatrala. Zatim, sumnja se i da je posedovao lažnu ličnu kartu, na kojoj je godina rođenja bila 1989. Ista doktorica kaže za pomenuti portal da se hvalio time da je zanat ispekao u inostranstvu, te je na Instagram postavljao fotografije uspešnih tretmana jednog poznatog azerbejdžanskog hirurga, a na njeno pitanje zašto postavlja tuđe radove, odgovorio je da je to njegov učenik.

Lud zbunjenog. Dijagnoze na sve strane. Užas.

Elem, meni se sve više čini da je plastika jako prisutna u našim životima.

Jedemo „plastični“ paradajz, krastavce, lubenice, sve živo ima isti ukus.

Šetamo plastične kese, sise, dupeta.

A kanda nam je i mozak počeo da biva od plastike.

I tako. Pazite kad ulazite u mesaru. Nikad ne znate šta može da vas snađe.

Foto: Instagram