Zašto društveni, naučni i kulturni časopis Létünk, pokrenut 1971. godine, u poslednje vreme ne izlazi redovno?

Nakon isteka mandata bivšem glavnom i odgovornom uredniku Zoltanu Mesarošu, raspisan je konkurs za to mesto, a za šta se jedini prijavio Oskar Roginer. Iako je Roginer ispunio sve uslove za raspisano mesto, nikada nije zvanično obavešten da li je izabran ili ne, uprkos činjenici da se njegovo ime pojavilo na sajtu časopisa u svojstvu glavnog i odgovornog urednika, a potom isto tako brzo i nestalo odatle, međutim, zvanični odgovor nije stigao.

Nakon više od godinu dana natezanja, Roginer je naposletku povukao svoju prijavu, a Mesarošev mandat je konačno istekao 2022. godine. Časopis je stalno kasnio kod objavljivanja – prvi brojevi izdanja za 2020. godinu objavljeni su u proleće 2021. godine, a prva dva broja za 2022. godinu objavljena su u februaru 2023. godine.

O tome šta se desilo sa njegovom prijavom i zašto nije postao glavni i odgovorni urednik časopisa Létünk, Oskar Roginer je odgovorio sledeće:

-U suštini, oko godinu dana od podnošenja prijave za konkurs, nije bilo nikakvih vesti. Posle toga je neko stavio moje ime na sajt časopisa, kao da sam ja glavni i odgovorni urednik, što je bilo diskutabilno ne samo sa stručnog i administrativnog stanovišta, već i neshvatljivo sa svake druge tačke gledišta. I Gabora Viraga, direktora Izdavačkog zavoda Forum obavestio sam ja, jer ni njega niko o pomenutom nije obavestio. I ko zna ko je i kada promenio ime, kao i koliko je tu dugo moglo biti? Tada sam odlučio da povučem prijavu, pre nego što je bilo šta drugo urađeno u moje ime – rekao je Roginer.

Prvo smo se obratili Gaboru Viragu, direktoru Foruma, 23. februara, molbom. Nakon što više od nedelju dana nismo dobili nikakav odgovor, pitali smo ga 3. marta da li je primio molbu od Sabad Mađar So-a na svoju zvaničnu email adresu, na šta nam je odgovorio da nije. 3. marta smo ponovo poslali molbu na istu email adresu, tada je naše pismo stiglo.

Međutim, interesantna je činjenica da su brojevi časopisa Létünk za 2022. godinu objavljeni skoro tačno u isto to vreme. Dana 23. februara 2023. godine ( pet dana nakon slanja naše prve molbe), u onlajn izdanju Het Nap-a objavljeno je obaveštenje o objavljivanju prvog i drugog broja Létünk za 2022. godinu.

Takođe je vredno pažnje da su četiri izdanja pomenutog časopisa za 2021. godinu i dva izdanja za 2022. dodata u periodiku Narodne biblioteke Srbije 1, 2. i 3. marta.

Gabor Virag, direktor Foruma, 13. marta konačno je odgovorio na naša sledeća pitanja:

1.Najnovije izdanje pojavilo se u januaru 2022. godine. Šta je razlog što se nije više puta pojavilo prošle godine?

2.I ranije je bilo manjih ili većih pauza u izdavanju, šta je bio razlog tome?

3.Na sajtu Létünk-a nije navedeno ko je trenutni glavni i odgovorni uredni. Da li je dr Zoltan Mesaroš još uvek zadužen za to?

4.Koliko znamo, poslednji konkurs za glavnog i odgovornog urednika je završen, ali odluka nije doneta, iako se Oskar Roginer jedno vreme pojavljivao na sajtu kao glavni i odgovorni urednik. Kakva je trenutna situacija? Da li postoji plan, hoće li se Létünk i dalje pojavljivati u izdanju Foruma? Kakva će biti sudbina časopisa sa istorijom dugom skoro sedamdeset godina?

Gabor Virag je emailom poslao sledeći kratak odgovor:

„Netačna je informacija da se Létünk nije pojavio godinu dana. U 2021. godini smo objavili četiri prigodna izdanja, u znak sećanja na 50-godišnju istoriju časopisa i njegovih zaposlenih, 2022. godine smo objavili dva broja, a dvobroj je upravo dospeo u štampariju. Razlog kašnjenja je kašnjenje tenderskih sredstava. Mandat Zoltanu Mesarošu je istekao krajem 2022. godine. Oskar Roginer je povukao svoju prijavu tokom 2021. Osnivač je zatražio da uredništvo preformuliše koncept časopisa, nakon čega će biti raspisana prijava za glavnog i odgovornog urednika.“

Zoltan Mesaroš je 14. februara napisao sledeće u jednoj objavi na Fejsbuku:

„Létünk nije prestao da postoji, ali je u nevolji. Između ostalog i zato što vojvođanski istraživači ne šalju publikacije. Klasifikacija M52 nije dovoljno dobra, na univerzitetima se radovi sa klasifikacijom M51 i tamo objavljeni članci smatraju dovoljnim za akademski napredak“.

Zanimljivo je da je o tome već bilo reči, a Erika Bence, koja je bila glavni i odgovorni urednik časopisa pre Mesaroša, napisala je sledeće u Literi 2018. godine, odnosno ubrzo nakon što je Mesaroš imenovan:

„ U jednoj izjavi, glavni i odgovorni urednik časopisa Létünk, dr Zoltan Mesaroš, istoričar, je kao postavljeni cilj identifikovao „ulazak“ časopisa iz kategorije M52 u kategoriju M51, koja ima višu izdavačku vrednost za jedan poen. Onima koji su upoznati sa naučnim javnim životom ili visokim obrazovanjem, ne mora se posebno objašnjavati, zašto je „gotovo nemoguće“ da časopis koji izlazi na jeziku manjine, a izdaje je akademski neregistrovana institucija, bude svrstan u časopis od „nacionalnog značaja“. Sudeći po „statusu“ godišnjeg izdanja – imaće dosta sreće, eventualno dobru pozadinsku komunikaciju da bi uopšte ostao na listi. Kategorizacija i bodovna vrednost jednog časopisa je važna sa stanovišta stručnog i naučnog napretka onih koji rade u naučnoj ili visokoškolskoj sferi. U Vojvodini nema mnogo časopisa koji izlaze na mađarskom jeziku i koji daju prostora za pomenuto. Za neke istraživače, ne postoji nijedan drugi osim Létünk.“

Imajući u vidu to da je suosnivač Foruma, pred pokrajinskog parlamenta i Mađarski nacionalni savet, sa našim pitanjem smo se obratili i savetniku za kulturu Ričardu Huđiku, ali on do sada nije lično odgovorio na naše pitanje. U vezi ove teme smo u okviru konferencije za novinare pitali Arpada Fremonda, predsednika Mađarskog nacionalnog saveta, koji je istakao da je svaka institucija u kojoj je MNS osnivač ili suosnivač pozvana da razmisli šta i kako želi da postigne u narednom periodu.

-Svako je dobio zadatak da se osvrne na dosadašnje funkcionisanje i da definiše prioritete. Zavisiće od samog izdavača u kom obliku želi da posluje. Ovo je veoma važno, pošto će kulturna strategija biti usvojena u drugoj polovini godine, a do tada će istraživanja i konsultacije biti kontinuirane. Kako se Forum bude dogovorio sa osnivačem o budućnosti časopisa Létünk, tako će i biti. Kod njih je lopta, ako mogu tako da kažem – rekao je Fremond.

 

Pripremu ovog članka podržao je International Press Institute kroz program Media Innovation Europe.

Media Innovation Europe

Logo časopisa Létünk (Foto: szmsz.press)