Savez vojvođanskih Mađara će u novoj vladi Srbije umesto dosadašnjih sedam, imati osam državnih sekretara, izjavio je pre neki dan javnosti predsednik pomenute stranke, Ištvan Pastor.

Pa, dobro. Pre svega, uradio sam jednu samoanalizu: kao čovek koji (relativno) aktivno prati javna dešavanja, da vidimo koliko državnih sekretara od trenutnih sedam mogu da nabrojim napamet.

Kako se ispostavilo, jednog (tipovao sam na dvoje, ali je jedan tip bio pogrešan). Naravno, ovo može biti i moja greška i propust – zašto bolje i temeljnije ne pratim rad državnih sekretara – ali bih ipak voleo da znam kako bi takozvani prosečan građanin položio ovaj ispit, tokom ulične „vox populi“ ankete i koliko bi od njih sedam mogao da imenuje iz taka? Dakle, koliko su njihov rad i rezultati javni i transparentni – to je u suštini pitanje koje pokušavam da istražim.

Ako ne znam, hajde da pogledam na sajtu stranke! I pronašao sam svih sedam, sa foto uvodom i kratkom profesionalnom biografijom. O njihovom radu i aktivnostima ni reči. SVM sada već ima nekoliko vodećih političara koji su prisutni na društvenim mrežama, što je u suštini u redu, idu u korak sa vremenom i (još) pokušavaju da ostanu u kontaktu sa svojim biračima. Međutim, od sedam državnih sekretara, samo je jedan smatrao potrebnim, da na ovaj način izveštava javnost o svom radu (možda nije slučajno, što mi je baš on bio jedini ispravan pokušaj). Naravno, ovo je samo po sebi za pohvalu, ali ako zakopamo sloj dublje i pogledamo blog dotičnog državnog sekretara, onda ćemo videti da su njegovi najnoviji postovi o sledećem: upisu u program stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta, obeležavanju Svetskog dana devojčica, učešću na jednoj međunarodnoj konferenciji, informacijama o tenderima CMH, izveštaju o civilnom programu u Bačkoj Topoli, informacijama o pokrajinskom tenderu. Drugim rečima, ne znamo mnogo o njegovom sopstvenom radu. A o aktivnostima ostalih šest državnih sekretara ni toliko.

Ali ako oni sami ne izveštavaju o svom radu, onda će umesto njih to uraditi stranka koja ih delegira! Pa hajde da uradimo još jedan test!

Na sajtu SVM-a možete pronaći i rubriku „Naši najvažniji rezultati 2022-2022“. Međutim, rubrika nudi samo dva sadržaja: opštinski rezultati i pokrajinski rezultati. Retoričko je pitanje, ali možemo to smatrati i nekom vrstom posredne ispovesti, zašto stranka ne može da izveštava o rezultatima na (republičkom) nivou, na kom deluju njeni državni sekretari?

Naravno, ovo je veoma površno i ishitreno istraživanje, ali možda nije potpuno neosnovano konstatovati, da je rad (trenutnih) državnih sekretara najsivlja oblast delovanja SVM-a, o kojoj se gotovo ništa ne zna.

Baš zato me i ne ispunjava pucajućim entuzijazmom to, što će od sada imati ne sedam, već osam državnih sekretara u vladi.

SVM (Foto: vmsz.org.rs)