8. septembar je Međunarodni dan borbe protiv nepismenosti. Prema poslednjem popisu stanovništva, u Srbiji je nepismeno blizu 38 000 ljudi starijih od 10 godina, a većina pomenutih je starijih od 65 godina.

O tome, koliko njih je politički nepismeno, postoje samo nagađanja, ali odgovor je: mnogo.

„Najgora nepismenost je politička nepismenost, jer politički nepismeni ne čuju, ne govore i ne učestvuju u političkim dešavanjima. Oni ne znaju cenu života […] koja zavisi od političkih odluka. Onaj koji je politički nepismen je toliko gord i naduvan, da mrzi politiku. Glupak ne zna da su prostitutka, napušteno dete, najrazvratniji lopov i takav političar koji je korumpiran od strane nacionalnih i multinacionalnih kompanija, rođeni iz političkog neznanja.“ Breht je tako sirovo formulisao da politika utiče na naš svakodnevni život, i ako toga ne budemo svesni, time dopuštamo drugima da preuzmu kontrolu nad našim životima.

Jer politika ne znači samo somotsku fotelju ili stečeni mandat: politika može biti i cena mesa, pa čak i sport.

Politika je i to, ako peticijom zahtevamo besplatne udžbenike, ako protestujemo protiv zapošljavanja devera, kuma ili dobrog druga u javnom preduzeću ili ako javnosti otkrijemo političke prilike iza ostavke direktora škole.

Prvi korak na putu ka slobodi moraju učiniti pojedinci u svom okruženju, razbijanjem pečata ćutanja.

Roža Feher

Sedam pečata (Foto: davidworcester.net)