Verujem da nemam iluzija o tome da je u svakoj zemlji u kojoj se igra igra zvana demokratija, drama nezaobilazan element. Drugim rečima, prema spolja, prema široj javnosti, prema glasačkoj bazi, potrebno je pretvarati se da je sve urađeno veoma demokratski, dok su prave i važne odluke već donete tamo negde, iza kulisa. Tako je to svuda, od Amerike preko Evrope do Japana, gde god se ovaj žanr praktikuje. Možemo to nazvati čak i demagogijom.

I srpska politika (manje-više) pokušava da ispoštuje ova pravila igre, ali se ponekad rađaju i čudna i neobična rediteljska rešenja.

Gradonačelnik Kraljeva je pre nekoliko dana neočekivano podneo ostavku na funkciju. Šta dade Bog i gradonačelnici Kučeva i Smedereva odjednom shvatiše da ne mogu da nastave ovaj posao i takođe podnesoše ostavke. U štampi je počela da kruži nepotvrđena vest da će to uskoro učiniti i svi gradonačelnici sa juga Srbije. Do zaključenja lista, nije se znalo koliko je ova zaraza ostavki raširena u kabinetima gradonačelnika Srbije, ali ono što je izvesno jeste to, da je pomenuto već uradio Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda. Nepotrebno je i reći, da je sve njih na tu funkciju delegirala Srpska napredna stranka.

E sad, šta predsednik Srbije može da uradi u takvoj situaciji? Jadnik se nalazi u iznuđenoj situaciji, njegovi gradonačelnici se samo smenjuju u odluci koju očigledno niko nije nametnuo, tako da nema drugog izbora, do da raspiše vanredne izbore.

Ovi gradonačelnici, ti autonomaši, jednostavno su ga na to naterali. Dakle, nema šta drugo da se uradi, no.

Naravno, vanredni ili prevremeni izbori se takođe smatraju oruđem demokratije, u ovoj vanrednosti nema ničeg vanrednog. Ali to što Vučić, koji uvek preuzima odgovornost za sve, ovako jadnim glumatanjem predvodi ovaj dramatični zaplet, srpski je unikum.

Tako da će opet biti izbora u Srbiji, još ove godine, u to više nema sumnje. Možda još samo treba da sačekamo sa izvesnom dozom zauzdane radoznalosti da vidimo da li će pandemija ostavki sustići gradonačelnike koje je predložio SVM ili ne. Previsokog uloga svakako nema.

Glasačka kutija (Foto: balcanicaucaso.org)