U 2022. godini, širom sveta je najmanje 67 novinara i medijskih radnika, što je najveći broj od 2018. godine i skoro 50 posto više u odnosu na 2021. godinu, kako navodi CPJ (Komitet za zaštitu novinara) u svom godišnjem izveštaju objavljenom u utorak.

Više od polovine ubistava dogodilo se u samo tri zemlje – Ukrajini (15), Meksiku (13) i Haitiju (7) – što je najveći godišnji broj koji je CPJ ikada zabeležio za ove zemlje. Uprkos tome što su zemlje širom Latinske Amerike nominalno u miru, region je premašio po broju veliki broj novinara ubijenih u ratu u Ukrajini.

„Ove brojke ukazuju na nagli pad slobode štampe“ – rekla je predsednica CPJ Jodie Ginsberg. „Pokrivanje politike, kriminala i korupcije može biti jednako smrtonosno ili čak smrtonosnije od pokrivanja rata u punom obimu. U međuvremenu, vlade nastavljaju da zatvaraju rekordan broj novinara i ne uspevaju da se suoče sa rastućim nasiljem i kulturom nekažnjivosti koji su efektivno ućutkali čitave zajednice širom sveta.“

U 2022. godini, ubijen je najmanje 41 novinar i medijski radnik, u direktnoj vezi sa njihovim poslom. CPJ istražuje motive ubistava još 26 drugih, kako bi se utvrdilo da li su i ona bila vezana za njihov posao.

„Malo vlada ima mehanizme za zaštitu novinara, a one koje ih imaju ne ispunjavaju svoja obećanja“ – rekla je Ginsberg. „Vlade moraju da obezbede zaštitu, kredibilne istrage i pravdu. Neuspeh u tome predstavlja opasan put ka informacionim crnim rupama i javnoj nesigurnosti.“

Poražavajuća statistika (Foto: cpj.org)