Čak je i činjenica da je ministar privrede Rade Basta, očigledno nepromišljeno, odlučio da kaže da i Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, izazvala izvesnu buru. To je odmah izazvalo ogromno ogorčenje vladajućih, koji su za tren odlučili da takvom rusofobu nije mesto u beogradskoj vlasti.

U neobično kratkom roku, a na predlog vlade, Parlament, koji zaslužuje sve manje poštovanja, smenio je šefa ministarstva koji misli svojom glavom. To nisu rekli, je li, ali se osećalo da smatraju da je velika sramota što je ta osoba prekršila jednoglasnost. Naravno, ovo nije jedinstven slučaj, jer su Zoricu MIhajlović zbog nečeg sličnog šikanirali dečaci (i devojčice) Pavlove ulice sa sedištem u Beogradu.

Međutim, neko je morao što pre da sedne na upražnjenu stolicu. Nije bilo problema sa kandidatima, ali je trebalo uraditi to na određen način, te su posle nekoliko dana razmišljanja došli do zaključka da je samo jedna osoba u celoj zemlji pogodna za to mesto: Slobodan Cvetković. Opozicija je na ovo reagovala veoma burno i dovela u pitanje kompetentnost gotovo nepoznate osobe. Za nekoliko dana se ispostavilo da je četrdesetdevetogodišnji novi ministar završio privatni fakultet Braća Karić i da nije radio niti jedan jedini minut u privredi. Međutim, činilo se da je to zanemarljiva okolnost za vlastodršce, što je i razumljivo, budući da je Aleksandar Vulin, sadašnji prvi čovek tajne službe, bio i ministar odbrane, iako je klasifikovan kao nesposoban za vojnu službu.

Ovo dovodi do velikog pitanja, a to je, da li svaki ministar vodi portfelj koji odgovara njegovim profesionalnim kvalifikacijama?

Pa… Idemo redom.

Iako je Ivica Dačić rođen u Prizrenu, diplomu (sa prosekom deset!) stekao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Tokom Miloševićevog perioda bio je portparol socijalista, ali ga je jedva neko poznavao. Čak ga je i Vođa nazivao „malim debeljkom“. Tokom svoje dosadašnje karijere držao je skoro sve pozicije u tadašnjoj i sadašnjoj vladi crveno-crne koalicije (bio je ministar spoljnih poslova, predsednik parlamenta, ministar unutrašnjih poslova, ministar informisanja…) a sada usmerava spoljnu politiku Srbije prema Putinu.

Potpredsednik Vlade, Miloš Vučević, ministar odbrane, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Za vreme služenja vojnog roka dostigao je čin drugog reda i otpušten je iz vojske sa činom kaplara.

Ministar finansija Siniša Mali diplomirani je ekonomista, ali je digao veliku prašinu pokušavajući da doktorira iz organizacije rada, međutim, akademsko veće univerziteta utvrdilo je da je značajan deo disertacije plagiran. Ali, „nezavisni“ sud je ovaj nalaz „gurnuo sa stola“ i vratio mu titulu. Sada je može uramiti!

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović stekao je diplomu prestoničkog pravnog fakulteta, ali nikada nije imao veze sa trgovinom ili privredom.

Ministarka šumarstva Jelena Tanasković jeste ekonomista, ali ima veze sa šumama jedino toliko koliko s vremena na vreme ide da trči među drvećem.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, ekonomista je koja trenutno radi na doktorskoj disertaciji na privatnom univerzitetu Megatrend. Ona se strastveno bavi mnoštvom sovjetsko-ruskih ekonomskih tema.

Ministar građevinarstva i saobraćaja Goran Vesić je takođe pravnik, ali je bio on već i novinar, a zablistao je svojim znanjem i u mnogim sportovima, naravno kao lider. Stekao je sumnjivu slavu kao glavni arhitekta prestonice. Uprkos brojnim kritikama u to vreme, Vođa je u njemu video „mladi“ (53 godine) talenat građevinske industrije i postavio ga na čelo ovog značajnog odeljenja. Političku karijeru je započeo 1988. godine, gde je upoznao Aleksandra Vučića koji je tada takođe bio student, a sa kojim je od onda veoma dobar prijatelj.

Dubravka Đedović Negre, ministarka rudarstva i energetike, istakla se u bankarskoj struci sa fakultetskom diplomom, a nije se stidela ni kao producent američke informativne televizije CNN, ali nije bila ni blizu rudnika i električnih stubova, možda baš zato sada vodi ovo odeljenje.

Ministarka pravde Maja Popović je jedan od retkih belih gavranova u srpskoj vladi, koja radi ono u čemu je dobra, jer se već dokazala kao odličan pravnik.

Ne bi trebalo puno trošiti reči na ministarku evropskih integracija Tanju Miščević, jer kako se odvijaju stvari između Srbije i EU, ona neće još dugo biti potrebna.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović takođe može u isti koš sa ministarkom pravde Majom Popović. Kao pravnik – verovatno – razume svoju profesiju.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je posle srednje građevinske škole završio Ekonomski fakultet u Nišu. Sa stanovišta njegovog rasuđivanja, možda bi bilo bolje da je stekao neka znanja za sadašnju funkciju na Akademiji unutrašnjih poslova.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović definitivno je doajen aktuelne vlasti, koja je već (za dve godine) prešla sedamdesetu. Decenijama je obavljala sve vrste rukovodećih poslova, pa i ministarskih. Uprkos poodmaklim godinama, možda oseća da joj život još nešto sprema, ali nije sigurno da su oni koji rade u obrazovanju baš srećni zbog toga.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić bila je okoreli moskovski đak, ali je diplomirala u Beogradu, tako da ne može biti neiskusna u sadašnjoj profesiji.

Nikola Selaković, ministar rada, pravnik. Njegovo ime su mnogi zapamtili onda, kada je kao univerzitetski asistent, od jednog studenta uzeo (slovenačku) flašu mineralne vode Radenska i spektakularno je bacio u smeće.

I ministarka kulture Maja Gojković takođe je pravnik, ali je već bila i kadar radikala, gradonačelnica Novog Sada i još mnogo toga, ali joj kulturni život nikada nije bio jača strana.

Gore, bez ikakvog redosleda navedeni kadrovi SNS-a i socijalisti odlični su pravnici, politikolozi i doktori medicine. Samo nisu na svom mestu.

Da zaključimo, prinuđeni smo da se vratimo kratkom romanu Jenea Rejtea Nevidljiva legija, u kom su major maršal, samozvani prvi poručnik, mornar u bekstvu od zakona, žena cirkuskog izvođača koja je postala narednica, dokazali svoju odličnu stručnost, na šta je grof, koji je finansirao čitav „pohod“ tiho primetio: Vi ste odlični stratezi, prvorazredni borbeni vojnici, ali bi trebao neko koji se razume u nešto.

Možda bi i mi bolje prošli, kada bi pre formiranja vlade neko od sivih eminencija u kadrovskoj komisiji Parlamenta raspisao konkurs u nacionalnim novinama:

„Traže se stručnjaci“.

Vlada, polaganje zakletve (Foto: rtk.rs)