Goran Nikičić, predstavnik Vojvođanskog fronta, iskoristio je svoju zakonsku mogućnost, te je formulisao i postavio pitanja Skupštini Kanjiže, a na koja su ovih dana stigli odgovori.

Poslanik je želeo da zna kada će se postići napredak u pogledu crnog dima koji izlazi iz dimnjaka drvoprerađivačke kompanije Visa – Prom, a zanimalo ga je i zašto Kanjiža nije dobila podršku nadležnog ministarstva u programu zamene vrata i prozora na stanovima i kućama.

U vezi sa ova dva pitanja, gradonačelnik Robert Fejstamer dao je sledeće odgovore u pisanoj formi:

1. Kanjiška lokalna samouprava tretira pitanja životne sredine kao prioritet, uključujući probleme vezane za kompaniju za preradu drveta Visa – Prom. Više puta smo detaljno ispitali situaciju i započeli dijalog sa vlasnicima firme. Peticija je primljena u kancelariji uprave i njom se bave službenici Odeljenja za inspekcijske poslove. Međutim, nije u nadležnosti lokalne samouprave da se bavi onim što je traženo u peticiji i da reši postojeći problem. S obzirom da je fabrika u privatnom vlasništvu, to zavisi isključivo od namera vlasnika, da li će biti izvršena poboljšanja koja će doprineti dugoročnom rešenju problema. Situaciju produbljuje i činjenica da su za moguće rešenje potrebna tako velika ulaganja, koja vlasnik firme ne može sam da ostvari. Zato je zamolio našu lokalnu samoupravu da im pomogne da pronađu potencijalnu podršku i resurse. Priliku za to pružila je i poseta premijerke Ane Brnabić preduzeću, 22. oktobra. Nadamo se da će obećana saradnja i podrška u bliskoj budućnosti opravdati obećanje – na zadovoljstvo svih naših građana.

2. Na tenderu Ministarstva rudarstva i energetike učestvovala je i lokalna samouprava Kanjiže. Pre prijave na tender, obezbedili smo po 5 miliona dinara za realizaciju projektnih aktivnosti za 2021. i 2022. godinu. Ova participacija opštine bi obezbedila deo okvira za sufinansiranje, a podrška ministarstva drugi deo, pa bi tako mogli da pružimo podršku našim građanima putem opštinskog tendera, što nam je i bila namera. Oskudnost republičkog okvira nije dozvolila da se ovaj plan i ostvari.

Zanimljivo je da dok gradonačelnik Kanjiže tvrdi da opština nije dobila podršku, jer je republički okvir bio oskudan, i novac iz njega nije svakom pretekao, na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike piše, da je tender lokalne samouprave Kanjiže, kao i Malog Iđoša i Bečeja bio nepotpun, i zbog toga nisu mogli da dobiju nikakvu podršku od Ministarstva…

Ova odluka je dostupna i na sajtu Ministarstva:

Odluka_o_odbacivanju_i_odbijanju_prijava_jp_2-21

U svakom slučaju, pitanja koja je postavio Goran NIkičić su se pokazala kao veoma korisna, jer iz datih odgovora na njih, građani Kanjiže mogu da shvate, kakve korake će povodom peticije preduzeti lokalna samouprava, a ispostavilo se i to, da lokalna samouprava nije dobila novac zbog toga što u budžetu Ministarstva nije bilo dovoljno novca, već zbog nečeg drugog…

Prevela: Ljudmila Janković Gubik

Gradska kuća u Kanjiži (Foto: Veronika Sapanoš/Slobodna reč)