Bez sumnje, pitanje zdravlja/bolesti jedna je od najosetljivijih tema. Tačnije, u kojoj se meri nečije zdravstveno stanje tiče drugih ili eto, javnosti.

U slučaju privatnog lica, to nije pitanje. Privatno lice, privatna stvar. To lice deli informacije o sopstvenom zdravlju sa kim i koliko mu odgovara. Međutim, slika je složenija i nijansiranija u slučaju javnih ličnosti.

Očigledno da ne postoji jedinstveno i globalno pravilo gde je granica do koje javna ličnost može da se ponaša kao privatno lice u tom pogledu, a preko koje je već „dužna“ da iskorači u javnost. I tu očigledno nema ni prostora, a ni mogućnosti, da se po ovom pitanju sprovede sveobuhvatna pravna, statutarna i politička analiza. Generalno međutim, može se konstatovati da je to negde i mera demokratije.

Ako na primer, američki predsenik Bajden počne da koristi medicinski uređaj da bi prevazišao svoje ozbiljne poteškoće sa spavanjem cela zemlja (i ceo svet) znaće za to, baš kao da su mu sa grudnog koša uklonili kanceroznu kožnu promenu. U odnosu na ovo, o zdravstvenom stanju ruskog predsednika Putina ništa ne može da se zna – barem iz zvaničnih izvora – ali mogli bismo čak doći i do istorijskog primera, prema kom je Staljinova smrt utvrđena tek jedanaest sati nakon što je zaista usledila, jer su se njegovi lekari plašili da odu kod njega. Ali postoji tu i mnogo bliži primer, na primer, kada predsednik Srbije Vučić zbog lošeg stanja provede dva dana na VMA u Beogradu, te cela država o ovome bude obaveštena.

Baš od pomenutog Vučića saznajemo da nešto nije u redu sa zdravljem Ištvana Pastora, s obzirom da je predsednik u svom govoru na obeležavanju Dana grada u Subotici 1. septembra rekao da „se nada da će zdravlje Ištvana Pastora uskoro ponovo omogućiti zajednički rad“.

Reč je o izabranim liderima, koji su „voljom naroda“ dospeli na položaje na koje su dospeli. A narod ima pravo da zna u kakvom je stanju onaj koga je izabrao za vođu. Svet koji sebe smatra demokratskim, priznaje i poštuje ovo nepisano pravilo. U konkretnom slučaju, nije u pitanju „samo“ izabrani lider mađarske zajednice u Vojvodini, već i lider vojvođanskih birača, jer je Ištvan Pastor predsednik pokrajinskog parlamenta, što je jedna od najvažnijih političkih funkcija u Vojvodini.

Dakle, najbolje bi bilo da informacije dolaze sa zvaničnog, nadležnog mesta, pa onda ne bi moralo da se pogađa, oslanja na glasine, niti da se poziva na „dobro obaveštene izvore“.

Ištvan Pastor (Foto: www.vmsz.org.rs)