Veliku je čast doživeo Sabad Mađar So ovih dana. Ko slučajno misli na to da su svi živi citirali naš sajt u vezi sa skandalom koji je izbio u vezi pismenog glasanja u Mađarskoj, greši. Naravno, i to nas je obradovalo, jer smo uspeli da istaknemo nekoliko stvari, koje dokazuju da je glasanje u Vojvodini pismenim putem jos neozbiljnije od glasanja pri izboru rukovodstva plastelinske sekcije, s obzirom da partijski aktivisti donose-odnose glasačke listiće, a ako za to nisu raspoloženi, glasanje se održava u jednoj kancelariji u koju pozivaju dvojne državljane.

Ali manimo se ovog pismenog glasanja, da vidimo šta je to što smo mi doživeli kao veliku čast. A to nije ništa drugo da to, da je dobitnica nagrade Jožef Atila, Ildiko Lovaš, članica predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara izjavila u jedinom listu vojvođanskih Mađara, a pred celim svetom, da se i ona informiše iz Sabad Mađar So-a, te da i za nju ova platforma predstavlja „novine“.

„Kada sam stigla kući sa dva žbuna zlatne kiše (vrsta rastinja, prim. prev.), koja smo posadili, a i zalili iz zelene kante, prelistala sam novine uz kafu, koje su na telefonu. I čitam u jednom naslovu sledeće: ›› Jeftinom kartom promovišu novi brzi voz‹‹.“ – piše Ildiko Lovaš u dnevnom listu, a s obzirom da se članak o vozu krštenom Soko koji saobraća između Novog Sada i Beograda pojavio samo u Sabad Mađar So-u, nije teško zaključiti da se životna saputnica Ištvana Pastora pre svega informiše na našem sajtu. Sigurno da posle toga pročita i stranice i sajtove koje je osnovao Mađarski nacionalni savet, ali kada sedne i počne da pije kafu, onda to radi uz novine, Sabad Mađar So.

Možda to i ne bi bila tolika vest, da od članova SVM-a nismo dobili povratnu informaciju „čitamo vas u tajnosti, dobro je da ste to i to napisali“. Baš zato smo objavili ovu informaciju, da se članovi partije ne bi plašili bilo kakve odmazde, neka slobodno otvore veb stranicu Sabad Mađar So-a na svom radnom mestu, hrabriji mogu da je postave i za početnu stranicu (no, dobro, to ne bismo preporučili, osim ako neko ne želi da izgubi posao), i ponašajte se kao Ildiko Lovaš, listajte vesti, ili čitajte šta vam se sviđa, kao što i drugi rade.

Naravno, ne želimo ni to da prećutimo da je Ildiko Lovaš duboko ogorčena što „naslov članka nije zasnovan na informacijama koliko brzo Soko putuje, nego na tome što će karta za voz u početku koštati 300 dinara.“

Ovako pisac završava ovo svoje pisanje: „To je bio taj dan, kada sam saznao da i kod nas može da važi ta izreka da je i govno gorko. I to me je zaista rastužilo. Jer odatle je samo jedan korak do toga da crkne komšiji krava. Nadam se, da ko ima ovakav stav neće leteti na Sokolovim krilima! Neće progutati demagogiju i neće kupiti jeftinu kartu.“

Mi smo zato ipak ponosni na Ildiko Lovaš što je javno priznala da je za nju Sabad Mađar So novina. Činjenica, da se na kraju pisanja već nada da naš kolega neće kupiti jeftinu kartu, i tome zahvaljujući leteti na Sokolovim krilima, potpuno je životna, jer i mi znamo da život nije torta sa šlagom, ne čine ga samo dobre stvari, kritika i nama sleduje. Hvala na prećutnom lajku i još jednom potvrđujemo da nećemo progutati demagogiju.

Poštovana Ildiko, drago SVM članstvo, želimo vam lep dan, prijatno čitanje!

Uz pozdrav,

Redakcija Sabad Mađar So-a

Ildiko Lovaš (Foto:szmsz.press)